Respekt voor Raad en College.

Zoals al weergegeven gaat de bijkomende 380kV verbinding langs het oosten van Hoofddorp passeren. Dit mede dankzij de vasthoudendheid van Raad en College en de inzet van hun politieke vrienden in Den Haag. Mijn dank voor uw vasthoudendheid.

De bijkomende 380kV verbinding zal weliswaar langs het oosten van Hoofddorp passeren maar de bestaande 150kV lijn zal mede om die reden blijven waar deze momenteel loopt.
Veel te dicht langs scholen, woningen etc. in Floriande en Lisserbroek.
Deze verbinding gaat bovendien op volle capaciteit draaien en de straling zal ruim boven de norm uitkomen.

Volgens mededelingen van EZ en VROM zal de bestaande en blijvende 150kV lijn worden gesaneerd in overleg met de Regionale overheden en TenneT.
Wat gaat onze  Gemeente doen en waarom geeft de gemeente niet alvast een "gezondheidsgarantie" aan duizenden van haar inwoners? Stel ons aub gerust.

Raad en College hebben wat de bouw langs de 150kV betreft grote fouten gemaakt, en ik hoop dat zij nu net zo vasthoudend zullen zijn als het gaat om de verwijdering c.q. om de verplaatsing c.q. om het ondergrondsbrengen van de 150kV.


DE PETITIE BLIJFT VAN TOEPASSING. 

vrijdag 19 september 2008

Persbericht: Gemeente staakt haar "oostelijke" pogingen niet.

In het onderstaande persbericht van 18 september j.l. laat de gemeente weten toch te blijven streven naar de oostelijk van Hoofddorp passerende 380kV hoogspanningsverbinding.
Wel heeft de gemeente (na ca. 10 maanden) begrepen dat de bestaande 150kV leiding in het westen dient te blijven.
Het streven is nu om die 150kV ondergronds te krijgen en de 380kV in het oosten.


Het persbericht van de gemeente luidt;
Randstad 380kv verbinding over oostflank mogelijk.

Onderzoek naar de ruimtelijke- en technische haalbaarheid van een tracé van de Randstad 380kv verbinding over de oostflank van Haarlemmermeer , laat zien dat deze variant mogelijk is. Het college van burgemeester en wethouders houdt dan ook vast aan de ingezette koers. Het zet in op een merendeels bovengrondse verbinding in de oostflank en het ondergronds brengen van de bestaande verbinding, de 150kv over de westflank. Wethouder Michel Bezuijen: “De oostflank van de gemeente is voor dit tracé veel geschikter. Daar zijn grote infrastructurele projecten zoals de A4, A44 en de HSL. De westflank van de gemeente is bedoeld voor wonen, recreëren en natuur. Een grote hoogspanningskabel van dit extreme voltage hoort daar niet in thuis.”

Druk op de ruimte
Haarlemmermeer heeft te maken met diverse claims op de openbare ruimte. Onder andere de gebiedsuitwerking vraagt om realisatie van 10.000 woningen die gepland zijn in de Westflank van Haarlemmermeer. Tegelijkertijd bestaat de noodzaak tot een nieuwe hoogspanningverbinding, de 380kv. Het college ziet het belang van deze verbinding in. Haarlemmermeer werkt op een constructieve manier samen met het ministerie van Economische Zaken.

Compensatieprincipe
In het algemeen overleg met de Tweede Kamer van 24 juni jongsleden heeft minister Van der Hoeven aangegeven het compensatieprincipe van het Derde Structuurschema Elektriciteitsvoorziening III (SEV 3) op Randstad 380 kV toe te willen passen. Dit betekent dat voor elke nieuwe kilometer bovengronds 380 kV verbinding van Randstad 380 kV een kilometer bestaand 150 kV onder de grond moet worden gebracht.

Over ongeveer anderhalve maand maakt het kabinet haar standpunt bekend over het tracé van de Randstad 380kv verbinding. De gemeente heeft besloten om als inzet bij de bestuursovereenkomst gebiedsontwikkeling Westflank te hanteren: de realisering van de 380 kV volgens het oostelijk tracé en het ondergronds brengen van de 150 kV in de Westflank.
Het college heeft meer kaders bepaald voor de Gebiedsuitwerking, oftewel de ontwikkeling van de westflank. Als eerste wil ze dat er voldoende ruimte voor groen en recreatie overblijft in Haarlemmermeer. Andere kaders betreffen de bereikbaarheid van de gemeente, financiële haalbaarheid en de vraag om goed inzicht in de risico’s van de investeringen en ontwikkelingen.

Nota.
Mijn positief bedoelde commentaar zal zo snel mogelijk volgen.