Heer Ir. D.Samson
Tweede Kamer (PvdA)
Geachte heer Samson,
Met genoegen heb ik u aangehoord tijdens het nota-overleg op 5 november j.l.
Het was opvallend dat u de enige was die met verstand van zaken sprak en dat zelfs de minister antwoorden gaf die gebaseerd waren op foutieve informatie.
Ik maak me zorgen dat Tennet, als een ZBO, geen of gekleurde informatie aan de minister heeft gegeven over met de name de mogelijkheden van het HVDC Light systeem dat in feite een perfekte oplossing is voor de Noordring van het Randstad 380 project.
Art 20 van de Kaderwet zegt dat informatie aan de minister alleen op aanvraag wordt verstrekt en ik ben bang dat de minister (te) weinig heeft gevraagd en/of de verkeerde vragen heeft gesteld.
TenneT is als ZBO niet ondergeschikt aan de minister en ook voor de Kamers is het daardoor moeilijk haar controlerende taak uit te oefenen.
Indien de verkeerde vragen worden gesteld, ontvangt men uiteraard ook de verkeerde antwoorden.
Opvallend was het antwoord van de minister dat het HVDC systeem zelfs duurder uitvalt dan het ondergronds brengen van wisselstroomkabels.
Deze bewering kan niet juist zijn en/of alleen zijn voortgekomen uit een onjuiste prijsaanvraag door TenneT gedaan bij 2 producenten.
TenneT heeft er naar alle waarschijnlijkheid geen enkele behoefte aan om dit uitstekende en revolutionaire gelijkstroomsysteem toe te passen, temeer daar TenneT momenteel bezig is met het ontwerp van een speciale mast.
Dat een eerder prototype al is mislukt is kennelijk niet bekend bij de minister.
Het is nog maar zeer de vraag of Tennet in staat is om een mast te ontwerpen die aan de gevraagde magneetveldzone van max 75 meter kan voldoen.
Een zone die toevalligerwijze overeenkomt met de zakelijke rechtstrook.
Overigens is o.a in de Haarlemmermeer een zogenaamde combimast voorzien. Deze masten hebben momenteel een, door Tennet verbeterd vastgestelde indicatieve zone van gemiddeld twee maal 200 meter !!
U begrijpt dat een specifieke zone dan echt niet minder zal zijn dan tweemaal 150 meter met alle negatieve gevolgen voor p.e. voorgenomen nieuwbouw vandien.
De combimast zal veel gebruikt dienen te worden gezien het feit dat het kabinet opteert voor het volgen van een bestaand 150kV trace.
Alle gemeenten langs de Noordring evenals de provincies NH en ZH hebben een voorkeur uitgesproken voor kabels en hebben zich daarbij grotendeels gebaseerd op de informatie van de leidinggevende producent ABB.
Ik kan me niet voorstellen dat tientallen ambtenaren zich hebben vergist en iets vragen dat in feite onbetaalbaar is. U wel?
ABB, dient zich sedert enige weken "koest" te houden en dat op dringend verzoek van TenneT.
Uiteraard geven zij hieraan gehoor omdat TenneT voor hen een enorm grote klant is van het zogenaamde HVDC Classic systeem dat Tennet toepast bij Norned en Britned.
Ik zet mijn vraagtekens bij deze houding van TenneT.
Mijn vragen zijn c.q. uw vragen aan de minister zouden kunnen zijn;
1) Welke vragen zijn er aan TenneT gesteld over het HVDC systeem en wat waren de antwoorden?
2)Heeft TenneT zich uitgebreid laten voorlichten over het HVDC systeem alvorens de minister te antwoorden?
2a) Heeft de Vaste Commissie HVDC voorlichting ontvangen van een onafhankelijke partij? Zo ja, welke?
3) Welke 2 bedrijven hebben aan TenneT een offerte uitgebracht en hoe luidde de aanvraag van Tennet? Bijvoorbeeld gehele Noordring ondergronds? U weet dat vanaf 60% de prijs, naar opgave van de producent, in principe gelijk is aan bovengronds. De inhoud van de aanvraag en de wijze waarop de aanvraag is opgesteld is hier van enorm belang.
4) Welke faktoren heeft de minister verder in het prijsvergelijk laten meewegen om tot haar conclusie te komen?
5) Zijn de minister de vele voordelen bekend van HVDC in vergelijking met AC ?
Het was vreemd om tijdens het nota-overleg van de minister te moeten horen dat HVDC straling zou veroorzaken.
6) Weet de minister van de grote problemen bij het ontwerp van de nieuw zogenaamde M-compactmast?
7) Begrijpt de minister dat indien er sprake is van een combimast (die nergens ter sprake komt) de magneetveldzone 2 maal ca 200 meter zal moeten zijn?
8) Beseft de minister dat er aanemelijkerwijze zeer veel combimasten binnen het Randstad projekt nodig zijn met alle ruimteverlies vandien?
9) Weet de minister dat TenneT druk heeft uitgeoefend op de direktie van ABB om het HVDC systeem geen verdere bekendheid meer te laten geven via bijvoorbeeld hoorzittingen die aktiegroepen organiseren?
De ABB directie heeft, bang gemaakt door TenneT haar verantwoordelijke personeel "teruggefloten."
10) Kan de minister aangeven waarom TenneT deze zeer laakbare houding heeft ingenomen?
Dit waren zo enige vragen van mijn kant.
De komende maanden zal er een keuze gemaakt moeten worden voor bovengronds of ondergronds. De antwoorden zijn nodig om tegengas te kunnen geven.
Dit "spel" moet ook door TenneT eerlijk worden gespeeld.
Voorkomen moet worden dat TenneT de bevolking (voorlopig nog) ten onrechte een systeem onthoudt dat op alle fronten alleen maar voordelen heeft.
Ik hoop dat u de nodige aandacht aan dit bericht wilt geven en zie uw antwoord graag tegemoet. (Overigens, alle correspondentie wordt op mijn weblog gepubliceerd of u moet daar bezwaar tegen maken).
Hoogachtend.
A.J.M.A. Roodenrijs
Tonnekamp 8
2157 PN Abbeneshttp://tennethoogspanning380kv.blogspot.com/
TEKENT U AUB DE DIGITALE PETITIE. ZIE PUNT 4
dinsdag 13 november 2007
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten