Respekt voor Raad en College.

Zoals al weergegeven gaat de bijkomende 380kV verbinding langs het oosten van Hoofddorp passeren. Dit mede dankzij de vasthoudendheid van Raad en College en de inzet van hun politieke vrienden in Den Haag. Mijn dank voor uw vasthoudendheid.

De bijkomende 380kV verbinding zal weliswaar langs het oosten van Hoofddorp passeren maar de bestaande 150kV lijn zal mede om die reden blijven waar deze momenteel loopt.
Veel te dicht langs scholen, woningen etc. in Floriande en Lisserbroek.
Deze verbinding gaat bovendien op volle capaciteit draaien en de straling zal ruim boven de norm uitkomen.

Volgens mededelingen van EZ en VROM zal de bestaande en blijvende 150kV lijn worden gesaneerd in overleg met de Regionale overheden en TenneT.
Wat gaat onze  Gemeente doen en waarom geeft de gemeente niet alvast een "gezondheidsgarantie" aan duizenden van haar inwoners? Stel ons aub gerust.

Raad en College hebben wat de bouw langs de 150kV betreft grote fouten gemaakt, en ik hoop dat zij nu net zo vasthoudend zullen zijn als het gaat om de verwijdering c.q. om de verplaatsing c.q. om het ondergrondsbrengen van de 150kV.


DE PETITIE BLIJFT VAN TOEPASSING. 

dinsdag 11 december 2007

HOE DIENT EEN GEMEENTE DE VEILIGE AFSTAND TOT EEN HOOGSPANNINGSLIJN TE BEPALEN???

HOE DIENT EEN GEMEENTE DE VEILIGE AFSTAND TOT EEN HOOGSPANNINGSLIJN TE BEPALEN?

1)
Hoe het niet moet, of beter gezegd, wat al vele jaren niet meer acceptabel is en volledig indruist tegen alle sedert 2001 gegeven Rijksadviezen.


De gemeente Haarlemmermeer baseert zich tot nu toe geheel ten onrechte slechts op;


a) De bouwverordening waaruit een verbod voor bouwvergunningsplichtige bouwwerken geldt binnen een afstand van 6 meter van de voor stroomgeleiding bestemde draden van bovengrondse hoogspanningslijnen.

b) Het recht van opstal dat door de beheerder van de hoogspanningslijn is gevestigd die naast dit recht ook bedingt dat er aan weerszijden van de lijn een strook grond vrijgehouden dient te worden: de zakelijk rechtstrook. De breedte van deze vrij te houden zakelijk rechtstrook is afhankelijk van de capaciteit en de uitvoering van de hoogspanningslijn. Bij een 150kV lijn is de zakelijk rechtstrook minimaal 2 x 22,5 meter al wordt in de meeste gevallen een strook van 30 meter aan weerszijden van de leiding vrijgehouden.

Omdat het recht van opstal onafhankelijk bestaat van de verplichtingen die voortvloeien uit de bouwverordening dient er dus 6 meter plus 22,5 meter is 28,5 meter aan weerszijden te worden vrijgehouden.
De gemeente Haarlemmermeer, aannemelijkerwijze in samenspraak met de netbeheerder, zegt 2 x 27,5 meter te hebben gehanteerd.

Let op!
De mogelijk negatieve gevolgen voor de gezondheid van o.a. kinderen (bloedkanker) door de blootstelling aan elektromagnetische straling, komt bij de bepaling van de breedte van de vrijgehouden strook dus in het geheel niet aan de orde.
De bepaling van de breedte van de zakelijk rechtstrook is puur en alleen maar een veiligheidszone aan weerszijden van de lijn die bepaald wordt op grond van de risico’s van draadbreuk, vallend ijs, omvallende masten etc.


2)
Hoe het wel moet maar helaas niet is gedaan en nog steeds niet wordt gedaan.


a) De gemeente vraagt de indicatieve zone op bij het RIVM. Voor elke hoogspanningslijn is in onderling overleg tussen KEMA, RIVM en TenneT, op basis van bepaalde lijngegevens, bepaald bij welke breedte het stralingsniveau de 0,4 microtesla bereikt. Het maximale niveau waaraan kinderen blootgesteld mogen worden. Dit noemen we de magneetveldzone. Voor de 150kV lijn, zoals in Haarlemmermeer, is de indicatieve strook tweemaal 80 meter. Dus, gemeten vanaf het hart van de lijnen, dient er aan beide zijden een strook vrijgehouden te worden van 80 meter wanneer er woningen, scholen, speelplekken, crèches en kinderdagverblijven zijn en/of zullen komen. Uiteraard is dat inclusief de 6 meter voortkomend uit de bouwverordening en de 22,5 meter van de zakelijk rechtstrook.

b) Indien de gemeente de exacte breedte van de magneetveldzone wenst te weten geeft zij aan KEMA of TNO de opdracht om een stralingsmeting uit te voeren. Met professionele apparatuur, en met toepassing van een daartoe door KEMA ontwikkeld calculatieprogramma, wordt de magneetveldzone dan precies bepaald en wordt vastgelegd bij welke breedte de elektromagnetische straling het gewenste minimum niveau van 0,4 microtesla bereikt. Dit noemen we de specifieke zone.


Helaas heeft de gemeente om haar moverende redenen gemeend om geen rekening te houden met de indicatieve zone en heeft de gemeente haar inwoners en toekomstige inwoners ook de berekening van de specifieke zone onthouden.
Dan is het toch niet vreemd dat er zoveel onrust is ontstaan? Temeer daar de gemeente zich in Lisserbroek (Lisserveld) weer niets aan de Rijk’s norm gelegen laat liggen.


Ten overvloede.
De Rijk’s norm voor kinderen – maximale straling van 0,4 microtesla – geldt voor de huidige situatie bij een hoogspanningslijn maar ook voor de toekomstige situatie bij die zelfde hoogspanningslijn.