Respekt voor Raad en College.

Zoals al weergegeven gaat de bijkomende 380kV verbinding langs het oosten van Hoofddorp passeren. Dit mede dankzij de vasthoudendheid van Raad en College en de inzet van hun politieke vrienden in Den Haag. Mijn dank voor uw vasthoudendheid.

De bijkomende 380kV verbinding zal weliswaar langs het oosten van Hoofddorp passeren maar de bestaande 150kV lijn zal mede om die reden blijven waar deze momenteel loopt.
Veel te dicht langs scholen, woningen etc. in Floriande en Lisserbroek.
Deze verbinding gaat bovendien op volle capaciteit draaien en de straling zal ruim boven de norm uitkomen.

Volgens mededelingen van EZ en VROM zal de bestaande en blijvende 150kV lijn worden gesaneerd in overleg met de Regionale overheden en TenneT.
Wat gaat onze  Gemeente doen en waarom geeft de gemeente niet alvast een "gezondheidsgarantie" aan duizenden van haar inwoners? Stel ons aub gerust.

Raad en College hebben wat de bouw langs de 150kV betreft grote fouten gemaakt, en ik hoop dat zij nu net zo vasthoudend zullen zijn als het gaat om de verwijdering c.q. om de verplaatsing c.q. om het ondergrondsbrengen van de 150kV.


DE PETITIE BLIJFT VAN TOEPASSING. 

dinsdag 7 oktober 2008

Antwoord Heer Kuipers en mijn reaktie.

Reaktie Heer Kuipers op mijn antwoord.


Mijnheer Roodenrijs,
Ik heb niet meer willen doen dan u attenderen op de mogelijkheid om gebruik te maken van de mogelijkheid tot inspreken. Natuurlijk mag u dat interpreteren als een persoonlijke uitnodiging aan u, maar zo was dat niet bedoeld!

Dat inspreken (vervolgens) niet leidt tot de door u gewenste beleidswijziging dat is voor u natuurlijk spijtig. U zou het ook als de uitkomst van een democratisch proces kunnen beschouwen. Ik vind het spijtig dat u het niet gelijk-krijgen vervolgens vertaalt in cynische conclusies uwerzijds.
Vriendelijke groet,
Henk Kuipers


Mijn antwoord op deze reaktie.

Mijnheer Kuipers,

Het is beangstigend om te moeten ervaren dat het door U en de Raad c.q. door B&W niet opvolgen van Rijk's beleidsregels, die al jarenlang gelden voor het bouwen bij hoogspanningslijnen, door u gekwalificeerd wordt als zijnde SPIJTIG VOOR MIJ.
Het is echter niet spijtig voor mij maar voor de vele honderden kinderen die door door de gemeente (Raad en B&W) gedwongen zijn, en nog zullen worden, om te wonen, om scholen te bezoeken, om te spelen c.q. om langdurig tijd door te brengen op plaatsen die te dicht bij een hoogspanningslijn liggen.

Ik stel vast dat er, met gemeentelijke toestemming, "fout" is gebouwd en er notabene nog steeds "fout" wordt gebouwd. (Lisserveld).
Vele jaren is er in de Raad gesproken over de gevaren voor kinderen die bij hoog- spanningsverbindingen wonen c.q. zouden komen te wonen maar er is niets ondernomen.
Had het niet in de rede gelegen om in elk geval het bestemmingsplan Lisserveld aan te passen aan de beleidsregels die Den Haag al in 2005 heeft vastgesteld?
Beleidsregels waarin ook wordt "gevraagd" om geen risico's te nemen en waarin tevens wordt aangegeven dat het beleid geldt voor plekken met een straling van meer dan 0.4 microtesla op het moment OF IN DE TOEKOMST.

Het "foutieve" bouwen is geen uitkomst van een democratisch proces zoals u suggereert.
Het "foutieve" bouwen is een uitkomst van het (tot voor kort)ontbreken van ook maar enig gemeentelijk beleid op het gebied van hoogspanningsverbindingen en een gevolg van het jarenlang door de gemeente naast zich neerleggen van relevante beleidsregels zoals deze door diverse Kabinetten zijn opgesteld.

Mijn conclusie dat de mensen die via een loterij een huis wonnen onder de hoogspannings lijn in Lisserveld, die lijn er gratis bij kregen, noemt u cynisch.
Neen, mijnheer Kuipers, het is niet cynisch maar het is onverantwoordelijkheid van de gemeente ten top.
Die huizen hadden op deze plek nooit en te nimmer gebouwd mogen worden.
Met gezondheid van mensen neem je geen enkel risico en al helemaal niet met de gezondheid van kinderen toch?

Ik nodig u, uw collegae en B&W hierbij graag uit om op de raadssessie van komende donderdag 9 oktober (vanaf 19.30) aan inwoners en komende inwoners van Lisserbroek (en Floriande) via de regionale TV en via het Internet uit te leggen;

1) Waarom er vanaf 2007 onder c.q. veel te dicht op de hoogspanningsverbinding in Lisserveld is gebouwd terwijl er al vanaf 2005 overduidelijke beleidsregels zijn die deze bouwwijze niet toestaan.

2) Waarom er bij de verloting van de huizen niets aan de toekomstige bewoners is medegedeeld c.q. is verteld over mogelijke "leukemiegevaren" voor hun kinderen.

3) Waarom niemand van de Raad op mijn inspreken in November 2007 heeft gereageerd toen ik o.a. het "foutieve" bouwen aan de orde heb gesteld.

4) Is B&W bereid om toe te geven dat, zeker in Lisserveld, op onverantwoorde wijze is en wordt gebouwd?

5) Is B&W bereid om de inwoners van Lisserbroek (en Floriande) toe te zeggen dat er nimmer een situatie zal ontstaan waarbij kinderen aan meer dan 0,4 microtesla worden blootgesteld.

6) Gezien het feit dat de Randstad380kV niet eens in de buurt zal komen van Lisserbroek (en dus geen verantwoordelijkheid is van TenneT maar van de gemeente) en dat de bestaande 150kV op volle capaciteit zal gaan draaien; Is B&W bereid om toe te geven dat het "foutieve" bouwen aan iedere inwoner van Haarlemmermeer veel geld zal gaan kosten omdat de gemeente de verbinding op eigen kosten zal moeten laten verplaatsen?

Dit zijn maar 6 van de vele vragen die ik zou willen stellen.
Vragen die u c.q. uw collegae zouden moeten stellen.
Floriande (IJtochtzone) laat ik hier (voorlopig) maar buiten beschouwing.

Ik begrijp echt wel, mijnheer Kuipers, dat u en uw mederaadsleden het
raadswerk er "bijdoen" en dat u dus niet overal verstand van kan hebben.
Misschien krijgen we hierdoor wel dit soort situaties.
Vragen stellen kan echter iedereen en het zou me enorm teleurstellen indien die vragen op donderdag a.s. niet gesteld worden.
Hetzij door uw VVD, hetzij door een of meerdere andere partijen.

Met vriendelijke groet.

Guus Roodenrijs

Email Heer Kuipers (fractievoorzitter VVD) aan Roodenrijs en het antwoord.

De heer Kuipers schrijft mij;

Geachte mijnheer Roodenrijs,

Regelmatig stuurt u uw nieuwsbrief inzake 380KV aan tal van lezers. Ook ik neem uw informatie steeds tot mij, hoewel ik u moet bekennen dat ik het met uw visie meestal niet eens ben, maar als raadslid ben ik altijd blij wanneer inwoners zich verdiepen in bepaalde aspecten van 'het leven in onze polder'.
Ik wil u echter wijzen op de mogelijkheid om gebruik te maken van uw recht tot inspreken bij de gemeenteraad. Ik denk dat u uw zaak goed zou doen om ons niet alleen per mail te informeren maar hiervoor ook andere middelen te gebruiken.
Ik zie met belangstelling uit naar uw presentatie aan de gemeenteraad.
Vriendelijke groet,
Henk Kuipers
fractievoorzitter VVD Haarlemmermeer


Mijn antwoord aan de heer Kuipers;

Geachte heer Kuipers,

Naast mijn gang naar de Tweede Kamer heb ik in november 2007 ook gebruik gemaakt van mijn recht tot inspreken in uw Raad, maar tot mijn spijt (en dat van vele honderden betrokkenen) heeft dat er niet toe geleid dat de Raad zich meer in het probleem is gaan verdiepen.Een hoorzitting met "deskundigen" ten spijt.
Wel is B&W dankzij mijn "druk" uiteindelijk gekomen met een uitgebreid plan van aanpak. Onvoldoende kennis van zaken,kennis die overzichtelijk op mijn weblog staat en die iedere leek eenvoudig kan begrijpen,zorgde er helaas voor dat de Raad zonder enig tegengas accoord ging.
Ik kan wederom inspreken natuurlijk. Echter, aan de ene kant is 5 minuten veel en veel te kort en aan de andere kant staat alle belangrijke informatie op mijn weblog.

Het lezen van de laatste 8 berichten geeft een goed beeld van de huidige stand van zaken en schept de mogelijkheid tot het stellen van de juiste vragen aan de verantwoordelijke wethouders. (Horn en Bezuijen). Het zou fantastisch zijn indien de Raadsleden die laatste 8 berichten zouden lezen en mij ook een leesbevestiging zouden sturen.

Ik ben graag bereid om die vragen voor u en alle Raadsleden op papier te zetten.Dat lijkt mij een vruchtbaarder idee dan uw uitnodiging tot inspreken.
U weet toch? ;
ik mag helaas geen vragen stellen in de Raad en moet dat dus aan Raadsleden overlaten.Hoop uw antwoord c.q. stellingname met enige voorrang te mogen ontvangen en dat namens zeer velen van uw kiezers maar vooral namens de "gelukkige" winnaars van de woningen in Lisserveld.
Met vriendelijke groet.
Guus Roodenrijs