Respekt voor Raad en College.

Zoals al weergegeven gaat de bijkomende 380kV verbinding langs het oosten van Hoofddorp passeren. Dit mede dankzij de vasthoudendheid van Raad en College en de inzet van hun politieke vrienden in Den Haag. Mijn dank voor uw vasthoudendheid.

De bijkomende 380kV verbinding zal weliswaar langs het oosten van Hoofddorp passeren maar de bestaande 150kV lijn zal mede om die reden blijven waar deze momenteel loopt.
Veel te dicht langs scholen, woningen etc. in Floriande en Lisserbroek.
Deze verbinding gaat bovendien op volle capaciteit draaien en de straling zal ruim boven de norm uitkomen.

Volgens mededelingen van EZ en VROM zal de bestaande en blijvende 150kV lijn worden gesaneerd in overleg met de Regionale overheden en TenneT.
Wat gaat onze  Gemeente doen en waarom geeft de gemeente niet alvast een "gezondheidsgarantie" aan duizenden van haar inwoners? Stel ons aub gerust.

Raad en College hebben wat de bouw langs de 150kV betreft grote fouten gemaakt, en ik hoop dat zij nu net zo vasthoudend zullen zijn als het gaat om de verwijdering c.q. om de verplaatsing c.q. om het ondergrondsbrengen van de 150kV.


DE PETITIE BLIJFT VAN TOEPASSING. 

donderdag 22 november 2007

Mijn bijdrage aan de raadssessie op 22 november.

Hieronder staat de de volledige tekst van mijn bijdrage die alle raadsleden en ook B&W nog tijdens de sessie door de Griffie is overhandigd.
Het was storend om te bemerken dat er nog steeds raadsleden zijn die niet beseffen waar het over gaat.
Ook iets om B&W te verwijten maar vooral om te onthouden als u straks weer mag stemmen.
Als je iets niet weet of begrijpt dan kun je er ook niet over meepraten, laat staan over meebeslissen. Zo eenvoudig is dat.


De SP, de PvdA, Groen Links en de Christen Unie/SGP lijken er niet veel van te begrijpen.
De VVD en D66 waren goedwillend maar hadden onvoldoende kennis om een vuist te kunnen of willen maken.
De HAP, het vroegere Leefbaar Haarlemmermeer bleek verreweg het meest terzake kundig.
Je kunt wel in een gemeenteraad gaan zitten maar dan wordt je wel geacht je huiswerk te doen.
Goed om te onthouden toch?


Volledige tekst;

Betreft: Inspreken Raadssessie PKB Randstad om 20.30 uur. Bij de algemene beschouwingen zei de SP ;Ik vraag mij af in hoeverre wij ons als Raad het afgelopen jaar niet een beetje als schoothondje van het college hebben laten leiden.”

Mijn antwoord; Als het om de hoogspanningsproblematiek gaat, heeft uw Raad zich niet alleen het afgelopen jaar, maar heeft uw Raad zich al vanaf ca 2002 als een schoothondje door het college laten leiden en u blaft wel steeds maar u bijt helaas niet. Enkele duizenden van uw inwoners en toekomstige inwoners zouden u graag eens zien bijten en vragen u dringend om gedurende deze sessie eens met het bijten te beginnen.

Reeds vanaf 2002 heeft uw Raad allerhande hoogspannings-info aan het College verstrekt en heeft het College ook vanuit Den Haag vele beleidsadviezen ontvangen maar kennelijk staat hier ergens in dit gebouw een kast waarop staat; Hoogspanningspapier hier !!
Door B&W is, aantoonbaar, niets met info en adviezen gedaan en dat gebeurt ook vandaag nog steeds niet.
B&W speelt gewoon verder met de gezondheid van op termijn duizenden kinderen. Ik acht dit onbegrijpelijk en laakbaar en deze houding zal met ingang van vandaag moeten stoppen.
Met de gezondheid van kinderen speel je niet, en derhalve zal er op dit punt binnen de Raad geen enkel verschil van mening bestaan en kan er een unaniem standpunt worden ingenomen.

Laks.

Het recent opstarten van de verandawoningen voor starters , en de sociale flats in Lisserveld. Er mag dan wel op dit deel van de lijn niet constant stroom staan (wel 150.000 volt spanning overigens), echter, Van Geel schrijft in zijn beleidsadvies van 2005 dat er voorkomen moet worden dat kinderen nu of in de toekomst worden blootgesteld aan een straling hoger dan 0,4 microtesla.Naast het feit dat deze 150kV lijn Haarlemmermeer-Sassenheim gewoon van het ene moment op het andere weer volledig gebruikt kan gaan worden zal deze verbinding aannemelijkerwijze ook op de kortere termijn gebruikt gaan worden bij het transport van stroom dat van offshore windmolens zal gaan komen. Ik hoop dat er iemand van B&W in staat is om mij met droge ogen uit te leggen hoe het mogelijk is dat wethouder Tuning daar vrolijk een eerste paal slaat terwijl hij moet bukken om niet met zijn haar aan de hoogspanningslijnen te blijven hangen en de toekomstige bewoners bovendien nooit iets verteld is van mogelijke risico’s.

Op de raadsvergadering van 13 september 2007 zegt wethouder Bezuijen tijdens het vragenuur; begin citaat ,, Ik moet u wel zeggen, want dat is een telkens terugkerende verwarring, dat er nog geen beslissing is genomen over de vraag of het zou worden opgewaardeerd naar 380kV of dat het een heel nieuwe leiding zou worden.” Einde citaat. Hallo zeg !! Vanaf de start op 13 oktober 2006 toen de Strategische Milieubeoordeling en de ontwerp PKB (deel 1) uitkwamen was er nooit en te nimmer ook maar enige sprake van een opwaardering maar van een bijkomende extra lijn.

De akties van o.a. het Braambos en de angst van ouders waren onterecht als het om de 380kV ging en het bezoek aan Den Haag begin september van Direkteur en kinderen, begeleid door de heer Bezuijen om, zoals hij op de raadsvergadering van 13 september j.l. zegt – het bezoek wat extra cachet te geven – , dat bezoek was volledig overbodig omdat toen ook al bekend was dat de 150kV lijn geheel uit Floriande zou verdwijnen om, gecombineerd met de extra 380kV gemonteerd aan een nieuw type masten, over Boseilanden gaan lopen en zo verder richting de N207 westelijk van de Drie Merenweg. Voor de kinderen in Floriande dus een prachtoplossing. Dat de wethouder dat niet wist valt hem kwalijk te nemen.

B&W reageert op 15 februari 2007 slechts schriftelijk op de Ontwerp PKB geadresseerd aan het Inspraakpunt en schrijft dat ze opteert voor een oostelijke passage langs Hoofddorp en dus niet door de Westflank zoals het kabinet dat wenst. Alhoewel er in de SMB zo’n 6 oostelijke varianten stonden opgenomen schrijft de gemeente dus slechts dat ze opteert voor een oostelijke route maar geeft niet aan voor welke.

Omdat er uit Den Haag niets meer wordt vernomen stuurt B&W de brief op 18 juni 2007 nogmaals, maar dan aan minister van der Hoeven. De inhoud is ongewijzigd.Het is slordig dat de brief op deze datum wordt gestuurd omdat het kabinetsstandpunt op 8 juni 2007 al in PKB deel 3 is gepubliceerd. Wederom een teken van onwetendheid c.q. van ongeinteresseerdheid.De brief is dus volledig zinloos.

Tijdens het vragenuur van 13 september 2007 zegt wethouder Bezuyen; begin citaat ,,inmiddels zijn die gesprekken gestart en hebben we een lobbybureau ingeschakeld om ons belang nadrukkelijk in Den Haag aan de orde te stellen”. Einde citaat.
Curieus is dat B&W pas op 2 oktober met de nota komt die aanleiding is voor deze sessie waarin wethouder Bezuijen aankondigt een lobbybureau in te schakelen en om een eigen geheel nieuwe oostelijke variant te laten uitwerken door, naar later is gebleken, Oranjewoud. Kosten samen 65.000 plus btw.

De alternatieve oostelijke route wordt in een duur rapport gevat en op 24 oktober 2007 wordt het rapport vrijgegeven voor verspreiding. Aannemelijkerwijze zal het de minister hebben bereikt begin november omdat op het nota-overleg van 5 november is gebleken dat de minister (haar ambtenaren dus) het rapport nog niet hadden bekeken.
Staande het nota-overleg werd de alternatieve route, bij een koffiepauze, pas bekeken en meteen afgewezen. Reden: De gemeente koos niet uit een van de vele varianten maar kwam plots met een eigen route. Niet erg handig, maar wel begrijpelijk omdat de wethouder op die wijze probeerde om twee vliegen in een klap te slaan. Aan het gemeentelijke alternatief was namelijk ook de verplaatsing van de bestaande door Floriande lopende 150kV lijn naar het oosten gekoppeld. Deze 150 kV had dan ergens ten zuiden van Nieuw Vennep weer terug moeten keren richting Lisse-Sassenheim.Wethouder Bezuijen had moeten weten dat hij geen kans had gezien het feit dat, in geval van acceptatie van het alternatief, de SMB had moeten worden overgedaan. Verlies zo’n 1,5 tot 2 jaar. Onacceptabel voor het kabinet c.q. TenneT dat heel veel haast heeft. Ik begrijp eerlijk gezegd ook niet wat het lobbybureau te lobbyen had. Zij hadden het rapport van Oranjewoud toch ook niet eerder dan einde oktober.

Als doekje voor het politieke bloeden heeft de minister op 5 november toegezegd om de oostelijke variant A1.2 te bekijken. Een variant die het kabinet, maar ook de gemeente niet wilde, anders was de gemeente niet met dat dure rapport gekomen en met de lobby gestart. Bovendien, in het onaannemelijke geval dat deze oostelijke variant alsnog de route zou gaan vormen, dan blijft de huidige 150 kV door Floriande, door toekomstig Zwaansbroek en over Lisserveld/Lisserbroek gewoon bestaan met alle negatieve milieu- en economische gevolgen vandien. We hebben dan dus 2 hoogspanningslijnen door Haarlemmermeer.


Het is overduidelijk dat de gemeente niet accoord kan gaan met de oostelijke variant die de minister heeft gezegd te willen onderzoeken en dat om de eenvoudige reden dat in dat geval de huidige 150kV lijn blijft waar hij is. Onverantwoord dicht bij woningen en scholen in Floriande en in Lisserbroek- dankzij B&W- en een struikelblok bij komende nieuwbouw in o.a. Zwaansbroek.

Alle gemeenten langs de route zijn voor ondergronds en ook de provincies NH en ZH hebben zich uitgesproken voor ondergronds. Laat de gemeente H’meer nu eens het voortouw nemen om de “krachten te bundelen” om zo te komen tot een gezamenlijk statement richting de minister in de verdere procedure. In de startnotitie m.e.r. staat notabene een te onderzoeken ondergronds alternatief door de Westflank opgenomen en staat de deur open voor een aanleg volgens het HVDC principe.

Ik herhaal de voordelen van deze route en uitvoering die ik in mijn petitie van 5 november al noemde;

 Extra grond voor nieuwbouw in Floriande.
 Zeer beperkt verlies van grond voor nieuwbouw elders.
 Geen of nauwelijks probleem voor Boseilanden waar het recreatieve deel trouwens op kosten en voor risico van het Rijk is aangelegd.
 Geen elektromagnetische straling.
 Geen horizonvervuiling.
 Etc. Zie http://tennethoogspanning380kv.blogspot.com/

Lisserbroek.
Omdat de gecombineerde kabels stoppen bij de N207 waar de 380 afslaat richting HSL en de 150 doorgaat richting Lisserbroek/Lisse dient B&W ook met een ondergrondse oplossing te komen voor het gedeelte N207 tot de Ringvaart.