Bron: website Delft zegt nee tegen bovengronds 380kV.
Schriftelijke vraag aan de minister d.d. 15 oktober 2007.
In de PKB deel 3 (blz. 31) staat dat de extra kosten van ondergrondse aanleg zouden leiden tot een (zeer) beperkte tariefstijging.
Wat is de tariefstijging, uitgedrukt in een percentage én in geld?
Schriftelijk antwoord van de minister d.d. 26 februari 2008 met brief kenmerk WJZ/8021444;
De extra kosten van ondergrondse aanleg zullen naar alle waarschijnlijkheid ongeveer € 2,50 per jaar per huishouden bedragen voor de komende 50 jaar.
Per kilometer bedragen de extra kosten per huishouden ongeveer 3,5 cent per jaar over de komende 50 jaar.
Daarbij worden de kosten dus omgeslagen over alle consumenten van elektriciteit.
Opmerking Roodenrijs.
1) Gezien de betrekkelijke geringheid van de extra kosten, waarom dan niet gekozen voor ondergronds met alle voordelen vandien? De aanleg van de zuidring is urgent. Voor de aanleg van “onze” noordring is veel meer tijd beschikbaar. De noordring ondergronds kan dus zonder veel probleem worden uitgevoerd mits er maar tijdig aktie wordt genomen en er een gezamenlijke vuist wordt gemaakt door gemeenten en provincies.
2) Producenten staan te dringen om centrales in Nederland te bouwen. In de komende paar jaren komen er nu al 8 centrales bij waardoor Nederland zelfs een stroomexporterend land zal worden. Om de opgewekte elektriciteit (met flinke winst uiteraard) te kunnen verkopen c.q. te kunnen transporteren hebben deze producenten een dringende uitbreiding van het hoogspanningsnet nodig. Zou het derhalve niet logisch zijn indien de producenten aan het aanleggen van de hoogspanningslijnen zouden meebetalen? Naar mijn gegevens gebeurt dit momenteel nog niet. Vreemde zaak toch?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten