Respekt voor Raad en College.

Zoals al weergegeven gaat de bijkomende 380kV verbinding langs het oosten van Hoofddorp passeren. Dit mede dankzij de vasthoudendheid van Raad en College en de inzet van hun politieke vrienden in Den Haag. Mijn dank voor uw vasthoudendheid.

De bijkomende 380kV verbinding zal weliswaar langs het oosten van Hoofddorp passeren maar de bestaande 150kV lijn zal mede om die reden blijven waar deze momenteel loopt.
Veel te dicht langs scholen, woningen etc. in Floriande en Lisserbroek.
Deze verbinding gaat bovendien op volle capaciteit draaien en de straling zal ruim boven de norm uitkomen.

Volgens mededelingen van EZ en VROM zal de bestaande en blijvende 150kV lijn worden gesaneerd in overleg met de Regionale overheden en TenneT.
Wat gaat onze  Gemeente doen en waarom geeft de gemeente niet alvast een "gezondheidsgarantie" aan duizenden van haar inwoners? Stel ons aub gerust.

Raad en College hebben wat de bouw langs de 150kV betreft grote fouten gemaakt, en ik hoop dat zij nu net zo vasthoudend zullen zijn als het gaat om de verwijdering c.q. om de verplaatsing c.q. om het ondergrondsbrengen van de 150kV.


DE PETITIE BLIJFT VAN TOEPASSING. 

donderdag 6 september 2007

Meer over elektromagnetische velden.



Hoogspanningslijnen halen regelmatig de kranten. Waarom eigenlijk?

Daar is lastig een duidelijk antwoord op te geven. Veel mensen willen bijvoorbeeld liever niet dichtbij hoogspanningslijnen wonen.
Sommigen vinden ze niet mooi,anderen maken zich zorgen over de gezond- heidseffecten van hoogspanningslijnen. Soms leidt dat zelfs tot maatschappelijke onrust.

Wat zijn de elektromagnetische velden rond hoogspanningslijnen eigenlijk?
Rond hoogspanningslijnen ontstaan elektromagnetische velden.
Elektromagnetische velden komen niet alleen in de buurt van hoogspanningslijnen voor. Ze komen ook van nature voor. Zo veroorzaakt de aarde zelf elektromagnetische velden. Verder doen lampen, magnetron, zonnebank, mobiele telefoons en tv hun werk dankzij elektro- magnetische velden. Stofzuiger, föhn en elektrisch scheerapparaat veroorzaken zelfs dezelfde soort elektromagnetische velden als hoogspanningslijnen.

Kunnen hoogspanningsvelden onze gezondheid nu wel of niet beïnvloeden?
Tot nu toe heeft wetenschappelijk onderzoek dit niet onomstotelijk aangetoond. Maar het blijft een lastig vraagstuk.
Elektromagnetische velden zoals van hoogspanningslijnen kunnen namelijk wel invloed op het lichaam hebben. Zij kunnen elektrische stroompjes in het lichaam opwekken. Dat kan de werking van zenuwen en spieren verstoren of ervoor zorgen dat lichtflitsen in het oog worden waargenomen. Om dat effect te bereiken moeten de velden wel erg sterk zijn. Zo zou je al in een hoogspanningsmast en dichtbij de draden moeten klimmen om dergelijke velden te bereiken.

Worden mensen ziek van hoogspanningslijnen als ze daar vlakbij wonen en dus lange tijd zijn blootgesteld aan magnetische velden?
Onderzoekers bekijken al tientallen jaren of het ongezond is om bij hoogspanningslijnen te wonen.
Ze hebben gekeken naar verschillende vormen van kanker en andere ziektes.
Ze hebben, op één uitzondering na, niks gevonden.
De uitzondering is leukemie bij kinderen tot vijftien jaar.
Daarvan zeggen de onderzoekers: het is onzeker maar het zou kunnen dat er een verhoging van de kans op leukemie is.

Op verzoek van de overheid hebben onderzoekers uitgewerkt wat deze verhoging zou betekenen voor Nederland.
Kinderen die in de buurt van hoogspanningslijnen wonen hebben in het ergste geval twee keer zoveel kans om leukemie te krijgen. In Nederland wonen ongeveer 12.000 kinderen dichtbij hoogspanningslijnen.
Als het waar is dat de elektromagnetische velden in de buurt van de hoogspannings- lijnen een verhoogde kans op leukemie bij kinderen geven, betekent dat voor Nederland maximaal één extra leukemiegeval per twee jaar. Ter vergelijking: in Nederland bedraagt het aantal nieuwe gevallen van leukemie bij kinderen momenteel circa 110 per jaar. Onderzoekers weten echter niet zeker of hoogspanningslijnen daadwerkelijk de boosdoeners zijn. Zij zijn er niet zeker van dat hoogspanningslijnen de kans op leukemie bij kinderen vergroten.
Het kan ook ergens anders aan liggen. Er is geen biologische verklaring die aangeeft hoe elektromagnetische velden lichaamscellen kunnen beïnvloeden. Misschien levert nieuw onderzoek hier in de toekomst een antwoord op.

Wat adviseert VROM de gemeenten, provincies en netwerkbeheerders?
Uitgangspunt voor het advies is dat er zo weinig mogelijk nieuwe situaties mogen ontstaan waarbij kinderen langdurig worden blootgesteld aan elektromagnetische velden boven een bepaalde grens.
Die grens ligt op een magneetveld van gemiddeld 0,4 microtesla per jaar. Het gebied waarbinnen deze waarde kan worden overschreden wordt de specifieke zone genoemd.
Concreet adviseert VROM om geen nieuwe hoogspanningslijnen te bouwen in de buurt van bestaande woningen, dat wil zeggen binnen de specifieke zone.
Het advies houdt tevens in dat er geen nieuwe woningen worden gebouwd in de buurt van hoogspanningslijnen binnen de specifieke zone.

Geen opmerkingen: