Respekt voor Raad en College.

Zoals al weergegeven gaat de bijkomende 380kV verbinding langs het oosten van Hoofddorp passeren. Dit mede dankzij de vasthoudendheid van Raad en College en de inzet van hun politieke vrienden in Den Haag. Mijn dank voor uw vasthoudendheid.

De bijkomende 380kV verbinding zal weliswaar langs het oosten van Hoofddorp passeren maar de bestaande 150kV lijn zal mede om die reden blijven waar deze momenteel loopt.
Veel te dicht langs scholen, woningen etc. in Floriande en Lisserbroek.
Deze verbinding gaat bovendien op volle capaciteit draaien en de straling zal ruim boven de norm uitkomen.

Volgens mededelingen van EZ en VROM zal de bestaande en blijvende 150kV lijn worden gesaneerd in overleg met de Regionale overheden en TenneT.
Wat gaat onze  Gemeente doen en waarom geeft de gemeente niet alvast een "gezondheidsgarantie" aan duizenden van haar inwoners? Stel ons aub gerust.

Raad en College hebben wat de bouw langs de 150kV betreft grote fouten gemaakt, en ik hoop dat zij nu net zo vasthoudend zullen zijn als het gaat om de verwijdering c.q. om de verplaatsing c.q. om het ondergrondsbrengen van de 150kV.


DE PETITIE BLIJFT VAN TOEPASSING. 

woensdag 3 oktober 2007

Onder de grond ermee. Feiten. Deel 2



Er zijn verschillende redenen waarom ondergrondse hoogspanningsverbindingen beter aan hedendaagse milieu-eisen kunnen voldoen dan bovengrondse verbindingen.

Ruimtebeslag.
Voor een HVDC-kabel is belangrijk minder ruimte nodig dan voor een bovengrondse hoogspanningsverbinding. Voor een 380 kV bovengrondse hoogspanningsverbinding is een strook met een breedte van minimaal 60 meter nodig. Binnen deze strook mogen zich geen hoge bomen of bouwwerken bevinden. Voor een ondergrondse HVDC-verbinding is slechts een 4 meter breed aanlegpad noodzakelijk. Voor een bovengrondse verbinding met een lengte van 100 km is een grondoppervlakte van 600 hectare (1 hectare = 10.000 m2) nodig. Voor een HVDC-verbinding is slechts 40 hectare nodig. Dat is minder dan 6% dan het ruimtebeslag van een vergelijkbare hoogspanningsverbinding!

Ter plekke van woningen is voor een 380 kV bovengrondse hoogspanningsverbinding een bredere strook noodzakelijk om te kunnen voldoen aan het veiligheidsniveau van 0,4uT aan voor 50 Hz magnetische velden van hoogspanningsleidingen. De breedte bedraagt circa 300 meter bij conventionele hoogspanningslijnen.

Waarneembaar geluid.
De geluidsproductie van een bovengrondse hoogspanningsverbinding – die het grootst is bij vochtige weersomstandigheden – beperkt eveneens de mogelijkheid om dicht bij een hoogspanningsverbinding te bouwen. De breedte van deze geluidscorridor hangt af van plaatselijke verordeningen en van het ontwerp van de hoogspanningsverbinding. Bezwaarschriften kunnen de aanleg van een bovengrondse verbinding soms knap lastig maken. Bij een ondergrondse verbinding is er van een geluidsprobleem absoluut geen sprake.

EMV.
Magnetische en elektrische velden kunnen ook beperkingen voor het ruimtegebruik nabij een bovengrondse hoogspanningsleiding tot gevolg hebben. In diverse landen voert men een voorzichtig en terughoudend beleid ten aanzien van magnetische velden. Zowel het Nederlandse ministerie van Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer als het Swedish National Electrical Safety bevelen beide een veiligheidsniveau van 0,4uT aan voor 50 Hz magnetische velden van hoogspanningsleidingen. Dit veiligheidsniveau komt overeen met de veldsterkte die vandaag de dag in een stedelijke omgeving gebruikelijk is.
In tegenstelling tot een wisselspanningsverbinding is een gelijkspanningsverbinding statisch (geen straling). Voor een gelijkspanningsverbinding hoeft geen “EMV-corridor” vrijgehouden te worden. Het veld boven de ingegraven ondergrondse kabel is beduidend kleiner dan het natuurlijke magnetische veld van de aarde.

Geen opmerkingen: