Respekt voor Raad en College.

Zoals al weergegeven gaat de bijkomende 380kV verbinding langs het oosten van Hoofddorp passeren. Dit mede dankzij de vasthoudendheid van Raad en College en de inzet van hun politieke vrienden in Den Haag. Mijn dank voor uw vasthoudendheid.

De bijkomende 380kV verbinding zal weliswaar langs het oosten van Hoofddorp passeren maar de bestaande 150kV lijn zal mede om die reden blijven waar deze momenteel loopt.
Veel te dicht langs scholen, woningen etc. in Floriande en Lisserbroek.
Deze verbinding gaat bovendien op volle capaciteit draaien en de straling zal ruim boven de norm uitkomen.

Volgens mededelingen van EZ en VROM zal de bestaande en blijvende 150kV lijn worden gesaneerd in overleg met de Regionale overheden en TenneT.
Wat gaat onze  Gemeente doen en waarom geeft de gemeente niet alvast een "gezondheidsgarantie" aan duizenden van haar inwoners? Stel ons aub gerust.

Raad en College hebben wat de bouw langs de 150kV betreft grote fouten gemaakt, en ik hoop dat zij nu net zo vasthoudend zullen zijn als het gaat om de verwijdering c.q. om de verplaatsing c.q. om het ondergrondsbrengen van de 150kV.


DE PETITIE BLIJFT VAN TOEPASSING. 

woensdag 19 september 2007

TEKENEND VOOR DE ONZEKERHEID VAN DE OVERHEID.

Elektromagnetische Velden en Gezondheid.
Onderzoeken naar elektromagnetische velden van start.
Begin juni 2007 heeft ZonMw binnen het programma Elektromagnetische Velden & Gezondheid, in opdracht van het Ministerie van VROM, vijf onderzoeksprojecten gehonoreerd.

De toepassingen van elektromagnetische velden (EMV) nemen ook in Nederland steeds meer toe. Daarbij kan gedacht worden aan telecommunicatie, bluetooth en het toenemende elektriciteitsgebruik.
In Nederland wordt ten opzichte van het buitenland nog maar weinig studie gedaan naar de mogelijke gezondheidseffecten van EMV.
Tijd om daar iets aan te doen en daarom heeft het ministerie van VROM namens de Rijksoverheid aan ZonMw de opdracht verstrekt het onderzoek naar EMV en gezondheid te stimuleren en te coördineren.
Daarvoor is een budget van 16,6 miljoen euro ter beschikking gesteld. Afgelopen najaar werd het ZonMw programma Elektromagnetische Velden & Gezondheid (EMV&G) geboren.
Het doel is de Nederlandse kennisstructuur op het terrein van EMV en gezondheid te versterken en mogelijke gezondheidseffecten van EMV bij nieuwe en bestaande technologische ontwikkelingen inzichtelijk te maken. De kwaliteit van het EMV&G programma is gewaarborgd door de internationale deskundigheid van de programmacommissie.

Begin juni heeft ZonMw in dit kader vijf onderzoeksprojecten gehonoreerd.
De gehonoreerde projecten omvatten een breed spectrum aan relevante onderzoeksvragen en strekken zich uit over verschillende disciplines: technologisch, biologisch en sociaal-psychologisch.
Aan bod komen de volgende vragen. Hebben elektromagnetische velden (EMV) invloed op het afweersysteem en hoe gebeurt dit? Wat is precies de individuele hoeveelheid EMV waaraan men dagelijks wordt blootgesteld? Hoe kunnen we de EMV blootstelling waar kinderen mee te maken krijgen, adequaat meten? Hoe kunnen we temperatuursverhogingen meten, die veroorzaakt kunnen worden door sterke EMV bronnen zoals een MRI-scanner?
En wat zijn de zorgen van burgers en beroepsgroepen die te maken hebben met speciale EMV bronnen (zoals MRI); hoe ervaren zij de risico’s van verschillende EMV bronnen?

Deze projecten zijn nog maar het begin van de initiatieven van het ZonMw programma EMV&G. Inmiddels zijn opnieuw oproepen uitgegaan naar wetenschappers om voorstellen in te dienen (calls for proposals) voor onderzoek naar de gezondheidseffecten van EMV bronnen in werk- en leefomgeving van mensen. De nadruk ligt dit keer onder andere op praktijkgericht onderzoek.

Redactie: Er is nog steeds geen duidelijk beeld over de schadelijke effecten op langere termijn van elektromagnetische straling op onze gezondheid en op de gezondheid van onze kinderen.
Laten we dieren en de natuur nog maar buiten beschouwing.
Vele gemeenten hebben woningbouw en zelfs scholenbouw toegestaan ondanks een advies van staatssecretaris Van Geel in 2005 om dat niet (meer) te doen.
Wie kunnen er aangesproken worden indien t.z.t. de schadelijke gevolgen wetenschappelijk worden aangetoond?

Conclusie: Stop de bovengrondse aanleg.
Kost veel meer maar dan gaan we wel op zeker.
We zullen het wel zelf via de energierekening moeten betalen.
Is dat echter niet acceptabel indien we daarmee elk gezondheidsrisico voor mens, dier en natuur uitsluiten?
U mag het zeggen.