Respekt voor Raad en College.

Zoals al weergegeven gaat de bijkomende 380kV verbinding langs het oosten van Hoofddorp passeren. Dit mede dankzij de vasthoudendheid van Raad en College en de inzet van hun politieke vrienden in Den Haag. Mijn dank voor uw vasthoudendheid.

De bijkomende 380kV verbinding zal weliswaar langs het oosten van Hoofddorp passeren maar de bestaande 150kV lijn zal mede om die reden blijven waar deze momenteel loopt.
Veel te dicht langs scholen, woningen etc. in Floriande en Lisserbroek.
Deze verbinding gaat bovendien op volle capaciteit draaien en de straling zal ruim boven de norm uitkomen.

Volgens mededelingen van EZ en VROM zal de bestaande en blijvende 150kV lijn worden gesaneerd in overleg met de Regionale overheden en TenneT.
Wat gaat onze  Gemeente doen en waarom geeft de gemeente niet alvast een "gezondheidsgarantie" aan duizenden van haar inwoners? Stel ons aub gerust.

Raad en College hebben wat de bouw langs de 150kV betreft grote fouten gemaakt, en ik hoop dat zij nu net zo vasthoudend zullen zijn als het gaat om de verwijdering c.q. om de verplaatsing c.q. om het ondergrondsbrengen van de 150kV.


DE PETITIE BLIJFT VAN TOEPASSING. 

maandag 4 februari 2008

Commentaar en vragen van duizenden mensen die zich ongerust maken.

Hier komt het commentaar en komen de vele vragen van onwetend gehouden ouders. Uit de petities blijkt dat dat er vele honderden zoniet enige duizenden zijn.

Antwoord op vragen gesteld door de PvdA.

Op 19 december 2007 heeft de PvdA 4 schriftelijke vragen aan het College gesteld.
Onderstaand het antwoord van het College aan de Raad d.d. 19 januari 2008
.


Contactpersoon : Aafke Kaspers
Doorkiesnummer: 023-5676808
Uw brief : 19 dec. 2007
Ons kenmerk: 08.0374689
Bijlage(n): Geen
Onderwerp: l50 kV hoogspanningsverbinding H'meer
Verzenddatum: 29 JAN. 2008

Geachte raadsleden,

Naar aanleiding van de schriftelijke vragen van de PvdA betreffende de
huidige 150 kV hoogspanningsverbinding, laten wij u het volgende weten.


l. Welke instantie heeft opdracht gegeven voor deze metingen en door welk
gecertificeerd bureau zijn deze uitgevoerd?

In mei 2007 heeft de GGD Amstelland de Meerlanden langs de hoogspanningslijn ter hoogte van de scholen in Floriande een meting uitgevoerd naar elektromagnetische velden. De GGD Amstelland de Meerlanden heeft op eigen initiatief de pilot meting uitgevoerd. Dit wil zeggen dat op één moment is gemeten en geen jaargemiddelde is berekend.

In 2003 heeft de gemeente onderzoek laten uitvoeren door de Nuon naar de elektromagnetische velden van de huidige 150 kV hoogspanningsverbinding door Haarlemmermeer.
Conclusie van dit rapport is: "Alleen in een strook die loopt van 32 meter ten westen tot 35 meter ten oosten vanuit het hart van de hoogspanningslijn is het magnetisch veld, wat hierbij opgewekt wordt en representatief is voor het jaargemiddelde, groter dan 0,4microTesla", en: "Voor het gedeelte ten zuiden van het onderstation Haarlemmermeer is het magnetisch veld te verwaarlozen". Dit omdat dit gedeelte een noodkoppellijn is tussen Nuon en TZH die slechts incidenteel belast is en dus slechts incidenteel een magnetisch veld opwekt".

2. Kunt u de toezegging deze metinggegevens naar de raad te doen toekomen op korte termijn laten effectueren?

Per brief van 13 december 2007 aan het Presidium hebben wij onze toezegging gestand gedaan en de pilot meting die in 2007 door de GGD Amstelland de Meerlanden is uitgevoerd toegezonden. Het rapport zoals hierboven aangehaald wordt u ten behoeve van de
raadssessie van 7 februari aanstaande in reader toegestuurd.

3. Kunt u ons aangeven wanneer en welke informatie u met de scholen gedeeld heeft?

De scholen zijn per brief dd. 22 maart 2007 door de GGD Amstelland de Meerlanden op de
hoogte gesteld. Deze brief hebben wij eveneens op 13 december 2007 aan het Presidium ter hand gesteld.

4. Heeft u naast de genoemde scholen ook andere instanties de informatie
doen toekomen?

Naast de genoemde scholen zijn door ons geen andere instanties op de hoogte
gebracht.

Stralingsmeting GGD 21 februari 2007.

Op 19 december 2007 stuurde de GGD de onderstaande meetresultaten per e-mail aan Roodenrijs. De onderstaande tekst is een letterlijke weergave van het GGD-bericht.



Meting elektromagnetisch veld Floriande Noord te Hoofddorp

Op 21 februari 2007 werd een meting uitgevoerd nabij de hoogspanningslijn in Hoofddorp door de afdeling Medische Milieukunde van GGD Amstelland de Meerlanden. Daarbij werd het elektromagnetische veld onder en naast de lijn gemeten. Reden voor het onderzoek waren een al bestaande bezorgdheid van de GGD over de situatie, vanwege de ligging van verschillende scholen en woningen vlak naast de lijn. Tevens werd een vraag gesteld vanuit de gemeente naar de gezondheidsaspecten van elektromagnetische velden veroorzaakt door hoogspanningslijnen. Dit laatste in verband met de plannen om de lijn uit te breiden.

Sinds enkele jaren neemt de bezorgdheid toe over een mogelijk nadelig effect van bovengrondse hoogspanningslijnen op het ontstaan van leukemie bij kinderen. Deze zorg is ingegeven door de resultaten van buitenlands epidemiologisch onderzoek naar het wonen in de buurt van dergelijke lijnen en het voorkomen van leukemie bij kinderen. Deze onderzoeken lieten een ‘redelijk consistente associatie’ zien (Ahlhom et al, 2000; Greenland et al, 2000). Op grond van deze onderzoeken worden magnetische velden van hoogspanningslijnen beschouwd als mogelijk kankerverwekkend voor kinderen. De associatie is zwak en er zijn nog geen aanwijzingen voor een oorzakelijk verband gevonden. Er is namelijk geen biologisch mechanisme bekend waardoor het ontstaan van leukemie verklaard kan worden. De gezondheidsraad heeft geadviseerd nader onderzoek te laten uitvoeren. Het overheidsbeleid is er echter op grond van het voorzorgprincipe op gericht zo weinig mogelijk nieuwe situaties te laten ontstaan waarbij kinderen langdurig aan magneetvelden worden blootgesteld. Het advies van VROM is indien mogelijk te voorkomen dat kinderen langdurig verblijven in een gebied waar het gemiddelde magneetveld hoger is dan 0,4 μT (microTesla).

Gedurende de meting van de GGD bleek het magneetveld onder de lijn te liggen rond de 2,9 μT. Op de stoep voor de woningen aan het Leenderbos werd een magnetisch veld gemeten van minder dan 0,1 μT. Echter, bij de buitenmuur van de school ‘Het Braambos’ werden veldsterktes van 0,5 μT gemeten.

De GGD concludeert uit deze pilotmeting dat de verschillende scholen, kinderopvang en woningen aan de Waddenweg of de Deltaweg gedeeltelijk worden blootgesteld aan waarden hoger dan 0,4 μT. De veldsterktes zullen binnenshuis nauwelijks verschillen van buiten, vanwege het feit dat deze straling niet wordt tegengehouden door bouwmaterialen. Ook worden geen grote verschillen verwacht in veldsterkte gedurende kantooruren.

Op basis van deze meting acht de GGD het nodig er niet enkel voor te zorgen dat het elektromagnetische veld bij aanpassen van het hoogspanningstraject gelijk blijft. Een verlaging van de veldsterktes is in dit geval op zijn plaats en hiernaar dient gestreefd te worden uit gezondheidskundig oogpunt. Indien nodig kan in overleg een uitgebreider onderzoek uitgevoerd worden door de GGD.