Respekt voor Raad en College.

Zoals al weergegeven gaat de bijkomende 380kV verbinding langs het oosten van Hoofddorp passeren. Dit mede dankzij de vasthoudendheid van Raad en College en de inzet van hun politieke vrienden in Den Haag. Mijn dank voor uw vasthoudendheid.

De bijkomende 380kV verbinding zal weliswaar langs het oosten van Hoofddorp passeren maar de bestaande 150kV lijn zal mede om die reden blijven waar deze momenteel loopt.
Veel te dicht langs scholen, woningen etc. in Floriande en Lisserbroek.
Deze verbinding gaat bovendien op volle capaciteit draaien en de straling zal ruim boven de norm uitkomen.

Volgens mededelingen van EZ en VROM zal de bestaande en blijvende 150kV lijn worden gesaneerd in overleg met de Regionale overheden en TenneT.
Wat gaat onze  Gemeente doen en waarom geeft de gemeente niet alvast een "gezondheidsgarantie" aan duizenden van haar inwoners? Stel ons aub gerust.

Raad en College hebben wat de bouw langs de 150kV betreft grote fouten gemaakt, en ik hoop dat zij nu net zo vasthoudend zullen zijn als het gaat om de verwijdering c.q. om de verplaatsing c.q. om het ondergrondsbrengen van de 150kV.


DE PETITIE BLIJFT VAN TOEPASSING. 

woensdag 19 december 2007

HOUDT GEMEENTE DE MEETRESULTATEN ACHTER?? IK KAN DAT NIET GELOVEN. U ??

OVERZICHT VAN FEITEN AANGAANDE DE STRALINGSMETING GGD IN FLORIANDE.

Abbenes, 19 december 2007.

1) De onderstaande woorden sprak wethouder Bezuijen tijdens de raadssessie over hoogspanning op 22 november j.l. n.a.v. een vraag van de heer van Groenigen over stralingsmetingen;
,,Daar kan ik kort op antwoorden: dat is ook gebeurd. Er is door de GGD op plekken gemeten. Die informatie kunt u krijgen, dat is geen enkel probleem. Dat is informatie die u sowieso toegezonden kunt krijgen. Overigens zijn de scholen van die metingen op de hoogte gesteld".

2) Op 7 december j.l. vraag ik via mevrouw Aafke Kaspers van de Groep Strategie de informatie op waarover de wethouder spreekt.

3) Op 12 december 2007 ontvang ik van mevrouw Aafke Kaspers van de Groep Strategie het bericht dat er van de meting geen rapport is gemaakt. Gezien de uitspraken van de wethouder moet ik dus concluderen dat de gemeente de meetresultaten liever niet openbaart

In dit bericht treft u de gegevens van 2 metingen aan. Misschien dat u een verklaring weet voor het niet meteen openbaar maken van beide metingen.

4) Vandaag, 19 december 2007, stuurt de GGD mij een kopie van een bericht aan de gemeente met de resultaten van een meting die de GGD heeft uitgevoerd op 21 februari 2007.
Onderstaand een exacte kopie van dit bericht aan de gemeente.

Begin bericht.
Meting elektromagnetisch veld Floriande Noord te Hoofddorp

Op 21 februari 2007 werd een meting uitgevoerd nabij de hoogspanningslijn in Hoofddorp door de afdeling Medische Milieukunde van GGD Amstelland de Meerlanden. Daarbij werd het elektromagnetische veld onder en naast de lijn gemeten. Reden voor het onderzoek waren een al bestaande bezorgdheid van de GGD over de situatie, vanwege de ligging van verschillende scholen en woningen vlak naast de lijn. Tevens werd een vraag gesteld vanuit de gemeente naar de gezondheidsaspecten van elektromagnetische velden veroorzaakt door hoogspanningslijnen. Dit laatste in verband met de plannen om de lijn uit te breiden.

Sinds enkele jaren neemt de bezorgdheid toe over een mogelijk nadelig effect van bovengrondse hoogspanningslijnen op het ontstaan van leukemie bij kinderen. Deze zorg is ingegeven door de resultaten van buitenlands epidemiologisch onderzoek naar het wonen in de buurt van dergelijke lijnen en het voorkomen van leukemie bij kinderen. Deze onderzoeken lieten een ‘redelijk consistente associatie’ zien (Ahlhom et al, 2000; Greenland et al, 2000). Op grond van deze onderzoeken worden magnetische velden van hoogspanningslijnen beschouwd als mogelijk kankerverwekkend voor kinderen. De associatie is zwak en er zijn nog geen aanwijzingen voor een oorzakelijk verband gevonden. Er is namelijk geen biologisch mechanisme bekend waardoor het ontstaan van leukemie verklaard kan worden. De gezondheidsraad heeft geadviseerd nader onderzoek te laten uitvoeren. Het overheidsbeleid is er echter op grond van het voorzorgprincipe op gericht zo weinig mogelijk nieuwe situaties te laten ontstaan waarbij kinderen langdurig aan magneetvelden worden blootgesteld. Het advies van VROM is indien mogelijk te voorkomen dat kinderen langdurig verblijven in een gebied waar het gemiddelde magneetveld hoger is dan 0,4 μT (microTesla).

Gedurende de meting van de GGD bleek het magneetveld onder de lijn te liggen rond de 2,9 μT. Op de stoep voor de woningen aan het Leenderbos werd een magnetisch veld gemeten van minder dan 0,1 μT. Echter, bij de buitenmuur van de school ‘Het Braambos’ werden veldsterktes van 0,5 μT gemeten.


De GGD concludeert uit deze pilotmeting dat de verschillende scholen, kinderopvang en woningen aan de Waddenweg of de Deltaweg gedeeltelijk worden blootgesteld aan waarden hoger dan 0,4 μT. De veldsterktes zullen binnenshuis nauwelijks verschillen van buiten, vanwege het feit dat deze straling niet wordt tegengehouden door bouwmaterialen. Ook worden geen grote verschillen verwacht in veldsterkte gedurende kantooruren.
Op basis van deze meting acht de GGD het nodig er niet enkel voor te zorgen dat het elektromagnetische veld bij aanpassen van het hoogspanningstraject gelijk blijft. Een verlaging van de veldsterktes is in dit geval op zijn plaats en hiernaar dient gestreefd te worden uit gezondheidskundig oogpunt. Indien nodig kan in overleg een uitgebreider onderzoek uitgevoerd worden door de GGD.
Einde bericht.

5) Ook vandaag, 19 december 2007, ontvang ik van de GGD een kopie van de brief die op 22 maart 2007 aan de directeur van Het Braambos is gestuurd naar aanleiding van een tweede meting en wel op 11 mei 2006.
Zie onderstaand een exacte kopie van de brief.

Basisschool ‘Het Braambos’
T.a.v. dhr. Van Dijk
Waddenweg 83
2134 XL Hoofddorp

Plaats/datum Hoofddorp, 22 maart 2007
Uw brief
Ons kenmerk mmk 35-267-2
Bijlage(n)
Onderwerp Meting elektromagnetisch veld bij school



Geachte meneer Van Dijk,

Naar aanleiding van vragen over de hoogspanningslijn naast de wijk Floriande te Hoofddorp, heeft de GGD op 11 mei (2006 ? redactie) een meting uitgevoerd. Tijdens de meting is het elektromagnetisch veld op verschillende plaatsen bij scholen langs de lijn en op het plein naast scholen gemeten.
Sinds enkele jaren bestaat er bezorgdheid over een mogelijk nadelig effect van bovengrondse hoogspanningslijnen op het ontstaan van leukemie bij kinderen. Deze zorg is ingegeven door de resultaten van buitenlands epidemiologisch onderzoek. In dit onderzoek werd gekeken naar het wonen in de buurt van dergelijke lijnen en het voorkomen van leukemie bij kinderen (Ahlhom et al, 2000; Greenland et al, 2000). Op grond hiervan worden magnetische velden van hoogspanningslijnen beschouwd als mogelijk kankerverwekkend voor kinderen. Het overheidsbeleid is er op grond van het voorzorgprincipe op gericht zo weinig mogelijk nieuwe situaties te laten ontstaan waarbij kinderen langdurig aan magneetvelden worden blootgesteld. Het advies van VROM luidt als volgt:
‘Op basis van het voorgaande adviseer ik u om bij de vaststelling van streek- en bestemmingsplannen en van de tracés van bovengrondse hoogspanningslijnen, dan wel bij wijzigingen in bestaande plannen of van bestaande hoogspanningslijnen, zo veel als redelijkerwijs mogelijk is te vermijden dat er nieuwe situaties ontstaan waarbij kinderen langdurig verblijven in het gebied rond bovengrondse hoogspanningslijnen waarbinnen het jaargemiddelde magneetveld hoger is dan 0.4 microtesla (de magneetveldzone).’
Aangezien vlak langs de lijn verschillende scholen, kinderdagverblijven en woningen staan, heeft de GGD een meting uitgevoerd om de situatie in kaart te brengen.
Tijdens de meting bleek de veldsterkte aan de buitenzijde van de muur van ‘Het Braambos’ 0,5 μT te zijn. Twee meter verder van de lijn af lagen de gemeten waarden onder de 0,4 μT. De school ligt parallel aan de hoogspanningslijn. Dit betekent dat over de hele lengte van de school, in elk lokaal aan de kant van de lijn de advieswaarde in een gedeelte van het lokaal wordt overschreden. Kinderen die bij de ramen een vaste zitplaats hebben, zullen gedurende de schooldag blootgesteld worden aan waarden tussen de 0,4 en 0,5 μT. Aangezien er tevens huizen zijn gebouwd op gelijke afstand van de lijn, zullen ook op andere plaatsen kinderen langdurig in gebieden verblijven waarbij het jaargemiddelde magneetveld hoger is dan 0,4 microtesla. De GGD acht het onwaarschijnlijk dat het elektromagnetisch veld van een nieuwe hoogspanningslijn van 380 kV minder sterk is dan het huidige veld. Zelfs bij gelijk blijven van de veldsterktes zou niet worden voldaan aan het advies van VROM. De GGD vindt het daarom wenselijk dat maatregelen worden getroffen om de blootstelling van kinderen aan dergelijke veldsterktes te voorkomen, ofwel door het kiezen van een ander traject van de hoogspanningslijn, ofwel door het ondergronds aanleggen van de lijn. Bij vragen kunt u contact opnemen met de afdeling Medische Milieukunde van GGD Amstelland de Meerlanden.
Met vriendelijke groet,



Mw. H.C. Groenwold-Ferguson MSc
GGD Amstelland de Meerlanden
Medische Milieukunde
mmk@ggd-am.nl
023-78 91 739

DE NIEUW ONTWIKKELDE HOOGSPANNINGSMASTEN.

 
Posted by Picasa


Klik voor een vergroting op de foto en bekijk hoe de bovengrondse leidingen aan nieuwe masten er straks gaan uitzien.

Toelichting die ik zojuist ontving van TenneT TSO Servicecentrum.

Einde 2006 is TenneT begonnen met een hernieuwd ontwerp van hoogspanningsmasten die de naam WINTRACK dragen. Het oorspronkelijke ontwerp was technisch/economisch niet haalbaar.
Het voorontwerp is inmiddels afgerond en de technisch/economische haalbaarheid is aangetoond.
Het nieuwe Wintrack is opgebouwd uit standaard componenten en technieken. De ontwikkeling van de nieuwe Wintracklijn zal, naar verwachting, begin 2008 worden afgerond en dan zal de aanbesteding starten voor de productie en levering.

Mogelijk dat in 2009 nog een testproject van beperkte lengte wordt gerealiseerd.
In een Wintracklijn (zie de te vergroten foto!) worden op elke mastlocatie twee palen neergezet.
De beide 380kV-circuits uit de lijn worden elk gemonteerd aan een separate paal. Er is ook een Wintracklijn ontworpen waarin de 150kV-circuits en de 380kV-circuits worden gecombineerd in een (1) mastenpaar.

De breedte van de magneetveldzone onder de Wintracklijn bedraagt maximaal 100 meter, een enorme verbetering t.o.v. de huidige 300 meter brede magneetveldzone onder de nu gebruikte "vakwerk hoogspanningsmasten" van 380.000 Volt.
Ook van de zogenaamde combilijn 150/380kV blijft de magneetveldzone beperkt tot maximaal 100 meter.

De streefwaarde van 75 meter is haalbaar, maar leidt tot hogere masten, hetgeen qua landschappelijke inpassing op bezwaren stuit.