Respekt voor Raad en College.

Zoals al weergegeven gaat de bijkomende 380kV verbinding langs het oosten van Hoofddorp passeren. Dit mede dankzij de vasthoudendheid van Raad en College en de inzet van hun politieke vrienden in Den Haag. Mijn dank voor uw vasthoudendheid.

De bijkomende 380kV verbinding zal weliswaar langs het oosten van Hoofddorp passeren maar de bestaande 150kV lijn zal mede om die reden blijven waar deze momenteel loopt.
Veel te dicht langs scholen, woningen etc. in Floriande en Lisserbroek.
Deze verbinding gaat bovendien op volle capaciteit draaien en de straling zal ruim boven de norm uitkomen.

Volgens mededelingen van EZ en VROM zal de bestaande en blijvende 150kV lijn worden gesaneerd in overleg met de Regionale overheden en TenneT.
Wat gaat onze  Gemeente doen en waarom geeft de gemeente niet alvast een "gezondheidsgarantie" aan duizenden van haar inwoners? Stel ons aub gerust.

Raad en College hebben wat de bouw langs de 150kV betreft grote fouten gemaakt, en ik hoop dat zij nu net zo vasthoudend zullen zijn als het gaat om de verwijdering c.q. om de verplaatsing c.q. om het ondergrondsbrengen van de 150kV.


DE PETITIE BLIJFT VAN TOEPASSING. 

donderdag 6 september 2007

Straling (elektromagnetische velden).

/

Korte-termijneffecten
kunnen ontstaan doordat de magnetische velden elektrische stroompjes in het lichaam opwekken. Bij hoge veldsterkten kan daardoor bijvoorbeeld de werking van zenuwen en spieren worden verstoord of kunnen lichtflitsen in het oog worden waargenomen.
Internationaal (bijvoorbeeld door de Europese Commissie) wordt een advieswaarde gehanteerd van 100 microtesla ter voorkoming van dergelijke korte-termijn-effecten. In Nederland wordt deze advieswaarde op maaiveldniveau nergens overschreden - ook niet direct onder de bovengrondse hoogspanninglijnen.

Wat de lange-termijn-effecten betreft: er zijn geen aanwijzingen voor een relatie tussen blootstelling aan elektromagnetische velden van hoogspanningslijnen en het optreden van een bepaalde ziekte of aandoening. De enige uitzondering is leukemie.

Welk verband bestaat er tussen tussen en leukemie en wonen in de buurt van hoogspanningslijnen?
De Gezondheidsraad concludeert dat uit internationaal onderzoek een statistisch verband blijkt te bestaan tussen het wonen in de buurt bij bovengrondse hoogspanningslijnen en een verhoging van het vóórkomen van leukemie bij kinderen.
Dit verband wordt gevonden bij magnetische velden hoger dan 0,2 tot 0,5 microtesla.
Deze waarde is veel lager dan de hierboven aangegeven waarde ter voorkoming van korte-termijneffecten.

Dat er een statistisch verband bestaat, wil niet direct zeggen dat er ook een oorzakelijk verband is.
Met andere woorden: het is niet zeker dat blootstelling aan elektromagnetische velden leukemie veroorzaakt. In de toekomst kan blijken dat het gevonden verband aan andere oorzaken toegeschreven moet worden.

De Gezondheidsraad concludeert dan ook dat er geen reden is om te adviseren om maatregelen te treffen om de blootstelling aan velden van hoogspanningslijnen te beperken tot onder de hiervoor aangegeven advieswaarden in verband met korte-termijn gezondheidseffecten (de 100 microtesla).

Het RIVM heeft eveneens een analyse uitgevoerd naar de mogelijke risico's op leukemie bij kinderen en komt tot een soortgelijke conclusie.
Uit het rapport 'Magnetische velden van hoogspanningslijnen en leukemie bij kinderen' blijkt dat kinderen die wonen in magnetische velden van meer dan 0,3 à 0,4 microtesla een extra risico lopen.

Dat risico is zelfs hoog te noemen ten opzichte van het in het milieubeleid gehanteerde maximaal toelaatbare risico.
Omdat de groep kinderen die in de buurt van hoogspanningslijnen woont, klein is, gaat het in Nederland om circa 1 nieuw geval van leukemie per 2 jaar. In totaal komen in Nederland ieder jaar 110 nieuwe gevallen van kinderleukemie voor.

Geen opmerkingen: