Respekt voor Raad en College.

Zoals al weergegeven gaat de bijkomende 380kV verbinding langs het oosten van Hoofddorp passeren. Dit mede dankzij de vasthoudendheid van Raad en College en de inzet van hun politieke vrienden in Den Haag. Mijn dank voor uw vasthoudendheid.

De bijkomende 380kV verbinding zal weliswaar langs het oosten van Hoofddorp passeren maar de bestaande 150kV lijn zal mede om die reden blijven waar deze momenteel loopt.
Veel te dicht langs scholen, woningen etc. in Floriande en Lisserbroek.
Deze verbinding gaat bovendien op volle capaciteit draaien en de straling zal ruim boven de norm uitkomen.

Volgens mededelingen van EZ en VROM zal de bestaande en blijvende 150kV lijn worden gesaneerd in overleg met de Regionale overheden en TenneT.
Wat gaat onze  Gemeente doen en waarom geeft de gemeente niet alvast een "gezondheidsgarantie" aan duizenden van haar inwoners? Stel ons aub gerust.

Raad en College hebben wat de bouw langs de 150kV betreft grote fouten gemaakt, en ik hoop dat zij nu net zo vasthoudend zullen zijn als het gaat om de verwijdering c.q. om de verplaatsing c.q. om het ondergrondsbrengen van de 150kV.


DE PETITIE BLIJFT VAN TOEPASSING. 

woensdag 31 oktober 2007

MIJN PETITIE DIE IK MAANDAG OVERHANDIG.







Overhandigd aan de voorzitter van de vaste commissie voor Economische Zaken
op 5 november 2007 voor aanvang van het nota-overleg met kopieën voor elk van de deelnemende commissieleden.
De digitale petitie, via http://tennethoogspanning380kv.blogspot.com is door 656 personen ondertekend zonder tegenstem. Het overzicht van de ondertekenaars is als bijlage toegevoegd.
--------------------------------------------------------------------
Vele honderden inwoners en toekomstige inwoners van de Westflank Haarlemmermeer, vertegenwoordigd door ondergetekende A.Roodenrijs, verklaren zich in beginsel solidair met B&W Haarlemmermeer die zich hebben uitgesproken voor de passage van de nieuwe en extra 380kV verbinding langs het oosten van Hoofddorp.

Echter;

Overwegende het standpunt van het kabinet dat in eerste, maar ook in tweede termijn, voor een bovengrondse passage door het westen van Haarlemmermeer heeft geopteerd, en tevens overwegende dat de oostelijke route in de startnotitie m.e.r. al bij voorbaat als onhaalbaar of onrealistisch wordt gekenschetst (blz. 49), ondersteunen wij nadrukkelijk de ca. 10.000 inwoners langs de voorgenomen globale route, die gemotiveerd strijden voor een geheel ondergrondse aanleg van de zogenaamde Noordring.
Ook alle betreffende gemeentebesturen en de Provincie Zuid- en Noord Holland hebben zich bovendien nadrukkelijk en gemotiveerd voor een ondergrondse aanleg uitgesproken.

Waarom ondergronds?
Wij onderschrijven de vele argumenten en aanleidingen voor een ondergrondse aanleg die de commissie reeds van zeer vele kanten hebben bereikt, en die grotendeels in haar 50 vragen aan de Minister zijn terug te vinden. Naar onze mening zijn er door het kabinet geen feitelijke en/of acceptabele gronden meer aan te voeren die een volledige ondergrondse aanleg, volgens het zogenaamde HVDC-principe, in de weg staan c.q. om de ondergrondse aanleg toch nog aan de inwoners te willen onthouden. Er zijn beslist geen technologische redenen meer en ook de hogere kosten - primair heeft het kabinet naar de kosten gekeken - zijn niet of nauwelijks meer aan de orde. Het HVDC-principe veroorzaakt geen enkele straling en vraagt nauwelijks ruimte.
Een zone van 4 tot 6 meter volstaat.

Waarom is ondergronds ook voor Haarlemmermeer zo belangrijk?
Wij bedoelen hiermede expliciet, de bestaande 150kV en de bijkomende 380kV samen onder de grond !!

Twee hoofdredenen.

Wij verwijzen naar de startnotitie m.e.r. pagina 51 waar u een kaart aantreft waarop de ondergrondse route staat weergegeven, en naar pagina 53 waar onder punt 4.2.3. deze route staat beschreven.
Grotendeels volgt de route het tracé van de reeds bestaande 150kV verbinding Velsen-Leiden.

1) De bestaande 150kV verbinding loopt, via een onverantwoord enge corridor met vele scholen, door de zeer kinderrijke vinexwijk Floriande (Hoofddorp), door toekomstige woongebieden (gebiedsuitwerking Haarlemmermeer-Bollenstreek) en recht over!! de nieuwbouwlocatie Lisserveld (Lisserbroek).
Eenieder die de huidige situatie in Floriande en in Lisserveld aanschouwt zal tot de conclusie komen, dat de masten en 150kV lijnen ter plekke op de kortst mogelijke termijn dienen te verdwijnen.

2) Indien er een gecombineerde 150/380 bovengrondse verbinding, met toepassing van de nieuw te onwikkelen M-compactmast, zou worden aangelegd, dan betekent dat, dat er globaal 4000 woningen minder gebouwd kunnen worden en dat ca 40 kavels op Boseilanden, aannemelijkerwijze, onverkocht zullen blijven. ( grondwaarde € 40.000.000).

In de, in het najaar van 2006 door het kabinet onderschreven, gebiedsuitwerking H’meer – Bollenstreek is een woningbouwopgave opgenomen van ca.15.000 woningen. 4000 woningen minder betekent dat de gemeente Haarlemmermeer niet kan voldoen aan de door het Rijk opgelegde taakstelling met alle hieruit voortvloeiende gevolgen.
Overigens dient hierbij te worden aangetekend dat, mocht het kabinet toch besluiten tot de oostelijke variant, de huidige 150kV lijn blijft waar hij is en derhalve ook het globale verlies van ca 4000 woningen blijft bestaan.

Voordelen ondergronds.
Indien de 150kV en de 380kV samen ondergronds gaan langs het gelijke traject dan zal dit slechts voordelen opleveren;

a. Geen verlies aan grond voor nieuwbouw.

b. Villagronden Boseilanden kunnen tegen de marktprijs verkocht worden.

c. Geen planschade voor reeds gebouwde villa’s op Boseilanden.

d. Geen elektromagnetische straling meer bij de honderden woningen, vele scholen en zelfs een gezondheidscentrum en kinderdagopvang in Floriande omdat de masten en leidingen verwijderd zijn.

e. Zeer veel extra ruimte voor bijvoorbeeld water-woningbouw in Floriande eveneens dankzij de verwijdering van masten en leidingen.

f. Geen elektromagnetische straling meer bij o.a. de starterswoningen in Lisserveld. (Lisserbroek) omdat de 150kV masten en leidingen zijn verwijderd en de 150kV kabel ondergronds is doorgetrokken tot voorbij Lisserbroek.

Wij verzoeken de geachte leden van de vaste commissie om ons bij ons streven te ondersteunen door de inhoud van deze petitie tijdens het nota-overleg aan de orde te stellen en/of door een kopie van deze petitie aan de minister te willen overhandigen al danniet voorzien van uw commentaar.

Wij zijn u nu reeds dankbaar voor de aandacht die u aan de inhoud van deze petitie en aan de twee bijgaande notities zult geven.

Hoogachtend.


A.J.M.A. Roodenrijs Tonnekamp 8 2157PN Abbenes.

Notitie 1.
Hoorzitting.
Wij hopen van harte dat de geachte leden van de vaste commissie en de betreffende ambtenaren op Economische Zaken en VROM volledig, maar in elk geval ruim voldoende, op de hoogte zijn van alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de ondergrondse aanleg volgens het HVDC-principe. Indien niet of niet voldoende, vragen wij de vaste commissie om op de kortste termijn een hoorzitting ter voorlichting te willen laten organiseren.

Notitie 2.
M-compactmast.
In PKB3 en ook nog in de startnotitie m.e.r. Noordring wordt over de zogenaamde M-compactmast gesproken als zijnde een nieuw ontwikkelde mast met een aanzienlijke reductie van het magnetisch veld. ( zone 75 mtr.)
Naar mijn informatie is deze mast echter afgekeurd en zal derhalve niet in produktie worden genomen. In juli 2007 gaf TenneT een brochure uit waarin staat; ,,Er is een nieuwe conceptmast ontworpen, de Bi-Polemast. Gestreefd wordt nu naar een magneetveldzone van 100 meter onder de masten. TenneT ontwikkelt de mast samen met o.a. de Rijksbouwmeester en het College van Rijksadviseurs.” TenneT verwacht de mast waarschijnlijk pas in de loop van 2010 te kunnen gaan toepassen.
Is u dat bekend? Zie pagina 5 Startnotitie m.e.r.
De planning gaat uit van een bouwstart in het tweede kwartaal van 2009 (Zuidring) en voor de Noordring is de bouwstart gepland in het vierde kwartaal 2010. Wat kunnen de konsekwenties zijn indien het Tennet wederom niet gelukt om de door hen toegezegde stralingsspecificaties waar te maken?

Besluit Gedeputeerde Staten Noord Holland over traject.

Gedeputeerde Staten Noord Holland blijft bij haar voorkeur voor een westelijke passage door Haarlemmermeer van de Randstad 380kV.
Dit in ondergrondse combinatie met de bestaande 15okV.
Ook Gedeputeerde Staten ziet derhalve, gelijk als in "onze" petitie, de vele voordelen in en dat niet in de laatste plaats het voordeel van ruimtewinst.
Op de vergadering van Provinciale Staten op 19 november 2007 is dit een onderdeel van de Streekplan Aanpassing Noord Holland Zuid.

dinsdag 30 oktober 2007

Wil de Gemeenteraad a.u.b. het onderstaande aankaarten tijdens de Algemene Beschouwingen op 1 november, namens nu al duizenden van hun kiezers.

Voor vergroting klik op foto's.


In de Programmabegroting 2008-2011 staat bij Programma 20-Milieu door wethouder Tuning (Milieu en Wonen) geschreven;

,,WE WILLEN VOLDOEN AAN DE GELDENDE REGELGEVING EN AMBITIES VOOR PLAATSING VAN UMTS EN HOOGSPANNINGSLEIDINGEN."

Het is een gegeven dat er geen geldende wettelijke regelgeving is aangaande het bouwen bij hoogspanningsmasten maar "slechts" een beleidsadvies sedert oktober 2005 en een voorzorgsbeginsel sedert 2002.
Het ministerieel beleidsadvies heeft de gemeente tot nu toe aantoonbaar "aan haar laars gelapt" om over het voorzorgsbeginsel nog maar te zwijgen.
Kennelijk is de gemeente vanaf 2008 wel met het lot van honderden van haar inwoners begaan en is de gemeente van plan om zich nu als een behoorlijk bestuurder te gaan gedragen door het volgen van het beleidsadvies.
Had dat niet wat eerder gekund? Zo neen, waarom niet?

Hoe rijmt wethouder Tuning zijn voornemen met het door hem, begin oktober j.l. slaan van de eerste paal in Lisserveld waar de hoogspanningslijnen als waslijnen gebruikt kunnen worden?

Hoe rijmt wethouder Tuning zijn voornemen met het feit dat noch hij noch de projektontwikkelaar Timpaan de aspirantkopers in Lisserveld ook maar iets verteld heeft over het hoogspanningsprobleem?

Hoe rijmt wethouder Tuning zijn voornemen met de bestaande situaties in Floriande?

Wat denkt wethouder Tuning eraan te doen om ervoor te zorgen dat de hoogspanningslijn uit de IJtochtzone en zeker uit Lisserveld verdwijnt?

Posted by Picasa

Niet te geloven; hier komt een gezondheidscentrum met huisartsen, fysiotherapeuten, maatschappelijkwerkers,psychologen. Bovendien woningen voor meervoudig gehandicapten. Een apotheek. Seniorenwoningen en last but not least een kinderdagverblijf.

donderdag 25 oktober 2007

Aparte Raadssessie over hoogspanning.

Vanavond heeft de meerderheid van de Raad, mede dankzij de druk van u allen, besloten om een aparte raadssessie (openbaar) te wijden aan de hoogspanningsperikelen.
Datum volgt z.s.m.

Het initiatief daartoe werd genomen door de HAP (Peter van Groenigen)wiens voorstel bijna raadsbreed werd gesteund.Wethouder Bezuijen verklaarde er het nut niet van in te zien, maar de Raad bleef bij haar beslissing dat er nu eindelijk maar eens duidelijk moet komen over het tot nu toe gevoerde beleid en over de toekomstige kaders waarbinnen de gemeente kan en van de Raad mag opereren.

Vandaag werd ook bekend dat de Provincie Zuid Holland zich tegen een bovengrondse route heeft verklaard.(gelijk alle gemeenten langs de route dat al deden. Nog steeds met uitzondering van Haarlemmermeer).
Vreemd dat de Provincie Noord Holland nog steeds niet van zich heeft laten horen.

Ondanks de zeer geringe kans op succes, blijft de gemeente een oostelijke route nastreven, een route die in de Startnotitie m.e.r. niet eens voorkomt en dat in tegenstelling tot een ondergrondse route door de Westflank die wel staat opgenomen en dus wel degelijk een duidelijke optie is.

De gemeente ziet nog steeds haar enorme en laakbare fout niet in dat er gebouwd is, en nog steeds gebouwd wordt, op plaatsen naast de huidige 150kV lijn waar niet gebouwd zou mogen worden.

De oplossing (dus het verdwijnen) van de 150kV kan alleen een gezamenlijk met de 380kV ondergrondse route door de westflank zijn.
De kans hierop wordt, niet dankzij de gemeente, met de dag groter maar de gemeente weigert halstarrig om oog te hebben voor de 150kV problemen die er al zijn en die dagelijks groter worden door toenemende bewonersaantallen.

De (onnodige) angst om misschien een deel van ca. 40.000.000 euro te verliezen wegens mindere opbrengst van Boseilanden-kavels verlamt de gemeente en angst is een slechte raadgever.

Uit de vele reacties bij de petitie komen gevoelens van machteloosheid naar voren.
Het is daarom te hopen dat er op de raadssessie de juiste vragen worden gesteld en, dat er vooral juiste conclusies worden getrokken.

De datum van de openbare raadssessie, waarop eenieder kan inspreken, volgt zo snel mogelijk.

Brief aan de Gemeenteraad.

Datum: 25 oktober 2007

Aan: Gemeenteraad Haarlemmermeer.
Via : Griffie per e-mail aan griffie@haarlemmermeer.nl
Van : A.J.M.A. Roodenrijs a.roodenrijs@quicknet.nl Tonnekamp 8 2157 PN Abbenes
Tel: 0252 503480


Betreft: Wet Collectieve Preventie Volksgezondheid. (Wcpv).

Zeer geachte dames en heren raadsleden,

Overeenkomstig en in het kader van de bovengenoemde wet heeft elke gemeente de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van zijn burgers.
Anders geformuleerd; Medische milieukundige zorg is een taak van de gemeente.

De GGD is door de gemeente met de uitvoering van de Wcpv taken belast.
Het werkterrein van de medisch milieukundige zorg is bijzonder breed en omvat alle gezondheidsschade en hinder ten gevolge van milieuvervuiling.

De VNG en GGD Nederland zijn in 2003 al gestart met het Versterkingsprojekt Medische Milieukunde om voldoende kennis en continuïteit te kunnen waarborgen door een duurzame verbetering van de infrastructuur van de medisch milieukundige funktie.
Taken die de GGD voor de gemeente uitvoert c.q. geacht wordt uit te voeren zijn o.a.;

 Signalering van mogelijke gezondheidsrisico’s.

 Advisering over de gezondheidseffecten van plannen voor ruimtelijke ordening.

 Beantwoording van vragen van de bevolking.

 Informeren van de bevolking over mogelijke gezondheidsrisico’s.


Elke GGD kan op eigen initiatief of op verzoek van de gemeente een lokale gezondheidseffectscreening (GES) uitvoeren. Zo kan een gemeente te weten komen wat de gezondheidseffecten zijn van bijvoorbeeld een stedenbouwkundigplan.
Een van de werkvelden van de medisch milieukundige zorg is de verstoring van de leefkwaliteit door bijvoorbeeld straling afkomstig van hoogspanningslijnen.


Mijn vragen aan de Gemeenteraad zijn;

1)Is u deze procedure c.q. gang van zaken bekend?

2)Heeft u enig idee waarom er in Floriande, tegen alle beleidsregels in, woningen, scholen, speelplekken en kinderdagopvangplaatsen (veel) te dicht bij de hoogspanningsmasten zijn gebouwd en waarom dat maar doorgaat?

3)Heeft de GGD op eigen initiatief of in opdracht van de gemeente in Floriande onderzoeken uitgevoerd of doen uitvoeren naar de 0,4 microtesla-grens?

4)Indien ja, hoeveel maal is er een onderzoek uitgevoerd, was dat op verschillende plaatsen in de gevarenzone en wanneer en waar was het laatste onderzoek met welk resultaat? ( c.q. welke resultaten)

5)Is de huidige situatie naar uw mening veilig voor kinderen?

6)Zo neen, wat kan er naar uw mening dan worden gedaan om die veiligheid alsnog tot stand te brengen?

7)Zijn de huidige en toekomstige bewoners van de gevarenzone in Floriande door de GGD en/of door de gemeente voorgelicht en/of ingelicht over de eventuele gevolgen van elektromagnetische straling?

8)Wie is er naar uw mening verantwoordelijk voor eventuele medische gevolgen c.q. de kosten van die gevolgen op de langere termijn, indien er gebouwd is tegen de vigerende beleidsregels in?

9)Heeft u een aannemelijke verklaring voor het feit dat 3 weken geleden in Lisserbroek (Lisserveld) door de wethouder de eerste paal is geslagen voor notabene starterswoningen terwijl hij op dat ogenblik praktisch onder de hoogspanningslijnen stond?

10)Is het u bekend dat de mensen die daar gaan wonen noch door de GGD, noch door de gemeente noch door ontwikkelaar Timpaan zijn ingelicht en/of voorgelicht over de statistisch vaststaande risico’s op het door hun kinderen krijgen van leukemie?

11)Redelijkerwijze mag worden aangenomen dat er in Lisserveld een onderzoek is verricht naar de straling. Kent u de resultaten?


Ik begrijp dat een antwoord op deze vragen normaliter lang kan duren.
Gezien het medische belang lijkt mij een snel antwoord echter van belang.


U ontvangt hierbij reeds mijn dank voor de tijd en energie die het beantwoorden van deze brief van u vraagt.


Hoogachtend.


A.J.M.A. Roodenrijs

vrijdag 19 oktober 2007

Waarom raadt de gemeente in 'Informeer' de mensen aan om in een bezwaarschrift te verzoeken om een onderzoek naar de oostelijke variant??

Zie ook mijn artikel in het Haarlems Dagblad van zaterdag 20 oktober.

Klik op foto voor vergroting.
 
Deze foto toont de route van de bestaande bovengrondse 150kV hoogspanningslijn die dwars door Floriande en over Lisserbroek de polder uitgaat richting Lisse.
Naast deze lijn zijn veel te dichtbij,dus medisch onverantwoord, en bovendien tegen het advies van de regering in, woningen en scholen gebouwd en worden er notabene nog steeds gebouwd. Zelfs een medisch centrum!!

Zie de vele foto's op deze website.


Het is duidelijk dat deze lijn zo snel mogelijk weg moet uit Floriande en uit Lisserbroek.
Dat zal nooit gebeuren indien er een oostelijke variant komt. Een variant die het kabinet trouwens (gelukkig) niet wil. Waarom geeft de gemeente ca. 80.000 euro uit aan een lobby- en aan een onderzoeksbureau om alsnog ( veel te laat ) te proberen om de extra bijkomende 380kV hoogspanningslijn via het oosten van Hoofddorp te laten lopen?

Omdat de gemeente op Boseilanden nog voor ca. 40.000.000 euro aan bouwkavels moet verkopen misschien? Een mast voor je deur dat kan daar natuurlijk niet.
Overigens, mocht de oostvariant lukken, dan blijven we toch met deze onverantwoorde bovengrondse 150kV hoogspanningslijn in onze maag zitten.

Mijn advies aan de gemeente.
Laat het lobbybureau met spoed omschakelen naar het pushen van de ondergrondse variant, en ik verwijs hierbij de gemeente naar mijn brief d.d. 13 oktober j.l. aan de Vaste Commissie op deze website.
Alle gemeenten langs de voorkeursroute van het kabinet hebben zich in Den Haag al lang geleden uitgesproken voor de ondergrondse variant en Haarlemmermeer dient zich alsnog en per omgaande bij hen aan te sluiten.
Eendracht maakt macht.

In de startnotitie m.e.r., die nu ter inzage ligt, is de ondergrondse route wel degelijk opgenomen. Zie de oranje route op de onderstaande kaart. De route voert ondergronds door Boseilanden en de "40 miljoen-angst" die de gemeente kennelijk heeft is derhalve onnodig.

Bovendien: Medewerkers van EZ hebben gisteren 18 oktober, op de inloopavond in Zoetermeer gezegd, dat de ondergrondse variant zeker zal worden onderzocht.

De ondergrondse route, in HVDC (gelijkstroom), kent alleen maar voordelen zoals ik uitgebreid in mijn website beschrijf. Zie "Ondergronds ermee. Feiten deel 1t/m4."

Van cruciaal belang is dat de gemeente zich ook sterk maakt voor het ondergronds koppelen van de bestaande bovengrondse 150kV met de extra bijkomende dan ondergrondse nieuwe 380kV lijn.

De gemeente heeft de morele plicht om ervoor te vechten c.q. ervoor te zorgen dat deze lijn ook ondergronds door Boseilanden gaat lopen omdat de gemeente oogkleppen voor en oordoppen in had bij de bouw in Floriande en Lisserbroek. Die oogkleppen en oordoppen draagt de gemeente helaas nog steeds want er wordt nog steeds tegen alle beleidsregels in gebouwd.

De bestaande bovengrondse 150kV lijn betekent trouwens ook een enorm obstakel bij de voorgenomen grootschalige nieuwbouw voortvloeiende uit de gebiedsuitwerking Haarlemmermeer-Bollenstreek.
Uiteraard, nogmaals zie mijn bovengenoemde brief, dient het zo te zijn dat de 150kV lijn niet alleen de ondergrondse route van de 380kV lijn volgt tot aan de N207 (Leimuidenseweg), maar ondergronds doorgaat tot voorbij Lisserbroek om daar bovengronds weer aan te sluiten richting Leiden. De 380kV lijn zal bij de N207 afbuigen en langs de N207 de meest directe route richting HSL-trace opzoeken.

GEEN MASTEN MEER IN FLORIANDE, LISSERBROEK OF WAAR DAN OOK IN DEZE POLDER.

Dat netbeheerder TenneT vanaf 1 januari 2008 ook verantwoordelijk wordt voor de betreffende bovengrondse 150kV lijn is misschien een voordeel dat de gemeente zal kunnen uitbuiten omdat, volgens de stralingsnormen die TenneT hanteert, deze lijn zeker niet kan blijven.

Klik op foto voor vergroting.
 
Posted by Picasa

Geweldige plek voor een Gezondheidscentrum en een Kinderdagopvang.



Voor een vergroting klik op de foto.

Hier komt het GEZONDHEIDSCENTRUM Floriande.
Huisartsenpost,Fysiotherapie, Consultatiebureau, Maatschappelijkwerk, Apotheek en om het kompleet te maken, ernaast het KINDERDAGVERBLIJF Borus.
Verder komen in dit projekt "IJwijk Centrum" een woon- en dagcentrum voor mensen met een verstandelijke meervoudige of lichamelijke handicap en worden er boven het gezondheidscentrum 18 seniorenappartementen gebouwd.

HEEFT IEMAND MISSCHIEN EEN REAKTIE ?????????? Graag naar a.roodenrijs@quicknet.nl

donderdag 18 oktober 2007

Niet schrikken als u de foto vergroot.

 
Posted by Picasa

Voor een vergroting, klik op de foto.
U HEEFT NIET VEEL TIJD MEER OM DE PETITIE TE ONDERTEKENEN. DUS.......

zaterdag 13 oktober 2007

Mijn commentaar aan de Vaste Commissie EZ

De Vaste Commissie vergadert besloten op 18 oktober a.s.
Op 5 november is er openbaar nota-overleg met de minister.
Thorbeckezaal. Ingang Plein. Voorafgaande wordt de petitie overhandigd.
Overleg begint om 11.00 uur. Er zijn 96 zitplaatsen op de publieke tribune dus ook een plaats voor u.


Inhoud van de brief;


Aan: Vaste-kamercommissie voor Economische Zaken
t.a.v. de griffier, drs. M.C.T.M. Franke Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA ’s Gravenhage




Betreft: schriftelijke inspraak op PKB Randstad 380 kV (Kamerstuknr.30892)

Abbenes, 12 oktober 2007


Geachte commissieleden,


Tijdens uw besloten vergadering op 18 oktober a.s. en in de komende maanden zal uw commissie zich o.a. bezighouden met de besluitvorming rondom de Noordring t.w. de verbinding Beverwijk-Zoetermeer ( verbinding 27 ).
Door middel dezes geef ik met name commentaar op de voorgenomen routering door de Haarlemmermeer en doe daarbij een beroep op uw voortschreidend inzicht maar vooral op het grote verantwoordelijkheidsgevoel dat u als volksvertegenwoordigers ongetwijfeld heeft.

Petitie.
Op 5 november a.s. zal voor de aanvang van het nota-overleg een petitie worden aangeboden waaruit u en de Minister overduidelijk zal blijken dat vele honderden bewoners en toekomstige bewoners van de gebieden in de Haarlemmermeer die met de verbinding zullen worden geconfronteerd, door middel van het plaatsen van hun handtekening, gemotiveerd laten weten het geheel oneens te zijn met de globale ruimtelijke inpassing van verbinding 27.
Anders geformuleerd; Zij zijn mordicus tegen de huidige (globale) westelijke routering door Haarlemmermeer en vóór de oostelijke variant.
Ook de gemeente heeft tot tweemaal toe (voorlopig nog tevergeefs) gemotiveerd schriftelijk aangegeven tegen de keuze van het kabinet te zijn en heeft haar beargumenteerde voorkeur uitgesproken voor een oostelijke passage langs Hoofddorp.

Door te kiezen voor de westelijke variant met in bewoonde en toekomstige woongebieden een minimale marge om in het tracé te schuiven laat het kabinet haar voorzorgsbeginsel los en zullen ook de eigen beleidslijnen t.a.v. EMV ( Elektromagnetische Velden) niet of nauwelijks kunnen worden gehandhaafd.

Wijken en gebieden.
Door te blijven vasthouden aan de westelijke variant (globaal of niet globaal) worden tienduizenden huidige en toekomstige inwoners van de wijken Floriande (Hoofddorp), Zwaanshoek, Beinsdorp, Zwaansbroek en Lisserbroek ongewild en ongewenst geconfronteerd met een, in elk geval statistisch vaststaand, verdubbeld risico dat hun jonge kinderen leukemie opdoen.

Storend.
Het meest storende, onbegrijpelijke en onacceptabele is echter dat het kabinet haar keuze primair heeft laten afhangen van de vraag; Wat zijn de kosten?
Het kabinet hangt daarmede een prijskaartje aan de gezondheid van tienduizenden kinderen die in genoemde gebieden wonen en vooral ook zullen komen wonen.
Gezondheid is onbetaalbaar toch?
Reeds in de SMB is totaal geen rekening gehouden met bestaande wijken en toekomstige woonlocaties. Ze stonden gewoonweg niet vermeld.

Onvoldoende kennis.
Tekenend is het feit dat door de Minister van VROM op 28 mei 2007 het Instellingsbesluit EMV&G is genomen. (Elektromagnetische Velden en Gezondheid).
Zij deed dit in overeenstemming met o.a. de Staatsecretaris van EZ en de Minister van Volksgezondheid en Sport.
Doel is om meer inzicht te verkrijgen in de al sterk vermoede invloeden van deze straling op de gezondheid van mensen.
Het kabinet geeft hiermede haar onzekerheid op het gebied van EM-straling aan.
Er is echter al ruim voldoende kennis op dat gebied.
Het kabinet wil kennelijk het wiel opnieuw uitvinden. Ik verwijs naar het onderstaande rapport.
Wat is de reden dat het kabinet desondanks dit enorm dure project opstart?
Kan dit niet beter meteen worden stopgezet?

Bio-Initiative Group.
Op 31 augustus 2007 publiceerde deze groep bestaande uit zeer vooraanstaande en wereldwijd algemeen erkende wetenschappers een rapport c.q. meta-analyse onder de naam;
,,Public Exposure Standard for Electromagnetic Fields.”
Ik heb u dit rapport per e-mail op 12 oktober 2007 met de medewerking van uw commissie-assistent Mevr. M.Visscher – de la Combé doen toekomen.
Aannemelijkerwijze bevinden zich onder uw leden geen pure technici en ik verwijs daarom naar de sectie 1 van het rapport dat u als deel van het gehele rapport apart kunt downloaden op;
http://www.bioinitiative.org/report/index.htm
Het betreft een sectie van 28 bladzijden waarin onder punt V de conclusies van het rapport zijn neergelegd en waarin dringende aanbevelingen worden geformuleerd.

Schokkende uitkomsten.
De conclusie van het rapport kan ik niet anders als uiterst schokkend kwalificeren.
Samenvatting van de conclusie;
,, “Business as usual” is niet langer verantwoord. Het is niet langer verantwoord om nieuwe hoogspanningslijnen aan te leggen die mensen (dus niet alleen meer kinderen !!) blootstellen aan een elektromagnetische straling van 2mG ( 0,2 micro tesla) en hoger.


Nota: dit is dus een 50% lagere waarde dan in het advies c.q. in de beleidsregels van oktober 2005 met kenmerk SAS/2005183118 is opgenomen.
De beleidsregel zegt; 0,4 micro tesla en beperkt zich tot woningen, scholen etc.
Zoals u bemerkt evolueert niet alleen de techniek (HVDC) maar gelukkig ook de medische kennis met ongekende snelheid.
Dit rapport is zonder enige twijfel bekend op het ministerie van VROM.
Is het rapport ook bekend op het ministerie van EZ?
Zo ja, waarom is er dan geen ruchtbaarheid aan gegeven?
In september j.l. zijn er over dit rapport notabene al vragen gesteld in het Europees Parlement.

Ten onrechte.
Het kabinet gaat er ook in pkb3 nog steeds ten onrechte uit van de gedachte dat ondergrondse aanleg vele malen duurder zal zijn dan bovengrondse aanleg.
Op blz.30 van pkb3 schrijft het kabinet dat de kosten van ondergrondse oplossingen ca. een faktor 4 hoger liggen dan van bovengrondse oplossingen.
Met gebruikmaking van de M-compactmast schrijft het kabinet er dan nog bij.

Onjuiste informatie.
De gedachte van het kabinet “veel duurder” is onjuist en al langer volledig achterhaald.
Hoe is het trouwens mogelijk dat alleen TenneT de enige informatiebron is richting het ministerie en notabene aantoonbaar onjuiste informatie verschaft en dat EZ (dus ook het kabinet) van niemand anders ontwikkelingsinformatie ontvangt of zich inzet om die op eigen initiatief te verkrijgen?

De waarheid over de M-compactmast.
Deze door Tennet te ontwikkelen hoogspanningsmast werd in 2005 met veel bombarie aangekondigd en zou vele voordelen krijgen in vergelijk met de huidige hoogspanningsmasten.
Het EMV onder de mast zou aanzienlijk kleiner zijn.
De waarheid is dat met veel Europees geld na jaren studie een mast is ontwikkeld die niet aan de specificaties voldoet en dat Tennet nu o.a. met KEMA weer aan een ander type mast werkt waarvan vrijwel zeker is aan te nemen dat (als hij er al komt) deze mast, gezien de ontwikkelings- en testtermijn, aannemelijkerwijze binnen het Randstad 380 project niet meer toegepast zal kunnen worden.
Overigens, de huidige mast wordt ontwikkeld zonder Europees geld. Zal nu de eindgebruiker gaan betalen voor een praktisch onhaalbaar concept?
Waarom weet EZ en dus het kabinet niet van deze geldverslindende kwestie?
Ook in de startnotities m.e.r. wordt nog steeds gesuggereerd dat deze mast een haalbare kaart is en toegepast zal gaan worden.

Ondergronds.Onder andere Siemens, Alsthom en ABB hebben een ondergronds kabelsysteem ontwikkeld dat gebaseerd is op HVDC (hoogspanning gelijkstroom).
ABB is koploper op dit gebied en legt voor TENNET momenteel de hoogspannings-gelijkstroomverbinding aan met Noorwegen. (NorNed). Gereed einde van deze maand.
Ook zal ABB voor TENNET een soortgelijke maar zwaardere verbinding met Engeland uitvoeren. (BritNed). Gestart in de afgelopen zomer.


ABB ontwikkelde eveneens HVDC LIGHT.
Speciaal voor het ondergronds aanleggen van hoogspanningskabels en bij uitstek geschikt voor het Randstad 380 kV project.
De stelling van ABB luidt: indien de noordring Beverwijk-Zoetermeer grotendeels of geheel als HVDC LIGHT wordt aangelegd dan zal de prijs min of meer gelijk kunnen zijn aan een bovengrondse aanleg.

Nota: Gelijkstroom veroorzaakt geen EM-straling er is dus geen gezondheidsrisico.
Alle commotie gaat merendeels over EM-straling.
Voordelen; geen horizonvervuiling, geen waardedaling van percelen, nauwelijks ruimtebeslag (corridor 6 meter), geen EM-straling en geen schade aan landschap en milieu.
Per dag kan ca. 3 kilometer worden aangelegd.
Is dit voldoende bij de Vaste Commissie bekend?

Hoorzitting.
Indien dit niet of niet voldoende bekend is geef ik de Vaste Commissie met klem in overweging om, onze volksvertegenwoordigers zijnde, zich tijdens een hoorzitting door professionals te laten voorlichten.

Conclusie.
Het argument om primair vanwege de kosten !! voor de westelijke variant te kiezen is een aantoonbaar loos argument, zoals u na nader onderzoek c.q. na een hoorzitting zal blijken, hetgeen de keuze voor een geheel ondergrondse oostelijke variant probleemloos mogelijk c.q. ook door u te adviseren maakt.
Teveel kinderen zullen door de huidige kabinet’s keuze een tweemaal zo groot risico lopen op het krijgen van bloedkanker.
Overigens: 1 kind is al teveel.

Bijkomend probleem ?
De startnotitie m.e.r. (milieu effectrapportage) die sinds vandaag ter inzage ligt gaat uit van de in pkb3 aangegeven voorkeursroute en dit omdat het kabinet ( lees TenneT) zo ontzettend veel haast heeft.
Het kabinet wijkt daarmede van de normale procedure af door met de startnotitie m.e.r te komen nog voordat de Kamers zich hebben uitgesproken over het voorkeurstracé.
De startnotitie m.e.r. voor de Zuidring (Wateringen – Zoetermeer) kwam notabene in maart 2007 al van de drukker.
Het kabinet heeft bewust het risico genomen dat de Kamers niet accoord gaan, en zal in het geval van een andere routering met een nieuwe startnotitie m.e.r. moeten komen.
Dit zal uiteraard geen reden mogen zijn om niet alsnog, en bij voorkeur zo snel mogelijk, van routekeuze te veranderen.

Urgent.
Het kabinet hanteert veelvuldig de term urgent om de procedurewijziging een valabele reden te geven. Waardoor die haast is ingegeven is onbegrijpelijk, of misschien toch niet?

Tennet heeft steeds gezegd en geschreven; ,, Randstad 380 is noodzakelijk vanwege de toenemende vraag naar elektriciteit in de regio.” Dat is aannemelijk en wordt ook niet door mij betwist.
Echter;
,,Naast de toename van het verbruik neemt ook de vraag naar transport toe.” zegt TenneT.

Ook dit wordt niet door mij betwist, maar de bewering komt wel in een ander daglicht te staan indien we ons realiseren dat TenneT in juni 2007 bekend maakte maar liefst 7 contracten te hebben afgesloten met stroomproducenten over het transport van in Nederland te produceren elektriciteit.
Door de bouw van deze nieuwe centrales zal de grootschalige stroomproduktie in Nederland over 5 jaar genomen met ca. 35% stijgen.
Nederland zal binnenkort niet meer importeren maar juist heel veel stroom gaan exporteren.
Naar verwachting zullen de centrales in gebruik worden genomen tussen 2009 en 2013.
Bovendien hebben ook RWE en Essent plannen voor de bouw van kolencentrales.

Ratrace.
TenneT is in een ratrace verwikkeld om al deze klanten de mogelijkheid te bieden om het transport van de door hen opgewekte elektriciteit over het Nederlandse net mogelijk te maken.
Het Randstad 380 project moet dan wel zo snel mogelijk klaar zijn.
TenneT is een commercieel bedrijf en wil derhalve zo veel mogelijk verdienen.
Daarom haast, haast, haast.
Daarom geen ordentelijke research naar nieuwe ontwikkelingen en als de betrokken ministeries, die hun info uitsluitend van TenneT krijgen, ook de markt niet onderzoeken dan krijg je dus de situatie dat aan de inwoners van Nederland bewust een veel veiliger en nauwelijks duurder transportsysteem wordt onthouden.

Contradictie?
Tennet hanteert binnen haar onderneming twee kernwaarden t.w. kwaliteit en integriteit.
De in 2005 geïntroduceerde gedragscode neemt deze kernwaarden als leidraad.
In de gedragscode staat ondermeer;
,, TenneT houdt rekening met de technologische en maatschappelijke ontwikkelingen en is gericht op innovatie op het gebied van de elektriciteitsvoorziening ten behoeve van de samenleving.”
Waarom kwam c.q. komt TenneT dan niet met het ondergrondse HVDC Light systeem naar voren en gaat TenneT maar liever door met de ontwikkeling van een “verloren” mastprincipe? Gezien NorNed en Britned is het principe tot in details bekend bij TenneT.

Wie betaalt er eigenlijk wat?
TenneT hanteert het uitgangspunt dat alle uitbreidingen c.q. wijzigingen door de consument door middel van de tarieven betaald dienen te worden.
Dat was een redelijk standpunt echter;
In de komende jaren zal TenneT nog veel dienen te investeren om haar klanten, zijnde o.a. de 7 stroomproducenten die centrales bouwen c.q. gaan bouwen, de mogelijkheid tot transport van de opgewekte stroom te kunnen geven.
Aannemelijkerwijze zal dit honderden miljoenen gaan kosten.

Vragen.
Dient de consument deze investeringen voor grotendeels exportstroom ook te gaan betalen?
Ligt het niet eerder in de rede dat de producenten deze investeringen (deels) gaan ophoesten?
Opent zich hier geen perspectief om eventuele meerkosten van het Randstad 380 project door producenten te laten betalen?


Dubbele keuze.
U kunt naar mijn mening in de komende tijd slechts tot de beslissing komen dat de verbinding 27 geheel of grotendeels ondergronds dient te worden aangelegd.
Er zijn in dat geval twee opties t.w.

Optie 1
De kabel gaat ondergronds en oostelijk langs Hoofddorp.


Optie 2
De 380 kV kabel gaat samen met de bestaande, nu nog bovengrondse 150kV lijn, ruim voor Hoofddorp ondergronds, (dat heeft geen invloed op het daar aanwezige aftakpunt), en loopt ondergronds verder door de westflank van Haarlemmermeer aan de westzijde van de N205 en kan deels de route volgen van de huidige bovengrondse 150kV lijn.
Ver voor Lisserbroek ter hoogte van de N207 splitsen de ondergrondse kabels zich.
De 150kV kabel loopt ondergronds door tot aan de ringvaart ten zuidwesten van Lisserbroek en wordt daar weer bovengronds aangesloten richting Lisse/Leiden.
De 380kV loopt ondergronds in een rechte lijn langs de N207 naar de A4 en de HSL.

Dat betekent dan eveneens;

a)Geen masten met lijnen en/of kabels meer in de kinderijke woon- en scholenwijk Floriande.(Hoofddorp)
b)Geen masten met lijnen en/of kabels meer in de kinderrijke woonwijk Lisserveld. (Lisserbroek).

Deze optie heeft dus ook het voordeel dat de huidige bovengrondse 150kV lijn, die op meerdere plaatsen tegen alle beleidsregels in veel te dicht langs woningen en langs vele scholen loopt, verdwijnt.

Ik ben ervan overtuigd, geachte leden van de commissie, dat u uit het bovenstaande uw eigen en juiste conclusies zult kunnen trekken en wens u de wijsheid toe om met voorrang de nodige initiatieven te ontplooien om te komen tot een oplossing waar de inwoners van Haarlemmermeer recht op hebben c.q. dat zij, indien nodig, met voorrang een nieuwe startnotitie m.e.r. tegemoet mogen zien. Wat heeft het voor zin om in te spreken op een startnotitie m.e.r. die gewoonweg geheel verkeerd is?


Niet de eventuele meerkosten moeten prevaleren maar de gezondheid van mensen en van hun kinderen.
U weet; De hoofddoelstelling van het SEV II is de zorg voor een betrouwbare elektriciteitsvoorziening tegen zo laag mogelijke kosten en op een maatschappelijk verantwoorde wijze.
Ik hoop dat ik u duidelijk heb gemaakt dat dit niet alleen kan maar zelfs moet met een ondergrondse aanleg van de verbinding 27.



Met hoogachting,

A.J.M.A. Roodenrijs
Tonnekamp 8
2157PN Abbenes

donderdag 11 oktober 2007

Burgemeester en wethouders willen petitie niet ondertekenen.




Op mijn verzoek van 5 oktober aan B&W ( zie bij berichten)om de petitie mede te ondertekenen moest ik helaas een afwijzing ontvangen.
Hierbij het antwoord van de burgemeester;

Geachte heer Roodenrijs,

Ik wil u bedanken voor uw mail van 3 oktober jl. betreffende de beoogde 380 kV verbinding aan de Westkant van Haarlemmermeer. Uw verzoek heb ik met mijn collega's in het college van B&W besproken. We hebben met veel waardering kennis nemen van uw inzet in dit dossier; zoals u zelf al aangeeft is actieve betrokkenheid van de inwoners van Haarlemmermeer van groot belang bij lastige vraagstukken als deze. Toch zijn wij van mening dat het niet aan ons is om de petitie te ondertekenen, of dit actief bij anderen te bepleiten.Wij hebben voor andere trajecten en ingangen gekozen om ons als college constructief en effectief in te zetten voor oostwaartse ombuiging van de 380 kV verbinding in Haarlemmermeer.

U heeft naast deze e-mail aan mij op 20 september jongstleden ook een brief aan het college geschreven, met daarin diverse inhoudelijke vragen over de beoogde 380 kV en de huidige 150 kV verbinding in Haarlemmermeer. Ik heb van wethouder Bezuijen, verantwoordelijk wethouder, begrepen dat u nog een schriftelijk antwoord hierop tegemoet mag zien.

Tenslotte wil ik u bij deze laten weten dat de MER-informatieavond van het Ministerie van Economische Zaken niet op het Raadhuis zal worden gehouden. Zodra bekend is wat de definitieve locatie voor deze bijeenkomst wordt, zult u hierover bericht ontvangen.

Indien u nog verdere vragen heeft, kunt u te allen tijde contact opnemen met de volgende contactpersoon:

Ik heb de heer Weterings het volgende geantwoord;

Geachte heer Weterings,

Dank voor uw antwoord echter ik ben toch de mening toegedaan dat u en uw wethouders, door het niet willen ondertekenen van de petitie, een kans missen om de gewone man en vrouw te laten weten dat de mensen die in het stadhuis voor hem of haar werkzaam zijn, in welke hoedanigheid danook, zelf ook niet meer zijn dan gewone mensen.

Uw antwoord kan ik niet anders kwalificeren als spijtig omdat u hierdoor een afstand schept die u als portefeuillehouder "kernen" met veel moeite probeert zo klein mogelijk te maken.
U laat een kans lopen.

Zoals u weet zal ik met pers etc op 5 november a.s. voor aanvang van het nota-overleg Randstad 380 een petitie namens nu al honderden inwoners overhandigen.

Uw antwoord en deze reaktie zal ik, gelijk ook de voorgaande correspondentie, op mijn weblog publiceren.

Al bijna 400 ondersteuningen. De meest recente reacties.

Plannen voor de (nieuw)bouw van huizen is al ver van te voren bekend. Het had voor de beheerder van deze stroomvoorziening dus al duidelijk kunnen zijn dat er naar alternatieven had moeten worden gekeken. Ons inziens onberhoorlijk bestuur.
--------------------------------------------------------------------------------
Ik heb 2 kinderen op CBS het Braambos zitten en deze hoogspanningslijnen lopen vlak langs deze school. En niet alleen langs deze school maar ook langs andere scholen en woningen aan de wadden- en deltaweg. Ik vrees voor de gezondheid van al deze honderden mensen en kinderen indien deze plannen doorgaan. Als dit bij de bouw van al deze projecten bekend was geweest hadden de mensen een keuze gehad, deze hebben ze nu niet meer. Daarom vind ik dat er een andere oplossing voor dit probleem gezocht moet worden, helemaal omdat we hier spelen met de gezondheid van mensen en kinderen.
--------------------------------------------------------------------------------
Het is onverantwoord om bovengronds aan te leggen langs bestaande HSL en A4, zolang de milieueffecten van deze infrastructuur in totaliteit niet zijn bekeken.
Bovendien zet ik hier mijn handtekening voor alle leerlingen van de basisschool Meerpaal in Nieuwe Wetering. Geen Hoogspanning 380 KV in de buurt van onze kinderen!!!!!

Corinne van Drimmelen,Vereniging Dorpsbelang Nieuwe Wetering

dinsdag 9 oktober 2007

Inloopavond 23 oktober over een hopelijk voorbarige startnotitie m.e.r.


Het Kabinet heeft een keuze gemaakt via welke route de nieuwe en extra 380.000 volt hoogspanningslijn Haarlemmermeer moet doorsnijden.
Die keuze ligt momenteel ter behandeling bij de Tweede Kamer en op 5 november a.s. is daarover openbaar nota-overleg.
Het Kabinet wil de lijn door het westen van Haarlemmermeer en wij en de gemeente wensen dat de lijn ten oosten van Hoofddorp door de polder verder zal lopen.
Vandaar de petitie, het lobbyen etc.
Wij hopen dat de Staten Generaal voor het oostelijke tracé zal kiezen en het Kabinet dwingt om de westelijke route los te laten.
Definitief uitsluitsel is pas begin februari 2008 te verwachten omdat de Eerste Kamer deze nota dit jaar niet meer zal behandelen.

Het voorkeurstracé van het Kabinet is weliswaar globaal maar dat laat onverlet dat, zoals de gemeente ook in een brief aan Den Haag heeft aangegeven, de lijn dwars door huidige en toekomstige woongebieden loopt of zal gaan lopen en bovendien in het zuiden door het Groene Hart.
In de weblog staan meerdere foto’s over de route.

Omdat het Kabinet haast heeft wordt er niet gewacht op de beslissing van de Staten Generaal over het traject maar start het Kabinet al een zogenaamde m.e.r. procedure voor de hoogspanningsverbinding Beverwijk – Zoetermeer.
m.e.r. staat voor milieueffectrapportage.
Hiervan is een startnotitie gemaakt die ter inzage zal liggen van vrijdag 12 oktober tot en met donderdag 22 november 2007.

Inloopavond.
In deze periode worden 5 inloopavonden gehouden .
De inloopavond in het Gemeentehuis te Hoofddorp is op dinsdag 23 oktober a.s.
Van 19.00 tot 21.30 uur is de zaal open en is het mogelijk de informatiemarkt te bezoeken.
Medewerkers van de Ministeries van EZ en VROM en van TenneT zijn beschikbaar om uw vragen te beantwoorden en informatie te geven.

Op deze startnotitie kunt u uw zienswijze geven.
Over de inhoud van de startnotitie zal ik komende vrijdag berichten
.

Denkertje.
De startnotitie gaat uit van de route die het Kabinet wil.
Mocht de Staten Generaal (tweede- en eerste kamer) oordelen; de leiding moet oostelijk van Hoofddorp, dan kan de m.e.r. startnotitie de prullenbak in en zal er (voor heel veel geld) een nieuwe gemaakt moeten worden.
Gelet op de urgentie van de nieuwe verbinding wenst het kabinet echter niet te wachten tot de gekozen route definief vaststaat. ( ca. Februari 2008).

zondag 7 oktober 2007

Op 5 november neemt de minister onze petitie in ontvangst.Blijf tekenen !!!!!

1) Op donderdag 18 oktober om 17.00 uur a.s. is er een besloten vergadering van de Vaste Commissie Economische Zaken. Deze commissie behandelt in principe alleen de globale route die de nieuwe en extra bijkomende 380.000 Volt hoogspanningsleiding volgens het Kabinet moet gaan volgen maar kan tijdens het nota-overleg de minister ook op andere procedurele zaken wijzen.

2) De Vaste Commissie heeft om commentaar gevraagd dat ik voor 15 oktober a.s. zal indienen. In mijn commentaar komen de enorme voordelen van HDVC aan de orde en ga ik dieper in op de door het Rijk voorgestelde westelijke route.

Ik zal tevens aandringen op het op ultra korte termijn houden van een hoorzitting voor kamerleden over HDVC (= het ondergronds aanleggen van hoogspanningskabels in gelijk stroom, op 4 meter breed trace en op slechts 1,5 mtr diepte.)

HDVC is een nieuw en revolutionair en getest systeem dat een perfecte oplossing is voor onze problemen.
Een route door het westen van Haarlemmermeer of ten oosten van Hoofddorp maakt, bij toepassing van HVDC,dan in principe niet zo heel veel meer uit alhoewel de oostelijke passage langs Hoofddorp vele malen inwonervriendelijker is.

Dit type ondergrondse aanleg heeft totaal geen elektromagnetische straling en kan als de verbinding Beverwijk-Zoetermeer geheel of grotendeels ondergronds wordt aangelegd tegen min of meer gelijke prijs worden aangelegd.

Helaas heeft het Ministerie van EZ als projectleider van deze Randstad 380 procedure het stralingsvrije en ondergrondse HVDC gelijkstroom alternatief niet meegenomen in de start van de procedure omdat men er ten onrechte van uitging dat dit veel meer zou gaan kosten hetgeen, bewijsbaar en aantoonbaar, heden ten dage een achterhaald standpunt is.
EZ ontneemt tot nu toe de samenleving een passend alternatief .

Het toepassen van ondergronds HVDC betekent; geen horizonvervuiling, geen waardedaling van percelen. weinig ruimtebeslag, geen elektromagnetische straling en geen schade aan landschap en milieu.

DEZE METHODE DIENT DOOR EZ GRONDIG TE WORDEN ONDERZOCHT EN GEMOTIVEERD TE WORDEN AFGEWEZEN OF TE WORDEN AANVAARD.Zie ook bij de berichten "Onder de grond ermee" van oktober.

Mijn commentaar aan de Vaste Commissie zal ik deze week op mijn weblog haarbol.blogspot.com publiceren.

3)Nota-overleg.
Op 5 november a.s. is er openbaar nota-overleg in de Thorbeckezaal in het gebouw van de Tweede Kamer. Er is een publieke tribune met 96 zitplaatsen.
Kamerleden gaan in openbare discussie met de minister over dit Randstad 380 projekt.
Voorafgaande aan het nota-overleg dat om 11.00 uur begint zal ik aan de minister de digitale petitie overhandigen. U kunt nog steeds de petitie ondertekenen door naar http://tennethoogspanning380kv.blogspot.com/ te gaan.

vrijdag 5 oktober 2007

Vraag om steun aan burgemeester Weterings en het antwoord.






Van: Guus Roodenrijs [mailto:a.roodenrijs@quicknet.nl]
Verzonden: woensdag 3 oktober 2007 21:14
Aan: Burgemeester
CC: Regioredactie Haarlemsdagblad - HDCMedia
Onderwerp: 380.000 Volt
Urgentie: Hoog


Nota voor secretariaat.

1) Wilt u de ontvangst bevestigen aub.
2) Kan ik er op rekenen dat de heer Weterings deze e-mail ook daadwerkelijk onder ogen krijgt?


Geachte heer Weterings,

De gebiedsuitwerking Haarlemmermeer-Bollenstreek was voor mij aanleiding om in augustus j.l. een weblog te starten toegespitst op de ontwikkelingen in de Westflank.
Reden: inwoners te informeren en te laten meedenken c.q. beslissen.
Ziet u het maar als een aanvulling op de (nog) te starten Studio Haarlemmermeer in het onlangs weer gehuurde Polderhuis.
Zie a.u.b. http://www.haarbol.blogspot.com/

Onderdeel van de ontwikkeling Westflank is het Randstad 380 hoogspanningsprojekt.
Zie a.u.b. de doorlink op bovengenoemde weblog of
http://tennethoogspanning380kv.blogspot.com/

Dit onderdeel van de weblog is vrij recent gestart evenals de bijbehorende petitie tegen de door het Kabinet in pkb3 voorgestelde route.

Ondanks vele pogingen in de richting van B&W en de Raad waarin ik vroeg om ondersteuning is het resultaat tot op het moment praktisch nihil.
Het moet wel van twee kanten komen toch?
U wilt inwonersparticipatie.
Welnu hierbij is de gevraagde participatie.

Ik doe bij deze een beroep op u en uw wethouders om de petitie te ondertekenen en om ook de aanwezige Raadsleden morgenavond of laatstelijk 11 oktober a.s. te vragen om aan de petitie deel te nemen.

Indien u een reaktie wilt geven op de inhoud van de weblogs stel ik dat zeer op prijs en indien u een mogelijkheid ziet om mij met regelmaat van relevante informatie te laten voorzien dan ware dat een enorme bijdrage aan uw Studio Haarlemmermeer waar het tenminste de Westflank aangaat.

Ik hoor graag van u.

Hoogachtend.

Antwoord.

Geachte heer Roodenrijs,

Ik kan u bevestigen dat burgemeester Weterings uw e-mail heeft gelezen. Namens hem wil ik u bedanken voor uw bericht. Uw verzoek / informatie is uitgezet binnen de organisatie; u mag volgende week een reactie verwachten.

Hoogachtend,

Maarten Treep

gemeente Haarlemmermeer
bestuursassistent burgemeester
Staf Bestuur en Directie

woensdag 3 oktober 2007

Onder de grond ermee. Feiten. Deel 4.

STATEMENT.

Indien de verbinding van 61km tussen Beverwijk en Zoetermeer geheel of grotendeels ondergronds wordt aangelegd met het HVDC Light systeem (gelijkstroom)zullen de kosten niet veel hoger behoeven te zijn.


Kostenvergelijk bovengrondse hoogspanningsleiding – Ondergrondse transmissie.

De nieuwe HVDC technologie beschikt over, zoals reeds geschreven, een aantal unieke eigenschappen. Dat geldt in het bijzonder voor verhoogde betrouwbaarheid van het netwerk. Voordat een strikte kostenvergelijking uitgevoerd wordt, is het zinvol om een evaluatie van de omstandigheden te maken. Indien er moeilijkheden zijn om toestemming voor aanleg van een bovengrondse hoogspanningsverbinding te verkrijgen dan is dit punt alleen al reden genoeg om voor HVDC Light® te kiezen.
De factoren 5-15 keer de prijs van bovengronds waarmee nog steeds wordt gestrooid zijn volledig achterhaald.

Daarnaast moeten andere factoren in aanmerking genomen worden, zoals:
• Aanvullende investeringen in het geval van een bovengrondse verbinding voor apparatuur om spanning en reactief vermogen te beheersen
• Verliezen (in beide gevallen)
• Kosten voor acceptatie van de bovengrondse verbinding
• Kosten voor vertraging veroorzaakt door de aanvaardingsfase en de constructietijd
• Vergrote transmissiecapaciteit in het bestaande netwerk (bij keuze HVDC)
• Waardevermindering onroerende goederen

Onder de grond ermee. Feiten. Deel 3.



Veiligheid.
Bij hoogspanningslijnen is er een gevaar voor elektrocutie door aanraking door bijvoorbeeld hoogwerkers, bootmasten, vishengels, vliegers of door brandsblusaktiviteiten. Niet alleen aanraking met hoogspanningslijnen kan dodelijk zijn, dicht in de buurt ervan komen kan al te veel zijn, de stroom kan dan overslaan. Om die reden is het in de directe nabijheid van hoogspanningslijnen niet toegestaan branden te blussen zolang er nog spanning op staat. Ook is er een gevaar van neervallende lijnen bijvoorbeeld als gevolg van ijsafzetting en storm wat valschade en elektrocutie tot gevolg kan hebben. Bij een ondergrondse verbinding treden deze verschijnselen niet op.

Elektrische verliezen.
Als een ondergrondse HVDC Light® verbinding binnen een wisselspannings hoogspanningsnetwerk toegepast wordt dan kan het netwerk optimaler benut worden zodat er lagere elektrische verliezen optreden. De verliezen in de HVDC-verbinding zijn equivalent met de vermindering van het verlies in het wisselspanningsdeel van het netwerk. D.w.z. de HVDC verbinding kan gezien worden als een verbinding “zonder verliezen”.
De gunstigere exploitatie van een netwerk met wisselspannings- en HVDC-verbindingen wordt veroorzaakt door twee aspecten: de spanning in het wisselspanningsdeel van het netwerk mag gemiddeld op een hoger nivo bedreven worden dan voorheen (want is beter onder controle) en er is sprake van een verlaging van reactieve verliezen.

Ter illustratie: bij een 350 MW verbinding (50% benutting) zijn er geen HVDC verliezen terwijl de verliezen in een wisselspanningsverbinding 5% bedragen. Dit betekent dat het energiebedrijf ieder jaar 76.650 MWh meer energie kan verkopen met een HVDC-verbinding.

De totale verliezen kunnen vertaald worden in een uitstoot van 45.990 ton CO2 per jaar.

Onder de grond ermee. Feiten. Deel 2



Er zijn verschillende redenen waarom ondergrondse hoogspanningsverbindingen beter aan hedendaagse milieu-eisen kunnen voldoen dan bovengrondse verbindingen.

Ruimtebeslag.
Voor een HVDC-kabel is belangrijk minder ruimte nodig dan voor een bovengrondse hoogspanningsverbinding. Voor een 380 kV bovengrondse hoogspanningsverbinding is een strook met een breedte van minimaal 60 meter nodig. Binnen deze strook mogen zich geen hoge bomen of bouwwerken bevinden. Voor een ondergrondse HVDC-verbinding is slechts een 4 meter breed aanlegpad noodzakelijk. Voor een bovengrondse verbinding met een lengte van 100 km is een grondoppervlakte van 600 hectare (1 hectare = 10.000 m2) nodig. Voor een HVDC-verbinding is slechts 40 hectare nodig. Dat is minder dan 6% dan het ruimtebeslag van een vergelijkbare hoogspanningsverbinding!

Ter plekke van woningen is voor een 380 kV bovengrondse hoogspanningsverbinding een bredere strook noodzakelijk om te kunnen voldoen aan het veiligheidsniveau van 0,4uT aan voor 50 Hz magnetische velden van hoogspanningsleidingen. De breedte bedraagt circa 300 meter bij conventionele hoogspanningslijnen.

Waarneembaar geluid.
De geluidsproductie van een bovengrondse hoogspanningsverbinding – die het grootst is bij vochtige weersomstandigheden – beperkt eveneens de mogelijkheid om dicht bij een hoogspanningsverbinding te bouwen. De breedte van deze geluidscorridor hangt af van plaatselijke verordeningen en van het ontwerp van de hoogspanningsverbinding. Bezwaarschriften kunnen de aanleg van een bovengrondse verbinding soms knap lastig maken. Bij een ondergrondse verbinding is er van een geluidsprobleem absoluut geen sprake.

EMV.
Magnetische en elektrische velden kunnen ook beperkingen voor het ruimtegebruik nabij een bovengrondse hoogspanningsleiding tot gevolg hebben. In diverse landen voert men een voorzichtig en terughoudend beleid ten aanzien van magnetische velden. Zowel het Nederlandse ministerie van Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer als het Swedish National Electrical Safety bevelen beide een veiligheidsniveau van 0,4uT aan voor 50 Hz magnetische velden van hoogspanningsleidingen. Dit veiligheidsniveau komt overeen met de veldsterkte die vandaag de dag in een stedelijke omgeving gebruikelijk is.
In tegenstelling tot een wisselspanningsverbinding is een gelijkspanningsverbinding statisch (geen straling). Voor een gelijkspanningsverbinding hoeft geen “EMV-corridor” vrijgehouden te worden. Het veld boven de ingegraven ondergrondse kabel is beduidend kleiner dan het natuurlijke magnetische veld van de aarde.

Onder de grond ermee. Feiten. Deel 1



Licht en onzichtbaar

Ondergrondse energietransmissie met HVDC Light®

Bovengrondse hoogspanningslijnen waren gedurende lange tijd het aangewezen middel voor het transport van elektrische energie over grote afstanden. Door de hoge kosten en de ongunstige eigenschappen vormden ondergrondse kabelverbindingen geen acceptabel alternatief.

De eigenschappen van HVDC Light® zorgen op dit terrein voor een revolutionaire omslag. In tegenstelling tot wisselspanning maakt het geheel andere gedrag van gelijkspanning dat HVDC Light® bij uitstek geschikt is voor een ondergrondse hoogspanningsverbinding.

Voorheen vormden de hoge kosten voor het ingraven van ondergrondse kabels een belangrijk bezwaar. De combinatie van grotere zorg voor onze leefomgeving en de invloed van bovengrondse hoogspanningsverbindingen in combinatie met nieuwe kostenbesparende technologie voor het aanleggen van ondergrondse verbindingen hebben voor een omslag in de waardering gezorgd. Ondergrondse verbindingen zijn nu aantrekkelijker dan ooit tevoren!

Meer dan een eeuw lang waren elektrische transportnetten op bovengrondse hoogspanningslijnen gebaseerd. De belangrijkste reden voor deze voorkeur zijn de hoge kosten van een ondergrondse verbinding met dezefde capaciteit.

In recente studies is aangegeven dat de kosten voor een ondergrondse verbinding een factor 5-15 hoger zijn dan voor een vergelijkbare bovengrondse verbinding. Toch zijn deze gegevens al weer achterhaald. Er zijn twee belangrijke oorzaken waarom de stelling niet meer actueel is:

• Tegemoetkoming aan strengere hedendaagse mileu-eisen leidt tot een kostenverhoging en tot een langere projecterings- en constructietijd van een bovengrondse hoogspanningsverbinding.
• Door recente technologische ontwikkelingen kunnen ondergrondse verbindingen tegen aanzienlijk lagere kosten dan voorheen gerealiseerd worden.

maandag 1 oktober 2007

Overmorgen (3 oktober) slaat wethouder officieel eerste paal Lisserveld in Lisserbroek.





Overmorgen om 15.00 uur slaat wethouder Tuning officieel de eerste paal voor fase 2 van het woningbouwprojekt Lisserveld te Lisserbroek.
Een projekt met een enorm gezondheidsrisico vanwege de al aanwezige hoogspanningslijn van 150.000 volt en de bijkomende lijn van maar liefst 380.000 volt.
Natuurlijk hopen we allemaal dat de 150kV lijn t.z.t. zal verdwijnen en dat de 380kV lijn t.z.t.een andere route zal volgen.
Het zal de wethouder c.q. de gemeente, de woningmaatschappij en alle andere betrokkenen sieren indien het gezondheidsrisico voor met name kinderen overmorgen niet wordt verzwegen.



DRINGEND DRINGEND


Datum; 20 september 2007

Aan;
Burgemeester en Wethouders
Gemeente Hoofddorp.
Per e-mail via de Griffie.


Van;
A.J.M.A. Roodenrijs
Abbenes.


Betreft: Huidige 150kV lijn en het Kabinetsstandpunt pkb Randstad 380kV (380.000 Volt) verbinding.

L.S.

Zoals u naar alle waarschijnlijkheid bekend, volg ik de ontwikkelingen binnen de gebiedsontwikkeling Bollenstreek-Haarlemmermeer op de voet en publiceer deze op mijn weblog www.haarbol.blogspot.com.
Met name de spectaculaire komende veranderingen in de Westflank van Haarlemmermeer komen hierbij aan de orde.

Onderdeel van mijn weblog vormen de perikelen met de nieuwe en extra aan te leggen hoogspanningsleiding Randstad380.
De 150kV hoogspanningsleiding naar Leiden via Floriande, Lisserbroek, Lisse en Sassenheim naar Leiden zal blijven bestaan.
Het is dus geen opwaardering van de 150kV leiding maar een leiding erbij.
Dat de 380kV kabels hier en daar aan dezelfde masten gehangen zouden kunnen worden zou een “geluk bij een enorm ongeluk” zijn.

Reeds vele jaren wordt er binnen de muren van uw stadhuis gesproken c.q. gedebatteerd over de negatieve gevolgen die het wonen bij hoogspanningsleidingen zouden kunnen hebben.
Helaas is er echter niets positiefs uit voort gekomen.
In tegendeel zoals verder blijkt.

Voorzorgsbeleid.
In 2004 heeft staatssecretaris Van Geel van Milieu besloten beleid voor bovengrondse hoogspanningslijnen te maken. Dit beleid is op 3 oktober 2005 in de vorm van een beleidsadvies naar gemeenten, provincies en netbeheerders gestuurd.

Wat vormt de aanleiding voor het beleid?
De wetenschappelijke onzekerheid over een mechanisme voor het ontstaan van leukemie en over een oorzakelijk verband met magnetische velden zal niet snel worden opgelost. Toch maken omwonenden van hoogspanningslijnen zich zorgen over mogelijke gezondheidseffecten. Daarom heeft het Ministerie van VROM besloten, op basis van het voorzorgbeginsels, preventief beleid te maken.
Wat houdt het beleid in?
Het beleid richt zich op nieuwe situaties. Bij nieuwbouwplannen of het realiseren van nieuwe hoogspanningslijnen adviseert de staatssecretaris te voorkomen dat er woningen, scholen of kinderdagverblijven terecht komen in een zone waar het magnetische veld sterker is dan 0,4 microtesla.
Wat is het doel van het beleid?
Doel van de maatregelen is te voorkomen dat het aantal kinderen dat in Nederland (langdurig) wordt blootgesteld aan magnetische velden afkomstig van bovengrondse hoogspanningslijnen de komende jaren toeneemt.
Volgens het VROM beleid van oktober 2005 moet er bij nieuwbouw een zone van 80 meter ter weerszijden van de hoogspanningslijn vrij worden gehouden van woningen, scholen en kinderdagverblijven. Andere gebouwen zijn wel toegestaan binnen de zone.
Nota: 2 maal 80 meter aan weerszijden gemeten vanaf de hartlijn van de leiding.
160 meter dus.


Gezien het bovenstaande zijn mijn volgende vragen aan B&W.

1. Waarom heeft de gemeente het advies van staatssecretaris Van Geel van oktober 2005 naast zich neergelegd . Volgens dit VROM beleid van oktober 2005 moet er bij nieuwbouw een zone van 80 meter ter weerszijden van de hoogspanningslijn vrij worden gehouden van woningen, scholen en kinderdagverblijven. Andere gebouwen zijn wel toegestaan binnen de zone.

2. Mocht er t.z.t. blijken dat er gezondheidsschade is toegebracht aan de gezondheid van bewoners in p.e. Floriande en/of Lisserbroek, wie is dan financieel verantwoordelijk voor de gevolgen?

3. De gemeente heeft o.a. in Floriande in de bestemmingsplannen een zakelijke rechtstrook gehanteerd van 2 maal 27,5 mtr. (55meter). Een dergelijke strook is in feite een veiligheidszone die bepaald wordt op grond van het risico van draadbreuk, vallend ijs, omvallende masten etc. Mag ik derhalve concluderen dat de EMV effecten geen enkele rol hebben gespeeld bij de besluitvorming?

4. De bouwplannen in Lisserbroek (Lisserveld) zijn van dien aard dat bewoners en toekomstige bewoners (vele starters notabene) de hoogspanningsleidingen bijna kunnen aanraken. Is de gemeente bereid om deze bouwplannen alsnog stop te zetten tot er een verantwoorde oplossing is gevonden? Ook als het alsnog lukt het tracé naar het oosten te verplaatsen?

5. Realiseert de gemeente zich dat de huidige situatie – met de 150kV leiding – al onverantwoord is in o.a. Floriande en Lisserbroek en dat te nemen maatregelen dus volledig onafhankelijk zijn van het tracé van de extra 380kV leiding?

6. Over de extra 380kV hoogspanningsleiding zijn in Hoofddorp hoorzittingen gehouden op 9 en op 11 januari 2007. Waarom heeft de verantwoordelijke wethouder daar niet ingesproken en de zienswijze van de gemeente slechts tweemaal per brief naar Den Haag gestuurd terwijl de tweede keer geschied is toen het Kabinet haar voorkeurstracé al in pkb3 gepubliceerd had?

7. Waarom heeft de gemeente niet aangedrongen op bestuurlijk overleg gezien de enorme gevolgen?

8. De gemeente kondigt nu een lobby-aktie aan en zegt daarvoor een lobbybureau te hebben ingeschakeld. Naar mijn gegevens is de gemeente de enige die een dergelijke aktie neemt omdat met andere gemeenten reeds lang bestuurlijk overleg heeft plaatsgevonden. Gezien de verstreken tijd (behandeling in de Kamer is op 5 november a.s.) is dit een erg late aktie die voorkomen had kunnen worden en nu (aanemelijker wijze slechts) een vette te betalen faktuur zal opleveren. Is de gemeente ook van mening dat er veel sneller en adekwater gehandeld had dienen te worden? Welk bedrag verwacht de gemeente voor het lobbyen te moeten betalen? Welk bureau is er door de gemeente ingeschakeld?




Ik hoop een snel antwoord op mijn vragen te ontvangen en wijs B&W en alle raadsleden op weblog www.haarbol.blogspot.com



Hoogachtend.

A.J.M.A. Roodenrijs

Enige reakties van de al 166 ontvangen ondersteuningen.









380 kv prima, maar niet bij onze kinderen en huizen. Zeker niet als er genoeg alternatieve routes zijn.
--------------------------------------------------------------------------------
visuele en hoorbare vervuiling die tevens slecht is voor de gezondheid
--------------------------------------------------------------------------------
hoogspanning hoort niet in de buurt van bewoning
--------------------------------------------------------------------------------
In het belang van de gezondheid van onze kinderen en onszelf, protesteer ik tegen het voornemen om de electriciteitsleidingen te verdubbelen en de gekozen route, aangezien er alternatieven zijn!
--------------------------------------------------------------------------------
Met de bouw van de Vinexwijk Floriande was ruim van te voren bekend, resp. inschatbaar, dat de electro-magnetische straling van verhoogde spanning op de hoogspanningsleidingen tot protest en problemen zou leiden. Daarom is het doordrukken van dit besluit een vorm bvan onbehoorlijk bestuur.
--------------------------------------------------------------------------------
Langs al die scholen in de IJtochtzone ???
--------------------------------------------------------------------------------
Zie de weblog van Oostzaan380kV.
Hier worden de bewoners al sinds juni 2006 blootgesteld aan een ongewnste situatie.
Dinsdagavond 25 sept Zegt Delft nee tegen 380kV.
Zie hun log. Maarssen etc. 58000 gezinnen worden op deze wijze straks en nu al belast.
Laat het Rijk niet op deze maier over onze gezondheid beslissen!
Zie recente rapporten op de site van de belangengroepen.
Mensen wordt wakker!
Waarschuw vrienden en bekenden die om u geven en laat ze mee tekenen.

--------------------------------------------------------------------------------
Volgend jaar ga ik in Lisserbroek wonen. Vrijwel onder de hoogspanningskabels. Het kan niet zonder gevolgen zijn om onder zo een grote 'spanning' te leven.
--------------------------------------------------------------------------------
Het secretariaat wijkraad Overbos ondersteunt deze actie en is dan ook tegen het voorgestelde plan van het kabinet.
--------------------------------------------------------------------------------
ik steun deze actie
--------------------------------------------------------------------------------
Bestuurslid Dorpsraad Nieuw Vennep
--------------------------------------------------------------------------------
Eind 2008 worden wij de nieuwe bewoners in het plan Lisserveld. Wij wonen thans ook in Lisserbroek. Van deze nieuwe plannen waren wij ten tijde van de verkoop niet op de hoogte.
--------------------------------------------------------------------------------
Zorg dat het op een plek gebeurt waar zo min mogelijk mensen er last van hebben en de mensen zich veilig blijven voelen.
Abbenes heeft al zo weinig en daar willen wij graag geen negatieve invloeden meer bij.
Wij begrijpen uiteraard dat mensen van stroom moeten worden voorzien.
Dus praten met elkaar is erg belangrijk.
--------------------------------------------------------------------------------
Het is nog (steeds) onduidelijk wat de gezondheidrisico's zijn voor de inwoners.
Mogelijk zijn de gezonheidskosten op lange termijn hoger, dan de aanleg via de oostelijke zijde.
Den Haag moet goed nadenken over de gevolgen.
Blijkbaar worden de meningen van de inwoners van deze gemeente niet gerespecteerd door Den Haag.

--------------------------------------------------------------------------------
Voorzitter wijkraad Overbos Hoofddorp
--------------------------------------------------------------------------------
Wij gaan in Lisserbroek wonen vlak onder deze masten. Ik vrees voor onze gezondheid.
Weg met deze masten!!!!!!!
--------------------------------------------------------------------------------
De hoogste tijd om dit onzekere aspect aan te pakken !!!