Respekt voor Raad en College.

Zoals al weergegeven gaat de bijkomende 380kV verbinding langs het oosten van Hoofddorp passeren. Dit mede dankzij de vasthoudendheid van Raad en College en de inzet van hun politieke vrienden in Den Haag. Mijn dank voor uw vasthoudendheid.

De bijkomende 380kV verbinding zal weliswaar langs het oosten van Hoofddorp passeren maar de bestaande 150kV lijn zal mede om die reden blijven waar deze momenteel loopt.
Veel te dicht langs scholen, woningen etc. in Floriande en Lisserbroek.
Deze verbinding gaat bovendien op volle capaciteit draaien en de straling zal ruim boven de norm uitkomen.

Volgens mededelingen van EZ en VROM zal de bestaande en blijvende 150kV lijn worden gesaneerd in overleg met de Regionale overheden en TenneT.
Wat gaat onze  Gemeente doen en waarom geeft de gemeente niet alvast een "gezondheidsgarantie" aan duizenden van haar inwoners? Stel ons aub gerust.

Raad en College hebben wat de bouw langs de 150kV betreft grote fouten gemaakt, en ik hoop dat zij nu net zo vasthoudend zullen zijn als het gaat om de verwijdering c.q. om de verplaatsing c.q. om het ondergrondsbrengen van de 150kV.


DE PETITIE BLIJFT VAN TOEPASSING. 

donderdag 6 september 2007

Nieuw beleid sedert 2005.

 
Posted by Picasa


Welke normen gelden er voor hoogspanningslijnen?
Er gelden geen wettelijke gezondheidsnormen voor elektromagnetische velden door hoogspanningslijnen, omdat de internationaal geldende normen in Nederland nergens worden overschreden.
Wel heeft staatssecretaris Van Geel in de zomer van 2005 gemeenten en provincies een advies gegeven over het verblijf van kinderen tot vijftien jaar in de buurt van hoogspanningslijnen.
Hij adviseert gemeenten geen nieuwe bestemmingsplannen te maken voor de
bouw van huizen, crèches of scholen in de buurt van hoogspanningslijnen.
Woningen die verder dan tweehonderd meter van de hoogspan-
ningslijnen staan, liggen buiten het directe bereik van deze hoogspanningslijnen.
Gemeenten kunnen in hun bestemmingsplannen regelen dat niet in de buurt van hoogspanningslijnen wordt gebouwd.
Gemeenten zijn niet verplicht het advies van de staatssecretaris over te nemen.
Bestaande huizen, scholen of crèches in de buurt van hoogspanningslijnen kunnen blijven staan.
Het nieuwe beleid van Van Geel geldt alleen voor nieuwe situaties, daar waar dus nog gebouwd gaat worden. Nieuwbouw die past binnen een bestaand bestemmingsplan valt daar niet onder.

Als de overheid dit belangrijk vindt, waarom legt ze hiervoor geen verplichtingen op?
Omdat er nog te veel onduidelijk is. De regering wil geen dwingende regels opleg- gen als dat niet per se nodig is. Mocht in de toekomst blijken dat hoogspanningslijnen inderdaad gezondheidsschade veroorzaken, dan kan het Rijk alsnog verplichtende regels opleggen.

Nieuwe woningen mogen niet in de buurt van hoogspanningslijnen worden gepland, maar oude mogen blijven staan. Dat is toch niet konsekwent?
Misschien komt deze tweedeling in eerste instantie vreemd over, maar er is een goede reden voor.
In Nederland liggen vierduizend kilometer bovengrondse hoogspannings- lijnen. Ongeveer 25.000 woningen liggen in het invloedsgebied van deze lijnen.
Maatregelen om daar een eind aan te maken zijn zeer ingrijpend: mensen moeten hun huizen uit en huizen moeten worden gesloopt.
Het onder de grond wegwerken van hoogspanningslijnen kost miljarden euro’s.
Het zou vreemd zijn om deze maatregelen te treffen, zolang niet zeker is dat hoogspanningslijnen slecht zijn voor de gezondheid.
Aan de andere kant: als er nieuwe wijken worden gebouwd of als er nieuwe hoog- spanningslijnen worden aangelegd, dan is het vaak makkelijker en relatief goedkoop om daar rekening mee te houden.
De gemeente kan woningen bij hoogspanningslijnen vandaan houden, en de net
beheerder kan nieuwe leidingen onder de grond leggen of andere maatregelen treffen. Dat vermijdt eventuele onrust en voorkomt de mogelijkheid dat er nieuwe probleemgevallen bij komen.

Geen opmerkingen: