Respekt voor Raad en College.

Zoals al weergegeven gaat de bijkomende 380kV verbinding langs het oosten van Hoofddorp passeren. Dit mede dankzij de vasthoudendheid van Raad en College en de inzet van hun politieke vrienden in Den Haag. Mijn dank voor uw vasthoudendheid.

De bijkomende 380kV verbinding zal weliswaar langs het oosten van Hoofddorp passeren maar de bestaande 150kV lijn zal mede om die reden blijven waar deze momenteel loopt.
Veel te dicht langs scholen, woningen etc. in Floriande en Lisserbroek.
Deze verbinding gaat bovendien op volle capaciteit draaien en de straling zal ruim boven de norm uitkomen.

Volgens mededelingen van EZ en VROM zal de bestaande en blijvende 150kV lijn worden gesaneerd in overleg met de Regionale overheden en TenneT.
Wat gaat onze  Gemeente doen en waarom geeft de gemeente niet alvast een "gezondheidsgarantie" aan duizenden van haar inwoners? Stel ons aub gerust.

Raad en College hebben wat de bouw langs de 150kV betreft grote fouten gemaakt, en ik hoop dat zij nu net zo vasthoudend zullen zijn als het gaat om de verwijdering c.q. om de verplaatsing c.q. om het ondergrondsbrengen van de 150kV.


DE PETITIE BLIJFT VAN TOEPASSING. 

maandag 10 september 2007

(Deels) ondergrondse aanleg kost miljarden extra.


(Deels)ondergrondse aanleg van de nieuwe hoogspanningslijn tussen Wateringen en Beverwijk gaat miljarden euro’s kosten.
Dat verwacht een woordvoerder van netbeheerder Tennet. „Voor bovengrondse aanleg is nu ongeveer 500 miljoen euro gereserveerd. De kosten van ondergrondse aanleg zijn minimaal het zesvoudige. Een miljardenproject, dus.’’

Ondanks de hoge kosten, acht de woordvoerder gedeeltelijk ondergrondse aanleg ‘niet ondenkbaar’. „Hoewel bovengrondse aanleg veel goedkoper en veel praktischer is, kan ik me voorstellen dat het kabinet niet ongevoelig is voor de argumenten van tegenstanders van bovengrondse aanleg.’’

De Nederlandse consument draait via een hogere energierekening overigens op voor de extra kosten die ondergrondse aanleg met zich meebrengt.

Na vrijwel alle gemeenten in de regio en het Stadsgewest Haaglanden heeft ook de provincie Zuid-Holland zich inmiddels uitgesproken voor ondergrondse aanleg. Net als veel andere betrokkenen vreest de provincie dat hoogspanningsmasten het open landschap zullen aantasten.

Volgens een woordvoerder hadden de meeste reacties uit de regio Haaglanden betrekking op bovengrondse aanleg rond Pijnacker en Berkel en in minder mate rondom Delft. In Wateringse Veld in Den Haag bestaat verzet tegen het nieuwe station Wateringen.

Mocht de lijn ondergronds worden aangelegd, dan rekent Tennet op de nodige vertraging.

„Ondergrondse aanleg is uniek in Nederland,’’ vertelt de woordvoerder van netbeheerder Tennet. „Het vereist een heel andere techniek, waarbij veel nader onderzoek nodig zal zijn. Dit leidt waarschijnlijk wel tot tijdsverlies.’’

Mening Tennet over electromagnetische velden.


Conclusie redactie vooraf;
Tennet waarschuwt eindgebruikers als volgt;
Als we strengere normen moeten hanteren zullen de extra kosten op de eindgebruikers worden verhaald.


Het ministerie van VROM verstrekte in 2005 een aangescherpt overheidsadvies over magneetvelden. Uitgangspunt van het nieuwe beleid is dat er geen nieuwe situaties ontstaan waarin kinderen langdurig worden blootgesteld aan magnetische velden van bovengrondse hoogspanningslijnen.
Daarbij gaat het om de zone rond de lijnen. Bij nieuwe hoogspanningslijnen moet de netbeheerder bij de tracéontwikkeling uitgangspunten hanteren die langdurige blootstelling van kinderen aan magnetische velden minimaliseren. Daarbij dient men de norm van 0,4 microTesla in acht te nemen.
Bij bestaande hoogspanningslijnen zijn het de lokale overheden die er voor moeten zorgen dat zij voldoen aan de zonering. Dus: geen nieuwe bebouwing op plaatsen waar kinderen langdurig verblijven met een hogere blootstelling dan 0,4 microTesla.

TenneT TSO reageerde verheugd op de deze duidelijkheid. Ook werd bevestigd dat netbeheerders bij bestaande bebouwing in combinatie met hoogspanningslijnen niet verplicht zijn tot het nemen van maatregelen. In deze situaties blijft de internationale norm van 100 microTesla gelden. (Overigens: in de praktijk komt het magnetisch veld rond hoogspanningslijnen in Nederland nergens boven de 20 microTesla).
Uitgangspunt van het overheidsbeleid is dat bij de planning en tracering van nieuwe hoogspanningslijnen er geen bebouwing aanwezig is in de zone waarin de veldsterkten groter zijn dan 0,4 microTesla en waar kinderen langdurig verblijven. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan zal TenneT TSO (technische) maatregelen treffen om de magneetvelden ter plekke tot 0,4 microTesla te beperken.

Vanzelfsprekend zal de strengere norm ook hogere kosten met zich meebrengen. Deze zullen naar verwachting met een factor tussen de 2 en 8 stijgen. Kosten die alleen via de nettarieven op de gebruikers van het net, en daarmee op de eindgebruikers van elektriciteit, zijn te verhalen.
TenneT zal omwonenden van hoogspanningslijnen en lokale overheden informeren en adviseren bij de vertaling van het overheidsbeleid naar bestaande situaties