Respekt voor Raad en College.

Zoals al weergegeven gaat de bijkomende 380kV verbinding langs het oosten van Hoofddorp passeren. Dit mede dankzij de vasthoudendheid van Raad en College en de inzet van hun politieke vrienden in Den Haag. Mijn dank voor uw vasthoudendheid.

De bijkomende 380kV verbinding zal weliswaar langs het oosten van Hoofddorp passeren maar de bestaande 150kV lijn zal mede om die reden blijven waar deze momenteel loopt.
Veel te dicht langs scholen, woningen etc. in Floriande en Lisserbroek.
Deze verbinding gaat bovendien op volle capaciteit draaien en de straling zal ruim boven de norm uitkomen.

Volgens mededelingen van EZ en VROM zal de bestaande en blijvende 150kV lijn worden gesaneerd in overleg met de Regionale overheden en TenneT.
Wat gaat onze  Gemeente doen en waarom geeft de gemeente niet alvast een "gezondheidsgarantie" aan duizenden van haar inwoners? Stel ons aub gerust.

Raad en College hebben wat de bouw langs de 150kV betreft grote fouten gemaakt, en ik hoop dat zij nu net zo vasthoudend zullen zijn als het gaat om de verwijdering c.q. om de verplaatsing c.q. om het ondergrondsbrengen van de 150kV.


DE PETITIE BLIJFT VAN TOEPASSING. 

zondag 12 oktober 2008

Fractie voorzitters gevraagd om duidelijkheid.

Deze e-mail is vandaag, 12 oktober 2008, verstuurd aan de fractievoorzitters van alle partijen in de gemeenteraad van de gemeente Haarlemmermeer.

Geachte fractievoorzitter,

Ik richt mij tot u namens vele honderden van de inwoners van onze gemeente, uw kiezers.

Het is ons opgevallen dat er tijdens de “hoogspannings-raadssessie op 9 oktober j.l. door uw partij geen relevante vragen zijn gesteld.
Waarom heeft u dat nagelaten?
Bij ons leven vele vragen en kennelijk weet u dat niet of onvoldoende.

De meest belangrijke vraag had kunnen luiden; ,,Hoe is het mogelijk dat, tegen alle uit 2005 daterende Rijk’s beleidsregels in, er in november 2007 gestart is met de bouw van woningen in Lisserveld die pal onder een hoogspannings- leiding liggen?”

U kunt niet zeggen dat een en ander u niet bekend is gezien de steeds uptodate weblog
http://tennethoogspanning380kv.blogspot.com/ en het artikel in het Haarlems Dagblad dat u, zoals tijdens de sessie bleek, in de morgen van 9 oktober j.l. heeft gelezen.

Wij verzoeken u vriendelijk om binnen één week uw partij-reaktie c.q. stellingname te willen geven aan a.roodenrijs@quicknet.nl op de volgende punten c.q. vragen;

1) Waarom heeft u geen vraag gesteld over de “foutieve” bouw in Lisserbroek (Lisserveld)?
2) Is het u bekend dat de beleidsregels 2005 zeggen; ,, geen woningbouw etc. binnen een stralingsstrook van 0,4 microtesla nu EN IN DE TOEKOMST?”
3) Gaat het succes van het projekt Boseilanden vóór de gezondheid van kinderen?
4) Bent u ervan op de hoogte dat de bestaande 150kV lijn Haarlemmermeer – Lisserbroek – Sassenheim op maximale capaciteit zal gaan draaien?
5) Begrijp u dat dat, naast de “foutieve” bouw in Lisserbroek ook desastreus is voor de al bestaande “foutieve” bouw in Floriande?
6) Stelt u prijs op de weblog van Roodenrijs als zijnde een vorm van burgerinitiatief en leest u de weblog?
7) Weet u dat de lijnverplaatsing in Lisserveld op uw en onze kosten zal moeten gaan?


Uw duidelijke, begrijpelijke (en dus aub geen nietszeggende politieke reactie) zal geplaatst worden op de bovengenoemde weblog. Ook indien u niet reageert zullen wij hiervan aan onze duizenden lezers bekendheid geven.

Er is grote behoefte aan duidelijkheid. Ook als dat betekent dat reeds door B&W gemaakte fouten aan de orde zullen worden gesteld.
Vele honderden ouders met jonge kinderen hebben daar recht op. U weet, de gemeente (met name dus de Raad) is verantwoordelijk voor de gezondheid van haar inwoners.

Wij rekenen op een snel antwoord en zijn u daar dankbaar voor.

Artikel Sjaak Smakman.

Hoog tijd voor kritische vragen over hoogspanning
door Sjaak Smakman op 9 oktober 2008.

Nog een paar weken, dan wordt duidelijk of de lobby van de gemeente rond de hoogspanningsleidingen succes heeft gehad. Dan beslist minister Maria van der Hoeven hoe die gaan (of blijven) lopen in de polder.
Er staat nogal wat op het spel: miljoenen euro’s voor de gemeentekas en de gemoedsrust van veel inwoners over het gezondheidsrisico voor hun kinderen. Hoog tijd voor wat kritische vragen.

Vanavond praat de raad nog een keer over de hoogspanningsleidingen en de lobby daar omheen. Inzet van die lobby: de nieuwe leiding door het oosten, de bestaande leiding in het westen onder de grond. Het kernargument daarvoor is dat in het oosten vooral wordt gewerkt, in het westen vooral wordt gewoond. Die tweedeling wordt door ACT en de bouw van nog eens 10.000 woningen in de westflank alleen maar groter. En aan woongebieden stel je andere eisen dan aan bedrijventerreinen. Niet alleen qua aanzicht - en hoogspanningmasten zijn nu eenmaal niet mooi - maar ook/vooral betekent het elektromagnetische veld daarvan waarschijnlijk een extra leukemierisico voor kinderen.

Dan lijkt de uitkomst misschien logisch - de gemeente krijgt zijn zin - maar de schijn bedriegt. Zo willen het rijk en netbeheerder Tennet de nieuwe leiding zoveel mogelijk bundelen met de oude. Dat scheelt namelijk vele tientallen miljoenen euro’s bij de aanleg. En die bundeling kan ook veilig in het westen gebeuren, vindt het kabinet. De nieuwe leiding gaat bijvoorbeeld buiten Floriande om lopen en verlost de wijk daarmee van de bestaande leiding.
En dat komt goed uit, want Tennet wil die oude leiding veel intensiever gaan gebruiken en dat betekent meer straling.

Daarmee dreigt voor de gemeente een miljoenenstrop omdat de vrije kavels op de Boseilanden nog moeilijker te verkopen worden. Maar dat is geen zorg voor het rijk en hoeft dat ook niet te zijn. En wat die leiding in Floriande betreft: had nou echt niemand kunnen voorspellen dat er meer stroom door zou gaan lopen omdat Nederland nu eenmaal steeds meer energie gebruikt? En waarom ging en gaat desondanks de bouw in de buurt van de leiding onverdroten door zonder dat duidelijk was/is wat er met die leiding gaat gebeuren?

Voor de bouw van die 10.000 huizen in het kader van de gebiedsuitwerking hoeft de leiding geen probleem te zijn, zoals de gemeente maar blijft beweren. Bovengrondse aanleg kost volgens de gemeente 15 tot 25 hectare bouwgrond. Maar hoezo bouwgrond? In dit gebied moet óók 400 hectare groen komen. Plan gewoon een heel klein deel daarvan rond die leiding - waar al het nodige groen is aangeplant en waar recreatieve routes zijn aangelegd en komen. Exit probleem.

En wat het Lisserveld betreft: daar heeft de gemeente een bouwplan doorgezet op een moment dat er een officieel rijksadvies lag om rond hoogspanningsleidingen een flinke strook grond vrij te houden. Dan creëer je als gemeente willens en wetens onrust bij de toekomstige inwoners. Maar dan kun je toch niet verwachten dat rijk of Tennet de portemonnee trekken om dat op te lossen?
Natuurlijk kan alles met een sisser aflopen. Natuurlijk kunnen het rijk en Tennet het gemeentelijke voorstel omarmen en de portemonnee trekken op kosten van de rest van Nederland. Maar of dat nou wel of niet gebeurt: het is hoog tijd dat de Haarlemmermeerse politici eens goed naar hun eigen handelen kijken. Vanavond is een mooi moment om daar mee te beginnen.

Onwil, onvermogen, in goed vertrouwen?

Nota vooraf; Een Raadslid doet zijn raadswerk als een bijbaan.

Op verzoek van velen ga ik toch nog maar even door met mijn weblog. Ik hoop van harte dat de Raadsleden zullen beseffen dat zij al heel lang op de verkeerde lijn zitten en op het verkeerde paard wedden. De race is reeds lang gelopen en die race gaat ons ( u en ik) vele miljoenen kosten. Zoals u weet bepaalt de Raad wat Burgemeester en Wethouders dienen te doen. Ik kan niet anders concluderen dan dat de Raad hier een miljoenen steek heeft laten vallen. Er is tijdens de sessie van 9 oktober j.l. niet één kritische vraag gesteld aan verantwoordelijk wethouder Bezuijen.
Dit terwijl alle Raadsleden volledig op de hoogte waren van het emailverkeer tussen Roodenrijs en de fractievoorzitter van de VVD, de heer Kuipers. (lees bericht 9 en 10)
Bovendien hadden, zoals bleek, zeer vele Raadsleden het artikel gelezen van Sjaak Smakman in het Haarlems Dagblad op de morgen van de sessie. Lees bericht 12.
De journalist leest o.a. de weblog van Roodenrijs en onderschrijft waar Roodenrijs regelmatig op wijst en voor waarschuwt. Bovendien heeft Sjaak Smakman zijn eigen bronnen en is hij zeer goed ingevoerd in de materie.

Desondanks bleef de Raad wethouder Bezuijen steunen terwijl ieder Raadslid al lang weet (of in elk geval had moeten weten) dat zijn beleid indeze niet gelukkig is, om niet te zeggen eigenlijk geen kans maakt. Ook de niet-college partijen CDA – HAP – SP – CU/SGP – D66 – Fractie Jankie en de betrouwbare partij kwamen tijdens de sessie niet toe aan het stellen van vragen. Het CDA ziet zich notabene graag als de belangrijkste opposant van de collegepartijen VVD – PvdA en GL.

De beslissende minister is de minister van EZ samen met de minister van VROM. Beide ministers zullen, zoals al lang is gebleken, de lijn volgen van TenneT, het bedrijf dat de hoogspanningsverbindingen aanlegt. Dat wethouder Bezuijen (naar eigen zeggen) in zijn lobby-pogingen zover gaat om ook minister Verburg van Landbouw te benaderen, om toch maar tot een oostelijke aanleg te komen, geeft slechts aan dat EZ en VROM (lees TenneT) bij het kabinetsstandpunt blijven. Te weten; een gecombineerde lijn door de westflank.
Een standpunt geheel en al in overeenstemming met het compensatiebeginsel dat 3 mogelijkheden heeft en dus niet alleen een ondergrondse mogelijkheid zoals de gemeente graag suggereert. (bericht 8)