Respekt voor Raad en College.

Zoals al weergegeven gaat de bijkomende 380kV verbinding langs het oosten van Hoofddorp passeren. Dit mede dankzij de vasthoudendheid van Raad en College en de inzet van hun politieke vrienden in Den Haag. Mijn dank voor uw vasthoudendheid.

De bijkomende 380kV verbinding zal weliswaar langs het oosten van Hoofddorp passeren maar de bestaande 150kV lijn zal mede om die reden blijven waar deze momenteel loopt.
Veel te dicht langs scholen, woningen etc. in Floriande en Lisserbroek.
Deze verbinding gaat bovendien op volle capaciteit draaien en de straling zal ruim boven de norm uitkomen.

Volgens mededelingen van EZ en VROM zal de bestaande en blijvende 150kV lijn worden gesaneerd in overleg met de Regionale overheden en TenneT.
Wat gaat onze  Gemeente doen en waarom geeft de gemeente niet alvast een "gezondheidsgarantie" aan duizenden van haar inwoners? Stel ons aub gerust.

Raad en College hebben wat de bouw langs de 150kV betreft grote fouten gemaakt, en ik hoop dat zij nu net zo vasthoudend zullen zijn als het gaat om de verwijdering c.q. om de verplaatsing c.q. om het ondergrondsbrengen van de 150kV.


DE PETITIE BLIJFT VAN TOEPASSING. 

vrijdag 21 december 2007

RAPPORT STRALINGSONDERZOEK BRAAMBOS

Basisschool ‘Het Braambos’
T.a.v. dhr. Van Dijk
Waddenweg 83
2134 XL Hoofddorp

Plaats/datum Hoofddorp, 22 maart 2007
Uw brief
Ons kenmerk mmk 35-267-2
Bijlage(n)
Onderwerp Meting elektromagnetisch veld bij school



Geachte meneer Van Dijk,

Naar aanleiding van vragen over de hoogspanningslijn naast de wijk Floriande te Hoofddorp, heeft de GGD op 11 mei een meting uitgevoerd. Tijdens de meting is het elektromagnetisch veld op verschillende plaatsen bij scholen langs de lijn en op het plein naast scholen gemeten.

Sinds enkele jaren bestaat er bezorgdheid over een mogelijk nadelig effect van bovengrondse hoogspanningslijnen op het ontstaan van leukemie bij kinderen. Deze zorg is ingegeven door de resultaten van buitenlands epidemiologisch onderzoek. In dit onderzoek werd gekeken naar het wonen in de buurt van dergelijke lijnen en het voorkomen van leukemie bij kinderen (Ahlhom et al, 2000; Greenland et al, 2000). Op grond hiervan worden magnetische velden van hoogspanningslijnen beschouwd als mogelijk kankerverwekkend voor kinderen. Het overheidsbeleid is er op grond van het voorzorgprincipe op gericht zo weinig mogelijk nieuwe situaties te laten ontstaan waarbij kinderen langdurig aan magneetvelden worden blootgesteld.

Het advies van VROM luidt als volgt:
‘Op basis van het voorgaande adviseer ik u om bij de vaststelling van streek- en bestemmingsplannen en van de tracés van bovengrondse hoogspanningslijnen, dan wel bij wijzigingen in bestaande plannen of van bestaande hoogspanningslijnen, zo veel als redelijkerwijs mogelijk is te vermijden dat er nieuwe situaties ontstaan waarbij kinderen langdurig verblijven in het gebied rond bovengrondse hoogspanningslijnen waarbinnen het jaargemiddelde magneetveld hoger is dan 0.4 microtesla (de magneetveldzone).’

Aangezien vlak langs de lijn verschillende scholen, kinderdagverblijven en woningen staan, heeft de GGD een meting uitgevoerd om de situatie in kaart te brengen.
Tijdens de meting bleek de veldsterkte aan de buitenzijde van de muur van ‘Het Braambos’ 0,5 μT te zijn. Twee meter verder van de lijn af lagen de gemeten waarden onder de 0,4 μT. De school ligt parallel aan de hoogspanningslijn. Dit betekent dat over de hele lengte van de school, in elk lokaal aan de kant van de lijn de advieswaarde in een gedeelte van het lokaal wordt overschreden. Kinderen die bij de ramen een vaste zitplaats hebben, zullen gedurende de schooldag blootgesteld worden aan waarden tussen de 0,4 en 0,5 μT. Aangezien er tevens huizen zijn gebouwd op gelijke afstand van de lijn, zullen ook op andere plaatsen kinderen langdurig in gebieden verblijven waarbij het jaargemiddelde magneetveld hoger is dan 0,4 microtesla.


De GGD acht het onwaarschijnlijk dat het elektromagnetisch veld van een nieuwe hoogspanningslijn van 380 kV minder sterk is dan het huidige veld.

Zelfs bij gelijk blijven van de veldsterktes zou niet worden voldaan aan het advies van VROM. De GGD vindt het daarom wenselijk dat maatregelen worden getroffen om de blootstelling van kinderen aan dergelijke veldsterktes te voorkomen, ofwel door het kiezen van een ander traject van de hoogspanningslijn, ofwel door het ondergronds aanleggen van de lijn.

Bij vragen kunt u contact opnemen met de afdeling Medische Milieukunde van GGD Amstelland de Meerlanden.

Met vriendelijke groet,

Mw. H.C. Groenwold-Ferguson MSc
GGD Amstelland de Meerlanden
Medische Milieukunde
mmk@ggd-am.nl
023-78 91 739