Respekt voor Raad en College.

Zoals al weergegeven gaat de bijkomende 380kV verbinding langs het oosten van Hoofddorp passeren. Dit mede dankzij de vasthoudendheid van Raad en College en de inzet van hun politieke vrienden in Den Haag. Mijn dank voor uw vasthoudendheid.

De bijkomende 380kV verbinding zal weliswaar langs het oosten van Hoofddorp passeren maar de bestaande 150kV lijn zal mede om die reden blijven waar deze momenteel loopt.
Veel te dicht langs scholen, woningen etc. in Floriande en Lisserbroek.
Deze verbinding gaat bovendien op volle capaciteit draaien en de straling zal ruim boven de norm uitkomen.

Volgens mededelingen van EZ en VROM zal de bestaande en blijvende 150kV lijn worden gesaneerd in overleg met de Regionale overheden en TenneT.
Wat gaat onze  Gemeente doen en waarom geeft de gemeente niet alvast een "gezondheidsgarantie" aan duizenden van haar inwoners? Stel ons aub gerust.

Raad en College hebben wat de bouw langs de 150kV betreft grote fouten gemaakt, en ik hoop dat zij nu net zo vasthoudend zullen zijn als het gaat om de verwijdering c.q. om de verplaatsing c.q. om het ondergrondsbrengen van de 150kV.


DE PETITIE BLIJFT VAN TOEPASSING. 

donderdag 25 oktober 2007

Aparte Raadssessie over hoogspanning.

Vanavond heeft de meerderheid van de Raad, mede dankzij de druk van u allen, besloten om een aparte raadssessie (openbaar) te wijden aan de hoogspanningsperikelen.
Datum volgt z.s.m.

Het initiatief daartoe werd genomen door de HAP (Peter van Groenigen)wiens voorstel bijna raadsbreed werd gesteund.Wethouder Bezuijen verklaarde er het nut niet van in te zien, maar de Raad bleef bij haar beslissing dat er nu eindelijk maar eens duidelijk moet komen over het tot nu toe gevoerde beleid en over de toekomstige kaders waarbinnen de gemeente kan en van de Raad mag opereren.

Vandaag werd ook bekend dat de Provincie Zuid Holland zich tegen een bovengrondse route heeft verklaard.(gelijk alle gemeenten langs de route dat al deden. Nog steeds met uitzondering van Haarlemmermeer).
Vreemd dat de Provincie Noord Holland nog steeds niet van zich heeft laten horen.

Ondanks de zeer geringe kans op succes, blijft de gemeente een oostelijke route nastreven, een route die in de Startnotitie m.e.r. niet eens voorkomt en dat in tegenstelling tot een ondergrondse route door de Westflank die wel staat opgenomen en dus wel degelijk een duidelijke optie is.

De gemeente ziet nog steeds haar enorme en laakbare fout niet in dat er gebouwd is, en nog steeds gebouwd wordt, op plaatsen naast de huidige 150kV lijn waar niet gebouwd zou mogen worden.

De oplossing (dus het verdwijnen) van de 150kV kan alleen een gezamenlijk met de 380kV ondergrondse route door de westflank zijn.
De kans hierop wordt, niet dankzij de gemeente, met de dag groter maar de gemeente weigert halstarrig om oog te hebben voor de 150kV problemen die er al zijn en die dagelijks groter worden door toenemende bewonersaantallen.

De (onnodige) angst om misschien een deel van ca. 40.000.000 euro te verliezen wegens mindere opbrengst van Boseilanden-kavels verlamt de gemeente en angst is een slechte raadgever.

Uit de vele reacties bij de petitie komen gevoelens van machteloosheid naar voren.
Het is daarom te hopen dat er op de raadssessie de juiste vragen worden gesteld en, dat er vooral juiste conclusies worden getrokken.

De datum van de openbare raadssessie, waarop eenieder kan inspreken, volgt zo snel mogelijk.

Brief aan de Gemeenteraad.

Datum: 25 oktober 2007

Aan: Gemeenteraad Haarlemmermeer.
Via : Griffie per e-mail aan griffie@haarlemmermeer.nl
Van : A.J.M.A. Roodenrijs a.roodenrijs@quicknet.nl Tonnekamp 8 2157 PN Abbenes
Tel: 0252 503480


Betreft: Wet Collectieve Preventie Volksgezondheid. (Wcpv).

Zeer geachte dames en heren raadsleden,

Overeenkomstig en in het kader van de bovengenoemde wet heeft elke gemeente de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van zijn burgers.
Anders geformuleerd; Medische milieukundige zorg is een taak van de gemeente.

De GGD is door de gemeente met de uitvoering van de Wcpv taken belast.
Het werkterrein van de medisch milieukundige zorg is bijzonder breed en omvat alle gezondheidsschade en hinder ten gevolge van milieuvervuiling.

De VNG en GGD Nederland zijn in 2003 al gestart met het Versterkingsprojekt Medische Milieukunde om voldoende kennis en continuïteit te kunnen waarborgen door een duurzame verbetering van de infrastructuur van de medisch milieukundige funktie.
Taken die de GGD voor de gemeente uitvoert c.q. geacht wordt uit te voeren zijn o.a.;

 Signalering van mogelijke gezondheidsrisico’s.

 Advisering over de gezondheidseffecten van plannen voor ruimtelijke ordening.

 Beantwoording van vragen van de bevolking.

 Informeren van de bevolking over mogelijke gezondheidsrisico’s.


Elke GGD kan op eigen initiatief of op verzoek van de gemeente een lokale gezondheidseffectscreening (GES) uitvoeren. Zo kan een gemeente te weten komen wat de gezondheidseffecten zijn van bijvoorbeeld een stedenbouwkundigplan.
Een van de werkvelden van de medisch milieukundige zorg is de verstoring van de leefkwaliteit door bijvoorbeeld straling afkomstig van hoogspanningslijnen.


Mijn vragen aan de Gemeenteraad zijn;

1)Is u deze procedure c.q. gang van zaken bekend?

2)Heeft u enig idee waarom er in Floriande, tegen alle beleidsregels in, woningen, scholen, speelplekken en kinderdagopvangplaatsen (veel) te dicht bij de hoogspanningsmasten zijn gebouwd en waarom dat maar doorgaat?

3)Heeft de GGD op eigen initiatief of in opdracht van de gemeente in Floriande onderzoeken uitgevoerd of doen uitvoeren naar de 0,4 microtesla-grens?

4)Indien ja, hoeveel maal is er een onderzoek uitgevoerd, was dat op verschillende plaatsen in de gevarenzone en wanneer en waar was het laatste onderzoek met welk resultaat? ( c.q. welke resultaten)

5)Is de huidige situatie naar uw mening veilig voor kinderen?

6)Zo neen, wat kan er naar uw mening dan worden gedaan om die veiligheid alsnog tot stand te brengen?

7)Zijn de huidige en toekomstige bewoners van de gevarenzone in Floriande door de GGD en/of door de gemeente voorgelicht en/of ingelicht over de eventuele gevolgen van elektromagnetische straling?

8)Wie is er naar uw mening verantwoordelijk voor eventuele medische gevolgen c.q. de kosten van die gevolgen op de langere termijn, indien er gebouwd is tegen de vigerende beleidsregels in?

9)Heeft u een aannemelijke verklaring voor het feit dat 3 weken geleden in Lisserbroek (Lisserveld) door de wethouder de eerste paal is geslagen voor notabene starterswoningen terwijl hij op dat ogenblik praktisch onder de hoogspanningslijnen stond?

10)Is het u bekend dat de mensen die daar gaan wonen noch door de GGD, noch door de gemeente noch door ontwikkelaar Timpaan zijn ingelicht en/of voorgelicht over de statistisch vaststaande risico’s op het door hun kinderen krijgen van leukemie?

11)Redelijkerwijze mag worden aangenomen dat er in Lisserveld een onderzoek is verricht naar de straling. Kent u de resultaten?


Ik begrijp dat een antwoord op deze vragen normaliter lang kan duren.
Gezien het medische belang lijkt mij een snel antwoord echter van belang.


U ontvangt hierbij reeds mijn dank voor de tijd en energie die het beantwoorden van deze brief van u vraagt.


Hoogachtend.


A.J.M.A. Roodenrijs