Het onderstaande zou aan de orde moeten komen als op 9 oktober a.s. er weer een sessie over het Randstad 380kV wordt gehouden.
Waarom denkt de gemeente dat het Rijk (TenneT) de kosten voor haar rekening zal nemen van het ondergrondsbrengen van de bestaande 150kV verbinding in het westen?
Omdat minister van der Hoeven in een overleg met de Vaste Commissie Economische Zaken op 24 juni 2008 de leden van deze commissie toegezegd heeft dat zij een compensatiebeginsel zou willen toepassen. Een beginsel dat pas in de toekomst zou gaan gelden en dat nog niet van toepassing is op het Randstad 380kV projekt.
Wat houdt het compensatiebeginsel in?
Vanaf SEV III (het Randstadprojekt valt onder SEVII) is ervoor gekozen om het totaal aantal kilometers bovengrondse hoogspanningslijn vanaf 110kV te “bevriezen”.
Nieuwe 380kV verbindingen kunnen bovengronds worden gerealiseerd als op andere locaties dezelfde lengte hoogspanning wordt verplaatst, gecombineerd of ondergronds gebracht.
Daarmee neemt het totaal aantal bovengrondse kilometers niet toe, en wordt de ondergrondse kabel ingezet waar het relevant en efficiënt is. Zo en niet anders is het beleidskader van SEV III. Overigens heeft dit compensatiebeginsel nog geen wettelijke verankering voorzover het gaat om het Randstad 380kV projekt.
Wat is de gedachtengang van de gemeente? De gemeente gaat er, m.i. ten onrechte, vanuit, dat indien er oostelijk van Hoofddorp een nieuwe bovengrondse 380kV verbinding wordt aangelegd, er dan een gelijk aantal kilometers van de bestaande 150kV verbinding in het westen ondergronds zal worden gebracht en dat op kosten van het Rijk (TenneT). Zo denkt de gemeente zich miljoenen te kunnen besparen.
Deze laatste strohalm om miljoenen op het Rijk (TenneT) te kunnen afwentelen wegens het zelf “foutieve” bouwen - (Lees mijn eerdere berichten hierboven) – is niet eens een strohalm.
De minister schrijft “verplaatst, gecombineerd of ondergronds gebracht”.
Waarom worden de mogelijkheden van verplaatsen en van combineren in geen enkel gemeentelijk stuk aan de Raad genoemd???
Zoals steeds door mij gezegd gaat de 380kV gewoon gecombineerd met de bestaande 150kV bovengronds door het westen lopen. Accepteer dat als gemeente nu eens en baseer daarop uw contacten met TenneT.
Floriande is geen enkel probleem meer omdat de combinatie over Boseilanden zal lopen.
Echter: U heeft ook “foutief” gebouwd in Lisserbroek (Lisserveld) en u dupeert daar vele jonge inwoners met kinderen. Omdat de 380kV daar niet eens in de buurt komt maar de 150kV wel op volle capaciteit zal gaan draaien heeft u daar een moreel en financieel probleem.
Dat er met deze mensen nog niet eens is gesproken over mogelijke risico’s siert de gemeente niet.
Dan praat ik nog niet eens over het feit dat de nieuwe bewoners de huizen via een loterij hebben gewonnen. Dat ze er ook een risicovolle hoogspanningsverbinding gratis bijkregen heeft noch de gemeente noch bouwer Timpaan hen verteld.
TEKENT U AUB DE DIGITALE PETITIE. ZIE PUNT 4
donderdag 2 oktober 2008
Abonneren op:
Posts (Atom)