Respekt voor Raad en College.

Zoals al weergegeven gaat de bijkomende 380kV verbinding langs het oosten van Hoofddorp passeren. Dit mede dankzij de vasthoudendheid van Raad en College en de inzet van hun politieke vrienden in Den Haag. Mijn dank voor uw vasthoudendheid.

De bijkomende 380kV verbinding zal weliswaar langs het oosten van Hoofddorp passeren maar de bestaande 150kV lijn zal mede om die reden blijven waar deze momenteel loopt.
Veel te dicht langs scholen, woningen etc. in Floriande en Lisserbroek.
Deze verbinding gaat bovendien op volle capaciteit draaien en de straling zal ruim boven de norm uitkomen.

Volgens mededelingen van EZ en VROM zal de bestaande en blijvende 150kV lijn worden gesaneerd in overleg met de Regionale overheden en TenneT.
Wat gaat onze  Gemeente doen en waarom geeft de gemeente niet alvast een "gezondheidsgarantie" aan duizenden van haar inwoners? Stel ons aub gerust.

Raad en College hebben wat de bouw langs de 150kV betreft grote fouten gemaakt, en ik hoop dat zij nu net zo vasthoudend zullen zijn als het gaat om de verwijdering c.q. om de verplaatsing c.q. om het ondergrondsbrengen van de 150kV.


DE PETITIE BLIJFT VAN TOEPASSING. 

woensdag 3 oktober 2007

Onder de grond ermee. Feiten. Deel 1



Licht en onzichtbaar

Ondergrondse energietransmissie met HVDC Light®

Bovengrondse hoogspanningslijnen waren gedurende lange tijd het aangewezen middel voor het transport van elektrische energie over grote afstanden. Door de hoge kosten en de ongunstige eigenschappen vormden ondergrondse kabelverbindingen geen acceptabel alternatief.

De eigenschappen van HVDC Light® zorgen op dit terrein voor een revolutionaire omslag. In tegenstelling tot wisselspanning maakt het geheel andere gedrag van gelijkspanning dat HVDC Light® bij uitstek geschikt is voor een ondergrondse hoogspanningsverbinding.

Voorheen vormden de hoge kosten voor het ingraven van ondergrondse kabels een belangrijk bezwaar. De combinatie van grotere zorg voor onze leefomgeving en de invloed van bovengrondse hoogspanningsverbindingen in combinatie met nieuwe kostenbesparende technologie voor het aanleggen van ondergrondse verbindingen hebben voor een omslag in de waardering gezorgd. Ondergrondse verbindingen zijn nu aantrekkelijker dan ooit tevoren!

Meer dan een eeuw lang waren elektrische transportnetten op bovengrondse hoogspanningslijnen gebaseerd. De belangrijkste reden voor deze voorkeur zijn de hoge kosten van een ondergrondse verbinding met dezefde capaciteit.

In recente studies is aangegeven dat de kosten voor een ondergrondse verbinding een factor 5-15 hoger zijn dan voor een vergelijkbare bovengrondse verbinding. Toch zijn deze gegevens al weer achterhaald. Er zijn twee belangrijke oorzaken waarom de stelling niet meer actueel is:

• Tegemoetkoming aan strengere hedendaagse mileu-eisen leidt tot een kostenverhoging en tot een langere projecterings- en constructietijd van een bovengrondse hoogspanningsverbinding.
• Door recente technologische ontwikkelingen kunnen ondergrondse verbindingen tegen aanzienlijk lagere kosten dan voorheen gerealiseerd worden.

Geen opmerkingen: