Respekt voor Raad en College.

Zoals al weergegeven gaat de bijkomende 380kV verbinding langs het oosten van Hoofddorp passeren. Dit mede dankzij de vasthoudendheid van Raad en College en de inzet van hun politieke vrienden in Den Haag. Mijn dank voor uw vasthoudendheid.

De bijkomende 380kV verbinding zal weliswaar langs het oosten van Hoofddorp passeren maar de bestaande 150kV lijn zal mede om die reden blijven waar deze momenteel loopt.
Veel te dicht langs scholen, woningen etc. in Floriande en Lisserbroek.
Deze verbinding gaat bovendien op volle capaciteit draaien en de straling zal ruim boven de norm uitkomen.

Volgens mededelingen van EZ en VROM zal de bestaande en blijvende 150kV lijn worden gesaneerd in overleg met de Regionale overheden en TenneT.
Wat gaat onze  Gemeente doen en waarom geeft de gemeente niet alvast een "gezondheidsgarantie" aan duizenden van haar inwoners? Stel ons aub gerust.

Raad en College hebben wat de bouw langs de 150kV betreft grote fouten gemaakt, en ik hoop dat zij nu net zo vasthoudend zullen zijn als het gaat om de verwijdering c.q. om de verplaatsing c.q. om het ondergrondsbrengen van de 150kV.


DE PETITIE BLIJFT VAN TOEPASSING. 

dinsdag 28 oktober 2008

DE MASTEN KOMEN ERAAN OF WE NU WILLEN OF NIET.

Tennet start aanbesteding voor nieuwe hoogspanningsmasten Randstad 380
Klik rechts bij ,, zo zien de nieuwe masten eruit" om naar een foto te kijken.

De nieuwe hoogspanningsmast die Tennet samen met adviesbureau Kema heeft ontwikkeld voor gebruik bij Randstad 380 is klaar. Het aanbestedingstraject is gestart, en in 2009 zullen de eerste dubbele masten de weilanden sieren. Of verrommelen -net wiens standpunt wordt vertolkt. Architectenbureau Zwarte & Jansma heeft geprobeerd de masten in te passen in het landschap.

De Wintrack-masten van het model M-compact, zoals de officiƫle benaming luidt, hebben als voornaamste pluspunt ten opzichte van hun voorgangers dat de grootte van het magneetveld dat door de hoogspanninglijnen wordt veroorzaakt een stuk is afgenomen. Vandaar de naam: M-compact staat voor een compact magneetveld. Dat biedt mogelijkheden voor extra woningbouw.
Woningbouwers moeten nu namelijk aan beide zijden van een hoogspanningslijn van 380 kV minimaal 150 meter onbebouwd laten, om onder de wettelijke grenswaarde voor de magneetveldsterkte te blijven (0,4 microtesla).

De nieuwe masten reduceren deze strook van 300 meter tot een strook met een breedte van minder dan 100 meter. Voor bestaande bebouwing geldt overigens een heel andere norm van maximaal 100 micotesla, een motie van VVD-er Helma NeppƩrus waarin werd gevraagd om gelijke behandeling voor nieuwe en bestaande bouw ten spijt.
De kleinere magnetische stralingswaarde wordt bereikt door de verschillende hoogspanningsdraden op de juiste manier ten opzichte van elkaar te positioneren. Elke draad veroorzaakt zijn eigen magnetische veld, en door ze nu slim op te hangen kan het magnetische veld van de ene kabel interfereren met die van de ander, zodat de natuurkunde dicteert dat ze tegen elkaar kunnen worden weggestreept.

Het conceptontwerp van de masten was al in de planologische kernbeslissing (PKB) te zien, en uiterlijk is sindsdien niet veel veranderd. De masten zijn net als de huidige vakwerkconstructies vervaardigd uit staal, hoewel tijdens de ontwerpfase volgens Tennet-woordvoerder Jelle Wils ook kunststof en zelfs beton is overwogen. Staal bood volgens hem uiteindelijk toch de beste constructie voor wat betreft prijs, kwaliteit en duurzaamheid.

De masten voor het hele traject Randstad 380 zijn nu Europees aanbesteed, zegt Wils. Het gaat hierbij om ruim 400 masten ( genoeg voor ca. 75 km) In de toekomst kan de Wintrack M-compact volgens de woordvoerder ook gebruikt worden om bestaande hoogspanninglijnen te vervangen. Funderingen van de huidige masten kunnen dan niet worden hergebruikt: de Wintracks staan iets verder van elkaar af.