Respekt voor Raad en College.

Zoals al weergegeven gaat de bijkomende 380kV verbinding langs het oosten van Hoofddorp passeren. Dit mede dankzij de vasthoudendheid van Raad en College en de inzet van hun politieke vrienden in Den Haag. Mijn dank voor uw vasthoudendheid.

De bijkomende 380kV verbinding zal weliswaar langs het oosten van Hoofddorp passeren maar de bestaande 150kV lijn zal mede om die reden blijven waar deze momenteel loopt.
Veel te dicht langs scholen, woningen etc. in Floriande en Lisserbroek.
Deze verbinding gaat bovendien op volle capaciteit draaien en de straling zal ruim boven de norm uitkomen.

Volgens mededelingen van EZ en VROM zal de bestaande en blijvende 150kV lijn worden gesaneerd in overleg met de Regionale overheden en TenneT.
Wat gaat onze  Gemeente doen en waarom geeft de gemeente niet alvast een "gezondheidsgarantie" aan duizenden van haar inwoners? Stel ons aub gerust.

Raad en College hebben wat de bouw langs de 150kV betreft grote fouten gemaakt, en ik hoop dat zij nu net zo vasthoudend zullen zijn als het gaat om de verwijdering c.q. om de verplaatsing c.q. om het ondergrondsbrengen van de 150kV.


DE PETITIE BLIJFT VAN TOEPASSING. 

dinsdag 21 oktober 2008

Bericht van een verontruste moeder uit de Zuidring. Wij komen nog aan de beurt.

Aan: mv. M.J.A van der Hoeven, Minister van Economische Zaken

Delft, 14 oktober 2008

Onderwerp: Stijg-daalpunt van de 380 kV bij Tanthof - West

Geachte mevrouw Van der Hoeven,

Mijn naam is Liesbeth Schut, bewoonster van de wijk Tanthof West in Delft. Tevens moeder van een dochter van 7 en een zoontje van 3 jaar.
Ik heb begrepen dat u één dezer dagen een beslissing gaat nemen over het stijg- daal punt van de Randstad 380 kV bij ons woongebied.
Voordat u overgaat tot uw beslissing zou ik graag mijn ongerustheid willen uiten over de eventuele bovengrondse plaatsing van deze masten dicht langs onze woonwijk.
Al vanaf het prille begin ben ik erg ongerust over de komst van zoveel 380 kV hoogspanningsleidingen en de mogelijke gevolgen voor onze gezondheid, met name die van onze kinderen.
Tanthof West is een ‘’jonge’’ wijk waar veel opgroeiende kinderen wonen.

De reden van mijn bezorgdheid was in eerste instantie het schrijven van Tennet over de statistische relatie tussen het wonen bij hoogspanningsmasten en het ontstaan van leukemie bij kinderen onder de 15 jaar.
Ik ben hier erg van geschrokken en heb mij verder verdiept in deze problematiek.
Vele onderzoeken kwam ik tegen, waaronder een wetenschappelijke studie door onderzoekers van Oxford University die beweren dat kinderen die 200 meter van hoogspanningsleidingen vandaan wonen 69 procent meer risico lopen om leukemie te krijgen!
Dit is de reden dat hoogspanningsmasten niet of nauwelijks dichtbij kinderopvang worden geplaatst, omdat kinderen daar langdurig verblijven.
Maar wonen is toch ook langdurig verblijf!
Met deze wetenschap geeft zo dicht bij wonen, beslist een onveilig gevoel!
Onze kinderen spelen ernaast, zitten in de buurt op school en sporten in de zelfde omgeving.
Leukemie komt gelukkig niet veel voor, maar ieder kind die dit overkomt is er één te veel!
Het RIVM beweert dat het gevaar het grootst is bij een jaargemiddelde van het magneetveld hoger dan 0,4 micro Tesla, maar wie beweert dat het daarbuiten wel ‘’veilig’’is als je dag en nacht wordt blootgesteld aan straling?!
Ik heb begrepen dat er met deze 380 kV nog geen ervaring is aangezien hij nog nergens anders wordt toegepast. Het is dus experimenteel.
Wij willen in Tanthof West geen proefkonijnen zijn!

Van de gemeente Delft begrijp ik dat de 150 kV er ook nog eens bij gehangen kan worden, dan praten we al over 530 kV!

Tevens dreigt het gevaar voor onze gezondheid uit nog een andere hoek.
Wanneer het plan van uw collega minister Eurlings doorgang vindt, het verlengen van de A4, ontstaat, samen met de magnetische velden van de hoogspanningsleidingen, het gevaar van het geïoniseerd fijnstof.
Ik hoopte wat gerustgesteld te worden door het RIVM rapport. Niets is minder waar, daarin staat letterlijk: ‘’Deze deeltjes dringen gemakkelijk door in de diepere luchtwegen en in de longen en longblaasjes, waar ze blijven plakken’’.
Dit geeft een verhoogde kans op huid-en longkanker.
Op een voorlichtingsavond hierover vertelde professor Lucas Reijnders dat er in dit gebied sprake zal zijn, dat de afzetting van geïoniseerd fijnstof toe zal nemen met 20% tot 60% als gevolg van het elektromagnetisch veld.
Ook onderzoek in Bristol uitgevoerd door professor David Henshaw concludeerde dat juist mensen die op een halve kilometer benedenwinds van een hoogspanningslijn wonen 30% meer kans hebben op longkanker.
Daar komt bij dat de wind meestal uit Westelijke richting waait. Bij het huidige gekozen traject van de hoogspanningsleidingen houdt dit in dat de wind het fijnstof van de A4 richting hoogspanningsmasten brengt en daarna over onze wijk brengt.
Dit is wat wij en onze kinderen dag en nacht zullen inademen. Reden genoeg voor mij en vele medebewoners voor grote ongerustheid!

Wij hopen dan ook dat u deze argumenten mee zult nemen in uw uiteindelijke beslissing. In onze ogen is er maar één juist besluit; het stijgpunt te verplaatsen tot na de woonwijk!
Van de gemeente heb ik vernomen dat het gaat om maar 1 à 1,5 km meer!
In Tanthof- Oost wordt de leiding ondergronds geplaatst maar dreigt op een cruciaal punt op te stijgen?! Zou er nog 1 à 1,5 km bij kunnen?
Dat zou een hoop ziekte en narigheid kunnen voorkomen.
Tanthof wil niet over een aantal jaar te boek staan als ‘die wijk waar zoveel kinderen en volwassenen de dupe zijn geworden van een verkeerd overheidsbeleid’!

Ik vertrouw erop dat u als minister van Economische zaken en als mens onze belangen zult behartigen.

Met vriendelijke groet,

Liesbeth Schut
Lambarenenestraat 37
2622 DN Delft