Respekt voor Raad en College.

Zoals al weergegeven gaat de bijkomende 380kV verbinding langs het oosten van Hoofddorp passeren. Dit mede dankzij de vasthoudendheid van Raad en College en de inzet van hun politieke vrienden in Den Haag. Mijn dank voor uw vasthoudendheid.

De bijkomende 380kV verbinding zal weliswaar langs het oosten van Hoofddorp passeren maar de bestaande 150kV lijn zal mede om die reden blijven waar deze momenteel loopt.
Veel te dicht langs scholen, woningen etc. in Floriande en Lisserbroek.
Deze verbinding gaat bovendien op volle capaciteit draaien en de straling zal ruim boven de norm uitkomen.

Volgens mededelingen van EZ en VROM zal de bestaande en blijvende 150kV lijn worden gesaneerd in overleg met de Regionale overheden en TenneT.
Wat gaat onze  Gemeente doen en waarom geeft de gemeente niet alvast een "gezondheidsgarantie" aan duizenden van haar inwoners? Stel ons aub gerust.

Raad en College hebben wat de bouw langs de 150kV betreft grote fouten gemaakt, en ik hoop dat zij nu net zo vasthoudend zullen zijn als het gaat om de verwijdering c.q. om de verplaatsing c.q. om het ondergrondsbrengen van de 150kV.


DE PETITIE BLIJFT VAN TOEPASSING. 

woensdag 3 oktober 2007

Onder de grond ermee. Feiten. Deel 3.



Veiligheid.
Bij hoogspanningslijnen is er een gevaar voor elektrocutie door aanraking door bijvoorbeeld hoogwerkers, bootmasten, vishengels, vliegers of door brandsblusaktiviteiten. Niet alleen aanraking met hoogspanningslijnen kan dodelijk zijn, dicht in de buurt ervan komen kan al te veel zijn, de stroom kan dan overslaan. Om die reden is het in de directe nabijheid van hoogspanningslijnen niet toegestaan branden te blussen zolang er nog spanning op staat. Ook is er een gevaar van neervallende lijnen bijvoorbeeld als gevolg van ijsafzetting en storm wat valschade en elektrocutie tot gevolg kan hebben. Bij een ondergrondse verbinding treden deze verschijnselen niet op.

Elektrische verliezen.
Als een ondergrondse HVDC Light® verbinding binnen een wisselspannings hoogspanningsnetwerk toegepast wordt dan kan het netwerk optimaler benut worden zodat er lagere elektrische verliezen optreden. De verliezen in de HVDC-verbinding zijn equivalent met de vermindering van het verlies in het wisselspanningsdeel van het netwerk. D.w.z. de HVDC verbinding kan gezien worden als een verbinding “zonder verliezen”.
De gunstigere exploitatie van een netwerk met wisselspannings- en HVDC-verbindingen wordt veroorzaakt door twee aspecten: de spanning in het wisselspanningsdeel van het netwerk mag gemiddeld op een hoger nivo bedreven worden dan voorheen (want is beter onder controle) en er is sprake van een verlaging van reactieve verliezen.

Ter illustratie: bij een 350 MW verbinding (50% benutting) zijn er geen HVDC verliezen terwijl de verliezen in een wisselspanningsverbinding 5% bedragen. Dit betekent dat het energiebedrijf ieder jaar 76.650 MWh meer energie kan verkopen met een HVDC-verbinding.

De totale verliezen kunnen vertaald worden in een uitstoot van 45.990 ton CO2 per jaar.

Geen opmerkingen: